Europa i Svijet
Predstavljamo parove četvrtzavršnice Turkish Airlines Euroleague: Fenerbahce Dogus -Baskonia Vitoria

Predstavljamo parove četvrtzavršnice Turkish Airlines Euroleague: Fenerbahce Dogus -Baskonia Vitoria

Autor: Saša Ćirić

Drugoplasirani iz regularnog dijela sezone, istanbulski Fenerbahce, će svoju ulaznicu za Final Four tražiti u duelu s iznimno neugodnom momčadi iz Vitorije.

Nakon jučerašnjeg predstavljanja ruskog dvoboja CSKA Moskva - Khimki, danas su na redu trostruki osvajač ZDBT-a, Fenerbahce Dogus Istanbul, i klub koji je u svojoj povijesti promijenio puno sponzora, a nama je posljednjih godina bio poznat kao Caja Laboral, Laboral Kutxa, Baskonia.

S jedne strane imamo momčad koja je u regularnom dijelu sezone ostvarila 21 pobjedu uz devet poraza, dok s druge strane imamo momčad s omjerom 16-14. Na prvu, trebala bi to biti jednosmjerna ulica - tko bi se usudio kladiti protiv branitelja naslova, predvođenog devetorostrukim osvajačem raznih euroligaških verzija, legendarnim Želimirom Obradovićem. Međutim, međusobni omjer ovih klubova u najvišem razredu europske košarke je debelo na strani Baska - trinaest pobjeda, dok su Turci slavili u osam navrata. Ako oduzmemo utakmice iz ere prije Obradovića, odnosno od sezone 2013/14 nadalje, Fenerbahce je bolji s omjerom 5-4. Najupečatljivija utakmica iz ovog perioda je svakako ona s Final Foura 2016. godine u Berlinu, u kojoj je pobjednik odlučen tek nakon produžetka. Fenerbahce je slavio rezultatom 88-77 te se plasirao u svoje prvo finale u povijesti. Tamo su bili na korak od možda najspektakularnijeg povratka u finalnoj utakmici u povijesti (gubili su 20 razlike na poluvremenu od CSKA), ali na kraju ipak nisu izdržali i ruska momčad je slavila, također nakon produžetka. Turci su iz tog poraza izvukli pouke, te su godinu dana kasnije u finalu pred vlastitim navijačima demolirali Olympiacos.

Momčad Fenerbahcea slavi svoj prvi europski naslov

Baskonia je već godinama, pa čak i desetljećima, dio samog europskog vrha. Koliko je ta tradicija duga, govori činjenica da su nastupili u prvom izdanju ULEB-ove Eurolige u sezoni 2000/01. Ne čini vam se tako davno? Možda hoće, kad se prisjetite da je prvi strijelac lige bio čovjek po kojoj se danas taj trofej zove, pokojni Alphonso Ford. Drugi skakač lige je bio novopečeni Hall Of Famer Dino Rađa kao član Olympiacosa, a prvi asistent i kradljivac Ivica Marić u dresu - Zadra! MVP lige je bio vječni mladić po imenu Manu Ginobili, a najperspektivniji mladi igrač njegov današnji suigrač - Pau Gasol. Osim te finalne serije, koju su u pet utakmica izgubili od bolonjskog Kindera, nastupili su i u finalu 2005. godine, no Maccabi Tel Aviv je bio prejak. Šarunas Jasikevičius i Nikola Vujčić su ugasili nade Luisa Scole, Arvydasa Macijauskasa i njihove družine. U narednim godinama su se redali nastupi u završnicama, no do gorespomenute 2016. nisu imali momčad koja je realno pretendirala na naslov.

U ovosezonskim dvobojima je turska momčad oba puta pobijedila. Prvi susret, igran 30. studenog prošle godine u Fernando Buesa Areni, je puno bolje otvorila domaća momčad - nakon prve četvrtine su imali vodstvo od deset razlike. Međutim, u narednih dvadeset minuta gosti potpuno okreću tijek utakmice na svoj mlin, te je konačan rezultat bio 69 - 83. Ključ pobjede Fenera je bio u balansiranom napadu s čak šest dvocifrenih igrača, koje je predvodio James Nunnaly sa 16 poena. Utakmica u drugom dijelu sezone, igrana 5. siječnja ove godine je imala sličan scenarij. Nakon vodstva Baskonije u prvoj četvrtini odnosno na poluvremenu, Obradović izvlači maksimum iz svojih igrača, te ih pametno vodi do pobjede rezultatom 79 - 74. Najraspoloženiji kod domaćih su bili Marko Gudurić s 18 poena i Brad Wanamaker sa 16, dok je kod baskijske momčadi najistaknutiji individualac bio Gruzijac Tornike Shengelia s 15 poena.

Što možemo očekivati od ovog dvoboja? Sve osim uvjerljivog prolaza Fenerbahce Dogusa bi bilo veliko iznenađenje. Željko Obradović je prošao previše ovakvih bitaka da ne bi znao iza kojeg ugla vreba opasnost, pa će u svom strogom stilu konstantno održavati spremnost momčadi na visokoj razini. Prva utakmica ove sezone je zvijezda vodilja kako bi on htio da to izgleda, dok će Baskonia nastojati onemogućiti brzi protok lopte za otvorene šuteve Mellija, Gudurića i Datomea. Velike su šanse da će ova serija biti odlučena u tri utakmice, ali kao zaljubljenici u košarku se nadamo da će biti zanimljiva i gledljiva.