Hrvatska
Regija
VIDEO: Ako imaš glupav napad ne možeš imati ni pametnu obranu

VIDEO: Ako imaš glupav napad ne možeš imati ni pametnu obranu

Autor: Paulo Sarić

„Od početka smo trebali izgledati kao posljednjih pet minuta susreta.“

Cibona je u nedjelju poslijepodne iznenađujuće poražena na domaćem terenu od skopskog MZT-a rezultatom 77-92. Zagrepčani su odigrali lošu utakmicu, s vidljivim manjkom energije, što su gosti nošeni hrvatskim reprezentativcem Dominikom Mavrom iskoristili i došli do svog trećeg ovosezonskog trijumfa.

- Prije svega čestitam MZT-u na pobjedi nakon dugo vremena. Loše smo ušli u susret. Ni izbliza nismo ispoštovali stvari koje smo označili kao krucijalne. I kada bismo se primaknuli, početničkim bismo ih greškama vraćali na željeni kolosijek. Žao mi je, imali smo lijepu šansu da u našoj dvorani krenemo s pobjedničkim nizom – rekao je nakon dvoboja iskusni Marin Rozić.

Cibosi su tek dvadesetak sati uoči susreta s MZT-om završili s domaćim obvezama svladavši Zabok u hrvatskom prvenstvu. Vukovi ne traže izlike za lošu partiju, ali…

- Ne želim to apostrofirati ili koristiti kao alibi, ali činjenica je da smo mi jučer igrali utakmicu. Iako je naša pobjeda izgledala rutinski, ipak je to trebalo istrčati i energetski odraditi. Koliko god ga mi pokušali izbjeći dogodilo se emocionalno pražnjenje – kazao je kapetan zagrebačkog sastava.

FOTO: Cibona/Zeljko Baksaj i Goran Lusic & Domagoj Vranar

Cibona je dolaskom Ante Nazora podigla formu te je jedno vrijeme izgledalo da može kandidirati za četvrtu poziciju koja vodi u doigravanje, no ovakve predstave pokazuju da je pred splitskim stručnjakom i dalje puno posla.

- Čestitao bih MZT-u na zasluženoj pobjedi. Očekivao sam tešku utakmicu. Morali smo puno zrelije odigrati, posebno nakon početnog vodstva kada smo soliranjem i nepametnim napadima vratili protivnika u igru. Smatram da je to bilo ključno. Ako imaš glupav napad, nemaš ni pametnu obranu – rekao je Nazor nakon utakmice i dodao – tu se protivnik razigrao i krenuo u susret s vedrom emocijom. I u pripremi utakmice sam naglašavao da Makedonci imaju kvalitetan igrački kadar. Nismo bili pravi ni u obrani ni u skoku u napadu. Kada na domaćem terenu primiš 92 poena, sve je jasno.


Gustom rasporedu unatoč, bivši je trener Splita i Zadra uzroke poraza našao isključivo u svojoj momčadi.

- Jučerašnja nam utakmica i nedostatak vremena za pripremu susreta ne smiju biti alibi. Od početka smo trebali izgledati kao posljednjih pet minuta i to je jedina istina – zaključio je trener Cibone.

Malu utjehu hrvatskim ljubiteljima košarke može pružiti jako dobra partija reprezentativnog beka Dominika Mavre koji je susret završio s dvostruko-dvocifrenim učinkom. Mladi je Zadranin zabio 18 koševa, podijelio deset asistencija i uhvatio šest skokova te je bio prvo ime svoje momčadi koja je iznenađujuće slavila usred Zagreba i time oživila nadu u ostanak u regionalnom društvu.

- Pobjeda nam puno znači, pogotovo nakon svih vezanih poraza. Stvarno je bilo frustrirajuće. Gubili smo utakmice u kojima smo vodili dvadesetak razlike. Bila nam je puna kapa svega i zato nam je ovaj trijumf bitan – izjavio je razigravač hrvatske reprezentacije koji se osvrnuo i na šanse MZT-a da izbori ostanak u regionalnoj ligi – šanse su nam male, no sve dok postoje treba vjerovati. Ovo je korak u pravom smjeru.

FOTO: Cibona/Zeljko Baksaj i Goran Lusic & Domagoj Vranar

Zadovoljan viđenim bio je i gostujući trener Željko Lukajić koji je došao do svoje prve pobjede u ABA ligi otkad je preuzeo makedonsku momčad.

- Raduje me što smo održali razinu koncentracije i što dižemo formu. Znamo što hoćemo i što moramo popraviti. Svaki dan, svaki mjesec koji dolazi nama je spašavanje sezone. Želimo odigrati dobru košarku, pokazati da zaslužujemo biti u ABA ligi i vidjeti zbog čega smo se doveli u ovakvu situaciju. Također, jako nam je bitno makedonsko prvenstvo u kojemu imamo najveće ambicije. Raduje me da smo imali samo devet izgubljenih lopti što je dvostruko manje nego u sljedećoj najboljoj utakmici po tom pitanju kada smo ih imali 18 – zaključio je trener Lukajić praktički kazavši sve o današnjem susretu.