Time-out
Sjećanje Svetislava Pešića na utakmicu Šibenka-Bosna: Ako je i bio faul vrijeme je isteklo

Sjećanje Svetislava Pešića na utakmicu Šibenka-Bosna: Ako je i bio faul vrijeme je isteklo

Autor: Branko Tabak

Nikada se do tada nije dogodilo da se odsvira kraj utakmice, a onda promijeni odluka i donese nova koja je izravno utjecala na rezultat i ime prvaka.

Svetislav Pešić, danas je trener Barcelone. U katalonski klub je stigao kako bi vratio poljuljani renome klubu kojemu je donio povijesni naslov prvaka Europe. Nakon desetak dana provednih na klupi svoj je povratnički susret s Barcelonom okrunio trofejom, Kupom Kralja.

Trenersku karijeru započeo je u sarajevskoj Bosni. Bio je trener Bosne u finalu Prvenstva Jugoslavije protiv Šibenke 1983. godine. Šibenka je slavila na parketu, Bosna za zelenim stolom. U intervjuu kojeg je dao portalu Basketball.hr sredinom srpnja prošle godine Pešić je s ogromne vremenske distance do detalja secirao sporne događaje i dao svoje mišljenje o svemu?

- Nitko nije sretan kada se utakmica završi na takav način. Niti ja, niti Vlada Đurović koji je tada trenirao Šibenku, niti navijači jednog i drugog kluba. Međutim, što se tog dana dogodilo u Šibeniku? Utakmica je završena, sudac Ilija Matijević je označio kraj i to pokazao kod zapisničkog stola. I to vrlo autoritativno. Tu je na njega izvršen pritisak da je bio faul na Draženu Petroviću. No, nije poanta je li bio prekršaj ili ne, već je li isteklo vrijeme. Dobro, recimo da je prekršaj Sabita Hadžića i bio, ali ako i jest, bio je nakon isteka vremena. Nikada se do tada nije dogodilo da se odsvira kraj utakmice, a onda promijeni odluka i donese nova koja je izravno utjecala na rezultat i ime prvaka.


Niz je zanimljivosti koje je Pešić tada izgovorio u spomenutom intervjuu, a koje su i danas aktuale. Ako ste propustili, intervju možete pročitati ovdje.

Pešić, između ostalog, progovara o svojoj ljubavi prema Zadru, empatiji prema ljudima, uspjesima materijalnim i nematerijalnim, operativnim zahvatima kojima je bio podvrgnut, spletu okolnosti zbog kojih je slučajno postao trener, trendu otkazivanja nastupa u reprezentaciji...