Hrvatska
VIDEO: 'Vuk' nadigrao Vuka i odveo Zadar u polufinale

VIDEO: 'Vuk' nadigrao Vuka i odveo Zadar u polufinale

Autor: Paulo Sarić

Šibenik pao u nastavku.

Košarkaši Zadra dvokorakom su odradili posao u četvrtfinalu doigravanja prvenstva Hrvatske i izborili okršaj s Cedevitom. Premda su domaćini prvih 20 minuta pružali dobar otpor, igrači Ante Nazora u nastavku su ubacili u brzinu više i na koncu došli do uvjerljive pobjede nad Šibenikom (66-86).

Iako je samo otvaranje susreta u kojemu su gosti ubacili 11 poena na samo dva šibenska nagovijestilo rutinski posao za Zadrane, domaćini su se vrlo brzo konsolidirali i na krilima šuta za tri poena vratili u susret. Gotovo svi ‘Građani’ koji su se okušali iza linije 6,75 bili su i precizni pa su Jurićevi momci dvoznamenkasti zaostatak već sredinom druge dionice pretvorili u dva poena prednosti (30-28). Šest trica narančastih iz deset pokušaja unijelo je nervozu u gostujuće redove što je zorno došlo do izražaja na isteku 16. minute kada je jedan od najiskusnijih u zadarskim redovima Vladimir Dašić emotivno reagirao na sudačku odluku i osigurao si dodatni odmor pred obračun s MZT-om u utorak.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dojam je da je sudac pogriješio kad je dosudio faul, no slaba je to utjeha momcima iz Donatovog grada koji su u nastavku bili lišeni usluga junaka iz glavnog grada Sjeverne Makedonije.

U tim je trenucima tek ofenzivni skok držao Zadrane glavom iznad vode, pri čemu se posebno isticao Domagoj Vuković koji je osigurao pet od deset drugih napada gostiju, čemu je do velikog odmora dodao i osam poena promaknuvši se u bez dileme prvo ime Nazorovog sastava.

Upravo je kontrola skoka kočila Šibenčane da kapitaliziraju tricašku kanonadu pa se na veliki odmor otišlo sa samo tri poena prednosti iz domaće perspektive (38-35). S obzirom na viđeno, premalo.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kazna je stigla već u prvim minutama nastavka. Dvije trice raspoloženog Vukovića okrunile su dobru skakačku predstavu 25-godišnjeg Riječanina, a potonja je bila i katalizator za gostujuću seriju 0-9 koja je značila i povratak Zadrana na dvoznamenkastu prednost (49-59). U tim se trenucima činilo da samo koračić dijeli Nazorove momke da si trasiraju put do polufinala i okršaja s Cedevitom, no domaćini su potvrdili odlučnost i karakter koje su pokazali prije nekoliko dana u Zadru i zahvaljujući nekoliko vezanih ubačaja Tonka Vuke ostali u igri.

Kada se košem i dodanim slobodnim bacanjem Vuki priključio Ivan Mileković i primakao svoju momčad na posjed zaostatka (58-61) izgledalo je da su 'Građani' pronašli igru iz prvog poluvremena i da nas očekuje nova neizvjesna završnica, no domaća je nada kratko trajala. Kako je vrijeme odmicalo tako je do izražaja počela dolaziti kvaliteta gostiju koji su podigli intenzitet obrane i punih šest minuta ostavili momke u narančastim dresovima bez koša iz igre čime su riješili pitanje pobjednika.


Nalet Zadra zaustavio se tek na plus 20 (60-80) nakon čega je priliku dobio i pomladak obje momčadi, uz šibenski pogled ka ljetu i plažama, a zadarski ka MZT-u i 40 minuta u kojima će se odlučivati o regionalnoj budućnosti dalmatinskog kluba.

Zadrane je do polufinala prvenstva Hrvatske vodio Domagoj Vuković s 20 poena i 12 skokova, a pratio ga je Petar Marić sa 17 koševa.

Valja istaknuti i novu statistički plodnu partiju Božića koji je dodao 14 poena, 12 uhvaćenih lopti i šest asistencija, pa domaćinima nije pomoglo napadački raspoloženi Vuko koji je ubacio 18 koševa i uhvatio devet lopti.