Hrvatska
FOTO/VIDEO: Tko je naredio pražnjenje Jazina? KK Zadar i policija imaju suprotna objašnjenja

FOTO/VIDEO: Tko je naredio pražnjenje Jazina? KK Zadar i policija imaju suprotna objašnjenja

U klubu „peru ruke“ i prebacuju teret na policiju i zaštitarsku službu, policija navodi da je sve napravljeno u dogovoru – s organizatorom.

U 38. sekundi jučerašnjeg susreta 21. kola HT Premijer lige između KK Zadar i KK Škrljevo došlo je do prekida utakmice uzrokovanog paljenjem baklji i bacanjem rola papira u parket. Suci su se povukli u svlačionice, a svoje je momke s terena povukao i domaći trener Ante Nazor. Paljenje baklji ove je sezone u Zadru postalo gotovo pravilo, a ne iznimka, barem što se tiče ABA lige, što potvrđuju i brojne kazne koje se iz dana u dan približavaju okrugloj cifri od 100.000,00 eura

No, bio bi to „još samo jedan incident“ i nova mrlja na košarkaškoj realnosti Donatovog grada da nije uslijedilo pražnjenje tribine.

Prvi put ove sezone.

Još su za vrijeme trajanja utakmice krenule špekulacije tko je naredio pražnjenje istočne tribine Jazina što je uzrokovalo sukob s policijom koji su, valja i to kazati, započeli pojedinci napadom na službene osobe.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Tijekom dana iz KK Zadar došlo je kratko pojašnjenje događanja. U klupskoj verziji pražnjenje istočne tribine je naredila – policija.

Nakon sinoćnje utakmice pojedini mediji referirali su se na policijsko postupanje i osobu koja je „izdala“ svojevrsnu naredbu za istim prema navijačima. To ne može biti, jer nakon sto zaštitarska služba procjeni da stvari više nisu u njihovoj moći nastupa policija po svojoj procjeni i u eventualnoj komunikaciji s zaštitarskom službom.

Povjerenik za sigurnost, osim što na jučerašnjoj utakmici nije bio prisutan i u njegovoj je ulozi bio zamjenik čije ime je opet potpuno nebitno, nije imao veze sa ikakvim naredbama prema policiji i njihovim postupanjem na istočnoj tribini, čak i izvan dvorane.

Klub se kao takav ograđuje od bilo kakve vrste nasilja i jedne i druge strane.“


Zanimljivo iz PU Zadarske potpuno druga priča. Pražnjenje tribina je izvršeno - u dogovoru s klubom.

Jučer, 13. travnja 2019. godine, u 19,03 sati u ulici Obala Kralja Tomislava u Zadru u dvorani Jazine došlo je do navijačkih nereda na istočnoj tribini dvorane prilikom početka odigravanja košarkaške utakmice 21. kola HT Premijer lige između KK Zadra i KK Adria Oil Škrljevo kojom prilikom je od strane navijača došlo do paljenja šest pirotehničkih sredstava i bacanja raznih tvrdih predmeta u natjecateljski prostor, nakon čega je sudac utakmice privremeno prekinuo utakmicu. Potom je zajedničkom odlukom delegata utakmice, glavnog suca, voditelja javnog okupljanja i odgovorne osobe ispred organizatora odlučeno da će se utakmica nastaviti nakon što se stvore normalni uvjeti za daljnje odigravanje.

Radi stvaranja normalnih uvjeta za odigravanje utakmice policijski službenici su postupali po Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te su ispraznili istočnu tribinu dvorane. Obzirom da je došlo do pružanja aktivnog otpora navijača, policijski službenici su uporabili sredstva prema skupini između 130-150 osoba. Istočna tribina dvorane je ispražnjena, te je odigravanje utakmice nastavljeno u 19,30 sati. Na vanjskom djelu parkirališta Jazine, navijači su nastavili s izgredima i policijske službenike gađali kamenjem i drugim predmetima. Tom prilikom nitko od policijskih službenika nije ozlijeđen,  dok je zabilježeno oštećenje službenog motocikla.

Za sada u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje privedene su tri osobe u dobi od 44, 24 i 22 godine koji se dovode u svezu s izazivanjem izgreda u dvorani i napadom na policijskog službenika. 

Policijski službenici nastavljaju s provođenjem izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti i činjenice te identificirale osobe uključene u protupravna ponašanja.

Novo svjetlo na situaciju baca informacija s terena, dobivena u neformalnom razgovoru s visokopozicioniranom službenom osobom koja kazuje da je odluka – stigla na inicijativu organizatora.

U najmanju ruku zanimljivo...