Hrvatska
PH JUNIORI: Kojih 16 klubova će na poluzavršnicu?

PH JUNIORI: Kojih 16 klubova će na poluzavršnicu?

Autor: Nenad Ćorić

Završetkom nacionalnih i regionalnih liga pažnja košarkaške javnosti usmjerit će se prema reprezentativnim mlađim selekcijama kojima predstoje Europska prvenstva te poluzavršnicama i završnicama Prvenstva Hrvatske na kojima će naše mlade nade pokušati izboriti poziv za okupljanja U14, U16, U18 i U20 reprezentacija

Pretkadetske (U17) i juniorske (U19) ekipe iz naših pet košarkaških regija borit će se za jedno od 16 mjesta na poluzavršnici, a kadetski (U15) timovi (oni koji ne sudjeluju u Jedinstvenoj ligi) do završnice mogu doći kroz Kup Regija. Poluzavršnice se igraju u dvije skupine, a po dvije najbolje momčadi iz skupina će izboriti završnicu i utakmice za prvaka Hrvatske. Za prvi pregled istražili smo u kojoj su fazi juniorska prvenstva i tko su izgledni kandidati za poluzavršnicu.

Prema dostupnim podacima, a do kojih i nije lako doći, sve lige su još u tijeku. Prema Propozicijama, regije sjever, istok  i zapad daju po dva kluba na poluzavršnicu, dok će centar i jug imati po pet predstavnika. Prošle godine prvak je bila Cedevita, u finalu su slavili protiv Šibenika. U utakmici za treće mjesto Split je bio bolji od Cibone.

CENTAR (5)

Lige (od seniorskih do onih najmlađih)  u centru je najlakše pratiti, web stranica http://ksz-zagreb.hr iscrpno prati sve utakmice, a rezultati sa strijelcima se objavljuju odmah po završetku susreta. Spomenimo zanimljivost da u Trećoj juniorskoj ligi nastupa van konkurencije kineski Beijing Sport i trenutno se nalazi na petom mjestu.

Sinoć su mladi Cibosi i po drugi puta bili bolji od Cedevite i dva kola prije kraja na korak su do prvog mjesta. Ako ne bude nekih velikih iznenađenja Cedevita će biti druga, Bosco treći, Dubrava četvrta, a Rudeš je posljednji klub koji je izborio poluzavršnicu. Prije poluzavršnice juniore Cibone i Cedevite (U18) moći ćemo gledati na finalnom turniru Juniorske ABA lige koja će se 6. i 7. travnja igrati u Slavonskom Brodu.

Listu strijelaca predvodi već iskusni seniorski igrač Jan Palokaj (Bosco) ispred Brune Vukovića (Mladost) i Lovre Maloče (Medveščak).

Jan Palokaj

Jan Palokaj (Foto: Šime Zelić))

JUG (5)

Split je prvak Juniorske profi lige Dalmacije i bit će u skupini A, drugoplasirani je Zadar koji će kao i treći Šibenik prolaz u završnicu tražiti kroz skupinu B. Za preostala dva mjesta bore se četvrti Sonik Puntamika, zadarska Diadora, Alkar, Dubrovnik i Ribola Kaštela.

Soniku će za prolaz na PH protivnik biti Alkar koji je prvak lige Splitsko-dalmatinske županije, dok Diadora čeka boljeg između Dubrovnika i Ribole. Utakmica se igra sutra u Dubrovniku.

Juniori KK Split (Foto KK Split)

ISTOK (2)

Nakon dugo vremena juniorska liga Slavonije i Baranje bi mogla završiti bez nekih većih repova iako ima dosta zaostalih utakmica, a bilo je i odustajanja od natjecanja. Rekord Tim drži sve u svojim rukama, ostale su mu tri utakmice i za potvrdu prvog mjesta trebat će im samo jedna pobjeda. Jedini poraz imaju protiv Vinkovaca.

Za drugo mjesto konkuriraju tri ekipe koje imaju isti broj pobjeda i poraza s tim Vinkovčani imaju bolju koš razliku u ogledima i s  Brođanima i mladim Brokerima. Do grupe A poluzavršnice ih dijele bodovi protiv Borova i Požege, a na njihov eventualni kiks čekaju Vrijednosnice.

Luka Špehar (Slavonski Brod 1946) je trenutno prvi strijelac lige, slijede ga Patrik Maskaljević (Vrijednosnice) i David Jelinić (Vinkovci).

Juniori KK Vinkovci (Foto: KK Vinkovci)

ZAPAD (2)

Na zapadu Kvarner 2010 će uzeti prvo mjesto, trenutno je bez poraza u Regionalnoj juniorskoj ligi koja se igra trokružno. O drugom mjestu vjerojatno će odlučit ogled između FSV-a i Pazina (5-3), a prednost domaćeg terena imaju Riječani pošto su nakon +10 kod kuće izgubili s košem manje u uzvratnom susretu.

SJEVER (2)

Juniorska liga na sjeveru je pri kraju i izgledni su klubovi koji će predstavljati regiju na poluzavršnici PH. Podravac je prvi, a Koprivnica druga.