Hrvatska
Regija
VIDEO: Cibona je bila ključna točka zadarske sezone

VIDEO: Cibona je bila ključna točka zadarske sezone

Autor: Paulo Sarić

Konačno domaća utakmica bez grča.

Možda je pretjerano reći da je to za Zadrane bila utakmica biti-ili-ne-biti, no subotnji dvoboj s Cibonom svakako je imao veći ulog od uobičajenog. Nakon pobjede u Srijemskoj Mitrovici Dalmatinci su na domaćem terenu tražili potvrdu učinjenog i željeli napraviti novi korak naprijed u borbi za ostanak u regionalnoj ligi. Iako na prvu zvuči paradoksalno, domaći teren ove sezone nije bio velika prednost igračima Ante Nazora koji su pred svojim navijačima puno češće gubili nego pobjeđivali što je kulminiralo prije dva tjedna protiv Krke kada je pritisak uzeo svoj danak te su momci iz Novog Mesta trijumfom u Donatovom gradu u potpunosti zakomplicirali situaciju na dnu ljestvice.

Ipak, slučajni bi prolaznik koji se u subotu navečer našao na Višnjiku teško zaključio da se radi o borbi za ostanak. Odnosno, kako je to domaći strateg rekao u najavi dvoboja – Zadrani su s mula gađali more.

- Već smo vidjeli da je ove godine znalo biti grčevito u ovako bitnim susretima te čestitam svojim momcima koji su pokazali fizičku i mentalnu čvrstoću da prelome susret i dobiju utakmicu. Čestitao bih i publici koja nas je bodrila od početka do kraja. Ovo je ključna točka koju sam čekao cijele sezone – da dobijemo pravi domaći teren. Imali smo jako puno problema, pehova, ozljeda i resetiranja ekipe te nam je ova pobjeda trebala. Do kraja ima još puno, no lakše se diše i gledamo prema naprijed – kazao je trener Zadra nakon vrijedne pobjede.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nakon izjednačenih prvih 20 minuta gosti su na krilima probuđenog Josipa Bilinovca krenuli u nalet i sredinom treće četvrtine otišli na pet poena prednosti (57-62). Uslijedila je minuta odmora i serija Zadra 12-2 koja je usmjerila daljnji tijek susreta.

- Bio je to težak period, ali igrači s klupe i oni na parketu disali su kao jedan. Zamjene su odradile ključne defenzivne role, ali i dale ključne poene i asistencije. Ovo je timska pobjeda i time je još vrjednija – dodao je 40-godišnji splitski strateg.


Jedan od bitnijih kotačića domaće pobjede bio je Luka Božić koji se nakon nekoliko uvjetno rečeno lošijih utakmica vratio dobrim partijama. I to na neuobičajen način – iza linije za tri poena. Sve to opterećen osobnim pogreškama…

- Drago mi je zbog njega. Kad je ušao u probleme s prekršajima malo je psihološki potonuo, a ja sam mu kazao da i s četiri 'penala' može odigrali dobar dio utakmice. Pogodio je četiri trice iz šest pokušaja i dao nam veliki impuls – podržao je svog igrača trener Nazor i zaključio - s druge strane, moramo bolje defenzivno djelovati. Posebno na domaćem terenu. Tu imamo veliki prostor za napredak i neka nam ova pobjeda bude poticaj da u tom smjeru idemo.

Lakše se diše. Pobjeda protiv Cibone odmakla je Zadrane na dvije pobjede od posljednjeg mjesta. Tri kola prije kraj trebao bi to biti dovoljan zalog za ostanak u ABA ligi.

Rezultati by SofaScore