Hrvatska
AUDIO: Podcjenjivanje ili vruća glava? Prema Tomasu, Zadar igra s četiri igrača…

AUDIO: Podcjenjivanje ili vruća glava? Prema Tomasu, Zadar igra s četiri igrača…

Autor: Paulo Sarić

Uvjerljivom trijumfu unatoč, gosti spuštaju loptu na parket.

Trebao je to biti derbi. Dvoboj dvaju hrvatskih abaligaša, pogotovo s poviješću kakvu imaju Cibona i Zadar, (još) uvijek zaslužuje taj epitet. No, večeras je na parket izišla samo jedna ekipa. Dok su Dalmatinci mljeli gotovo svih 40 minuta Zagrepčani su izgledali blijedo. Gotovo nezainteresirano u obrani. Jalovo. Iako su im nedostajala dvojica igrača u rotaciji, Domagoj Bošnjak i Aaron Geramipoor, 'Cibosi' se na to ne smiju vaditi. Večeras – nisu bili pravi. Svjestan je toga i iskusni Marko Tomas.

- Bila je ovo zaslužena pobjeda Zadra. Odigrali smo tko zna koju sramotnu utakmicu kod kuće, bez ikakvog žara. Imamo crne rupe koje je teško objasniti. Jednostavno, to je slika Cibone ove godine... da nas ovako pobjedi jedna ekipa koja igra s četiri igrača u napadu. Žao mi je malog Božića, ali treba biti realan i reći da igraju s četiri igrača – izjavio je veteran u zagrebačkim redovima i nastavio - u sportu je to tako. Dođe do raspada. Nije nam ovo prvi put, tako je od početka sezone. I dalje ćemo se boriti. Dolazi nam nekoliko dana odmora, a nakon njih i lakše utakmice gdje ni s lošom igrom ne možemo izgubiti. Još su dva mjeseca pred nama i dok god se liga igra postoji mogućnost da se vratimo i da makar na kraju sezone izgledamo puno bolje.

Iako je poraz bolan, ne toliko zbog krajnjeg rezultata i posljedica po plasman koliko zbog viđenog na parketu, 'Vukovima' ostaje samo jedno – galvanizirati se i sportski krenuti u nastavak sezone.

- Moramo se trgnuti i dati maksimum, pa ako treba i izgubiti u polufinalu. Ali dati maksimum! Nema smisla pričati o ovoj utakmici. O taktici, o statistici. Svatko tko se iti malo razumije, ne samo u košarku, nego u sport – vidio je stanje na terenu – grubo, ali iskreno, opisao je viđeno nekadašnji hrvatski reprezentativac.

FOTO: Cibona.com

Njegovo je mišljenje dijelio i drugi član obitelji Tomas, Ivan koji je na klupi zamijenio isključenog trenera Antu Nazora.

- Marko je sve rekao. Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi. Teško je očekivati dobru utakmicu protiv jakog protivnika ako se ne igra obrana. Ona je potrebna da bi se dobila bilo kakva jača utakmica, a obrana danas nije bila na nivou. [Primili smo] puno lakih poena, doslovce dječjih poena. Kada bismo i zabili koji šut u nastavku odmah bismo primili koš što bi nas ekspresno ugasilo –dodao je stariji Tomas.

Gosti su, naravno, bili zadovoljni viđenim. Ovo je već drugo gostovanje zaredom u kojemu je Zadar dominantno došao do pobjede. Dok je trijumf protiv Splita prošao u sjeni incidenta na parketu, o večerašnjoj će se pobjedi, i prvenstveno izdanju zadarske momčadi, pričati danima.

- Možemo biti zadovoljni. Znamo svi kakve su utakmice između Cibone i Zadra… No, Cibona je bolja nego što je to prikazala večeras. Znamo da je Žorić najkorisniji igrač ABA lige, a i imaju nekoliko reprezentativaca. Radi se o jakoj ekipi koja ima vrijednost i ova pobjeda nas ne smije zavarati – trezveno je razmišljao pobjednički trener Aramis Naglić nakon uvjerljive pobjede, dok je iskusni razigravač dalmatinskog sastava Jakov Vladović naglasio defenzivni doprinos u zaustavljanju Luke Žorića.

- Večeras smo odigrali jako dobru utakmicu od početka do kraja. Znali smo da nam je Žorić najveća opasnost te smo ga uspjeli zaustaviti. Odigrali smo odlično na obje strane terena i na koncu smo iznenađujuće smo visoko pobijedili.