Europa i Svijet
Hrvatska
Što kladionice očekuju od utakmica Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom

Što kladionice očekuju od utakmica Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom

Autor: RP Photo: Marin Sušić/HKS

Hrvatska košarkaška reprezentacija odigrat će dvije kvalifikacijske utakmice s Bosnom i Hercegovinom tijekom studenog.

Radi se o ključnim dvobojima na putu do Eurobasketa 2025. godine. 

Naša košarkaška izabrana vrsta u 2024. godini pokazala je znakove života. Momčad izbornika Josipa Sesara odigrala je dobro na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Parizu te je uspjela pobijediti Sloveniju za koju je igrao Luka Dončić. Zaustavila ju je na kraju moćna Grčka, no dojam koji je ostavila Hrvatska budi optimizam za budućnost.

Međutim, sada se naši košarkaši vraćaju u svoju realnost, jer 21. i 24. studenog čekaju ih dvije utakmice protiv Bosne i Hercegovine. Radi se o kvalifikacijama za Eurobasket 2025. godine, u kojima naši imaju jednu pobjedu i jedan poraz te ih online kladionice vide kao favorita da prođu na veliku smotru. No, nužan im je pozitivan ishod u ova dva okršaja.

A u prošlosti nije uvijek išlo glatko protiv Bosne i Hercegovine, zbog čega definitivno ne treba unaprijed otpisati suparnika. Pogotovo kad znamo da je Hrvatska ne tako davno igrala pretkvalifikacije protiv suparnika sa samog europskog dna.

Bez NBA igrača, ali i nekih iz Eurolige?

Josip Sesar od ove je jeseni isključivo izbornik reprezentacije, ne i trener KK Dinama. To znači da se može u potpunosti posvetiti pripremi utakmica s Bosnom i Hercegovinom. Naravno, po običaju u studenom neće moći računati na trojac hrvatskih NBA zvijezda:

  • Dario Šarić ostaje u Americi igrati s Jokićem za Denver.
  • Ivica Zubac imaju svoja zaduženja u redovima LA Clippersa.
  • Bojan Bogdanović se ionako oprostio od reprezentacije.

Zanimljivo, u prvoj utakmici mogli bi faliti i igrači koji nastupaju u Euroligi. Naime, baš taj dan igra Real Madrid protiv Albe pa teško da će Sesar dobiti na raspolaganje Marija Hezonju. Izostati bi mogli još Ante Žižić iz Virtusa i Danko Branković iz Bayerna. U uzvratom susretu za tri dana na neke od njih Hrvatska bi ipak trebala računati.

Što se Bosne i Hercegovine tiče, njezin košarkaški savez muku muči s dugovima u 2024. godini, što je čak dovelo pod upitnik odigravanje ovih utakmica. Problem za suparnika svakako će biti i izostanak opasnog Džanana Muse u prvoj utakmici koji poput Hezonje igra za Real Madrid.

Drugim riječima, ni jedni ni drugi neće na raspolaganju imati sve svoje najbolje košarkaše. U tim okolnostima tko složi bolju momčad i pogodi kemiju među igračima imat će prednost na parketu.

Tko bi mogao voditi Hrvatsku do pobjede?

Hrvatska čak i bez NBA zvijezda te Marija Hezonje ima potencijal doći do pobjede, zbog čega našu reprezentaciju sportske kladionice vide kao favorita u obje utakmice. Uostalom, tu je Roko Prkačin koji je odigrao odlično u prethodnom dvoboju protiv Cipra te je jedan od onih s najboljim prosjekom koševa trenutno u kvalifikacijama za Eurobasket.

Bek Goran Filipović također ima potencijala odigrati dobro u ovom susretu, a tu su još Dario Drežnjak i Ivan Vraneš koji imaju iza sebe dovoljno jake utakmice da bi mogli na pravi način reagirati kada je to najpotrebnije. Roko Badžim, Borna Kapusta i Mateo Drežnjak još su neki igrači koji se nadaju prilici na parketu, no na kraju je na izborniku Sesaru da odluči koji košarkaši su trenutno najspremniji braniti boje Hrvatske.

S druge strane, Edin Atić, Kenan Kamenjaš i Aleksandar Lazić mogli bi biti igrači od kojih će prijetiti najveća opasnost. Svakako možemo reći da Bosna i Hercegovina čak i ako ne bude igrao Dženan Musa ima kadar koji zaslužuje mnogo respekta.

U svakom slučaju, ne možemo očekivati uvjerljive i lake pobjede protiv Bosne i Hercegovine, jer ih Hrvatska nije bila u stanju ostvariti ni u puno jačem sastavu u prošlosti. No, naša selekcija pokazala je pod Sesarom da može igrati dobru košarku pa očekujemo da tako bude i u studenom, kada vjerojatno pada odluka tko će uz Francusku proći dalje iz naše skupine...