Hrvatska
U iščekivanju bijelog dima s Gripa: tko je (novi) trener KK Split?

U iščekivanju bijelog dima s Gripa: tko je (novi) trener KK Split?

Autor: Saša Ćirić

Malo je koja košarkaška priča u nacionalnim okvirima obavijena ovolikim velom tajne. Ipak, kraj joj se polako nazire.

Premda je finalna serija domaćeg prvenstva u punom jeku, sezona kiselih krastavaca je zasjala u svom punom sjaju.

Zasluge za to idu ponajprije KK Splitu i poziciji njihovog glavnog trenera u sezoni 2018/19. Naime, još za trajanja četvrtfinalne serije između GKK Šibenika i KK Splita je u javnost procurila insajderska informacija kako, u tom trenutku aktualni a sada bivši trener Šibenika, Vladimir Anzulović preuzima kormilo od svog suparnika s klupe Splita, Ivice Skelina. Očekivano, Zula nije htio komentirati kuloarske priče. 

Kronološki gledano, slijedio je intervju s Anzulovićem, u pripremi kojeg je potpisnik ovih redaka slučajno nabasao na objavu na wikipediji da je Zula novi trener Splita. Naravno, kako urednički alat na wikipediji ima svatko s dovoljno želje (ne nužno i znanja), takvu informaciju smo odbacili kao irelevantnu. Mladi i energični trener se upravo spremao na put svojoj obitelji u Novo Mesto, pa nismo htjeli razvlačiti tu priču bez potrebe. U međuvremenu, neminovno se dogodilo: Zuli je istekao ugovor u Šibeniku, te je sporazumno dogovoreno da produženja suradnje neće biti. Rastanak je bio iznimno emotivan, ali obje strane su brzo krenule dalje. GKK Šibenik je u najkraćem mogućem roku objavio vijest o Zulinom nasljedniku, njegovom dotadašnjem pomoćniku Miru Juriću. KK Split je u međuvremenu bio prezauzet rovovskom borbom s mnogostruko bogatijom Cedevitom, pred kojom su potpisali kapitulaciju tek u drugom poluvremenu majstorice u Domu Sportova. 

Nakon završetka sezone za Žute, medijski prostor je mirovao nekoliko dana. Priču su prekjučer ponovno zakotrljali kolege iz Slobodne Dalmacije, i ovaj put se čini ozbiljnije no ikad. Redakcija basketball.hr, proaktivna i željna novih informacija i znanja, se dala na posao i pokušala doprijeti do glavnih aktera. U pisanoj prepisci sa glasnogovornikom KK Splita, gospodinom Ozrenom Maršićem, dobili smo potvrdu da su pregovori u tijeku i da će se informacija o novom treneru najbolje europske momčadi 20. stoljeća znati do kraja ovog tjedna. U telefonskom razgovoru s Vladimirom Anzulovićem smo dobili potvrdu Maršićevih riječi - dakle, da su pregovori u tijeku i da će se sve znati do kraja ovog tjedna. 

Amerikanci imaju onu poznatu izreku - if it walks like a duck, talks like a duck... it´s a duck.

Premda i u ovom slučaju sve upućuje na jedan, prilično izvjestan scenarij, ostavit ćemo još dovoljno prostora svim stranama u ovoj priči. Jer, još uvijek ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći hoće li trener KK Splita u novoj sezoni biti Ivica Skelin ili Vladimir Anzulović.

ili možda čak... netko treći?