Hrvatska
Zadar pokvario feštu na Gripama i produbio krizu Splita

Zadar pokvario feštu na Gripama i produbio krizu Splita

Autor: Paulo Sarić

Šut je radio kada je najviše trebalo.

Košarkaši Zadra pred nešto više od 1000 gledatelja na Gripama došli su do svoje četvrte pobjede u HT Premijer ligi svladavši Splićane rezultatom 67-80. Domaćini su se dobro držali prvih 30 minuta, no onda su jednostavno nestali s parketa dodatno produbivši krizu koja već neko vrijeme traje u nekadašnjem trostrukom prvaku Europe.

Gosti su na samom otvaranju susreta znalački koristili boravak visokog Roberta Rikića na parketu te su iz picka i dalekometnim šutem visokih igrača kažnjavali rupe u splitskoj obrani, vrlo brzo sagradivši ugodnu prednosti. Nisu prošle ni tri minute igre, a domaći trener Ante Grgurević bio je primoran pozvati prvu minutu odmora kako bi razbudio svoju momčad. Imali su Zadrani i plus deset nedugo potom (7-17), no ulaskom kapetana Matea Kedže 'Žuti' su pronašli svoju igru i serijom 7-0 prišli na samo posjed zaostatka.      

Kako je vrijeme odmicalo tako samo gledali sve izjednačeniji susret, da bi domaćini zakucavanjem Tomislava Gabrića iz kontre na isteku 12. minute vratili stvari na početak. Da situacija bude gora po Jusupove trupe, koš Splita pao je nakon ozljede Stefana Fundića koji se pri doskoku uhvatio za desno koljeno te je bio primoran nakratko napustiti igru. Pokušao se Fundić vratiti na parket pokoji napad kasnije, no s bolnom grimasom na licu izdržao je tek jednu minutu pa je priliku dobio James Farr koji je na Gripama igrao možda i svoju posljednju utakmicu u plavo-bijelom dresu.

FOTO: Ivica Čavka (KK Split)

Do poluvremena smo gledali igru koš-na-koš u kojoj je rezultatska inicijativa bila pretežito na gostujućoj strani, da bi trica Pavla Marčinkovića u samoj završnici druge dionice dovela Splićane do prve prednosti (39-38), s koliko se i otišlo na veliki odmor.

Borbena i izjednačena košarka nastavila se i na otvaranju treće četvrtine, pa su tek povremeni bljeskovi iza linije 6,75 radili razliku. Jedan takav trenutak nadahnuća odveo je domaćine na plus pet u 27. minuti nakon što su dalekometne ubačaje povezali Marčinković i Bajo, no 'Žuti' to nisu uspjeli kapitalizirati na željeni način dopustivši Zadranima da se tricama Domenica Gilberta vrate u život.

Početak posljednje dionice u potpunosti je pripao gostima koji su podigli agresivnost u obrani i dopustili suparnicima samo šest poena u prvih sedam minuta odlučujuće četvrtine, dok su na drugoj strani Junaković i Ivanov uzeli konce u svoje ruke i odveli Zadar na plus deset dvije i pol minute prije kraja (62-72).

I tu je priči bio kraj.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bili su upravo Ivanov i Junaković sa 17,  odnosno 15 poena, dok je tradicionalno najraspoloženiji kod Splita bio Marčinković koji je 17 zabijenih koševa oplemenio s deset uhvaćenih lopti.