Hrvatska
Regija
Zadarski recept za pobjedu protiv Cibone - igra na rubu bola i 'gađanje mora s mula'

Zadarski recept za pobjedu protiv Cibone - igra na rubu bola i 'gađanje mora s mula'

Autor: Paulo Sarić

Sutrašnji derbi ima poseban ulog – mogući ostanak u ABA ligi.

Utakmice Zadra i Cibone uvijek imaju posebnu draž, a to je pogotovo slučaj u situacijama kada susret ima ulog kao sutrašnji. Imajući u vidu da su ove sezone dva kluba ugrožena po pitanju ostanka, zadnji koji seli u Drugu ABA ligu te predzadnji koji razigrava za ostanak u elitnom rangu regionalne košarke, i Cibona i Zadar nalaze se u nezahvalnoj situaciji četiri kola prije kraja jadranskog natjecanja.

Zagrepčani trenutno dijele sedmu poziciju sa sedam pobjeda i 11 poraza, a Zadrani ih prate u stopu s trijumfom manje, ali i velikom pobjedom na gostovanju u Savskoj.

- Suludo bi bilo kazati bilo što osim da moramo ići na pobjedu i da nas jedino ona zanima. Imamo veliki respekt prema Ciboni koja je dobra ekipa koja igra efikasnu napadačku košarku te ćemo se morati fizički angažirati na granici bola da uspijemo zaustaviti njihove akcije, prije svega vanjski šut koji im je najjače oružje. Nepoznanica nema, ali ova dva susreta koliko sam ja trener sugeriraju da su oscilacije jako velike. I na jednoj i na drugoj strani. Jedna je utakmica bila na plus 30, druga na minus 30… To nas poziva na dodatni oprez, disciplinu i maksimalan angažman. Vezano za našu posljednju utakmicu, bez obzira na pobjedu potrebno nam je puno više angažmana i taktičke discipline i nadam se da ćemo to i pokazati u sutrašnjem susretu – kazao je najavi susreta domaći trener Ante Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zadrani i dalje nisu u punom sastavu. Problemi s ozljedama Kristijana Krajine i Jure Planinića već su stara vijest, a nedavno se na njih nadovezala i viroza Lovre Bašića koji je propustio posljednja dva dvoboja protiv Gorice i Mega Bemax, no sutra bi trebao biti u sastavu.

- Problemi s ozljedama se intenzivno osjećaju iz dana u dan jer ponekad nemamo mogućnost ni odigrati pet-na-pet. Jučer smo nakon dugo vremena zaigrali preko cijelog terena. No, gledajući s pozitivne strane dosta smo igrali četiri-na-četiri čime smo dobili dinamiku i u obrani i u napadu. Bilo bi dobro da su tu i što se tiče trenažnog procesa i same raspodjele minutaže jer bi nam to dalo mogućnost odmoriti igrače koji još uvijek nisu dosegli natjecateljski fizički nivo poput Dašića i Žorića. Izostanak se osjeća kako na utakmicama tako i na treningu, no što je – tu je. Moramo se znati nositi s tim – dodao je strateg Zadra koji nije htio posebno naglašavati odakle Dalmatincima prijeti najveća opasnost.

Logično, znajući da su 'Cibosi' iskusna ekipa kojoj i dalje 'visi mač nad glavom'.

- Dobro poznajem momčad Cibone i ne bih ulazio u hipotetska pitanja. Znamo da će veći fokus biti na 'playmakeru' Ljubičiću i Markoti koji igraju dobro. O Roziću ne treba trošiti riječi, dok ih je dolazak Pilepića dodatno pojačao te su dosta jači nego u prethodnom susretu. Ali i igrač poput Novačića koji nije u nekoj formi može ući u dobru seriju. Tu i je Gilbert koji igra desetak minuta, ali je 24 sata u dvorani… Potrebni su nam maksimalna odgovornost i angažman na svim pozicijama – izjavio je 40-godišnji Splićanin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ulog će biti golem. Ne samo zbog derbija koji uvijek sa sobom nosi povećan interes javnosti, već i zbog situacije u kojoj bi dva boda praktički značila korak od ostanka, a poraz grčevitu borbu do posljednjeg kola. Znajući da se Dalmatincima protiv Krke pretprošlu nedjelju „suzio obruč“ u sličnoj situaciji pitanje je kako izbjeći ponavljanje crnog scenarija po Zadrane.

- Samo pozitiva. Ovaj ćemo put s mula gađati u more – kroz smijeh je rekao lanjski trener Cibone.

Dalmatinci su u posljednjem međusobnom susretu u ABA ligi svladali 'Vukove' s čak 31 poenom razlike nakon čega je trener Velić kazao da to nije u njegovom stilu, ali da Zadranima – ništa ne zamjera. Ipak, teško je očekivati da to neće biti dodatni motiv 'Cibosima'. Ako je dodatni motiv uopće potreban, ili moguć, u hrvatskom derbiju.

- To pitajte njih. Ja stvarno ne znam.

FOTO: KK Cibona Željko Bakšaj, Domagoj Vranar i Gordan Laušić

Je li došlo vrijeme za razmišljanje o potencijalnim 'krugovima' na kraju sezone?

- Iz kola u kolo sve je moguće. Zadnji nas je put nevjerojatno potresao poraz od Krke. To nam je praktički bio 'knock-out'. No, i igrači i stručni stožer i uprava su ostali hladne glave. Napravili smo sve da se resetiramo za utakmicu u Srijemskoj Mitrovici. Sada je situacija kud i kamo drugačija. Do kraja su ostala još četiri kola. Nemamo pravo ponašati se na drugi način osim gledati iz kola u kolo jer nas jedan poraz baca u Drugu ABA ligu, a jedna pobjeda diže i preskačemo neke momčadi koje su cijelo vrijeme bile ispred nas. Još je rano za krugove – zaključio je Nazor.

Utakmica se igra u subotu s početkom u 21 sat u dvorani „Krešimir Ćosić“, a dodajmo i da je Jadrolinija na zamolbu zadarskog kluba odlučila izići u susret brojnim navijačima KK Zadar koji s Pašmana i Ugljana dolaze na utakmicu te je odgodila polazak posljednjeg trajekta za Preko na 23:15 sati kako bi mogli opuštenije uživati u sutrašnjem derbiju.

Rezultati by SofaScore