Europa i Svijet
Hrvatska
Zadar primio 106 koševa i upisao drugi poraz u Francuskoj

Zadar primio 106 koševa i upisao drugi poraz u Francuskoj

Autor: Paulo Sarić

Sudeći po izostanku obrana, bila je to prava all-star utakmica…

Zadar je upisao i drugi poraz u Francuskoj. U nevjerojatno efikasnoj utakmici u kojoj smo vidjeli čak 201 poen SIG Strasbourg je svladao Pipanove trupe rezultatom 106-95 i došao do svoje druge pobjede na turniru.

Za razliku od jučerašnjeg susreta mjesto je u prvoj petorci izborio Mislav Brzoja dok je na klupu preselio Luka Božić. Iako su Zadrani ponovno postigli prve koševe, domaćini su bolje otvorili utakmicu povevši 8-2 i 10-4, no onda se ukazao Šime Špralja. Iskusni je centar u samo nekoliko minuta povezao četiri ubačaja za tri poena i malo po malo primaknuo Pipanove trupe na samo minus jedan (19-18). Ipak, Francuzi su ponovno ubacili u brzinu više i krenuli u nalet.

Drugu su dionicu otvorili serijom 7-0 koju je zaključio Ali Traore nakon čega je na semaforu svjetlilo 35-23 za Strasbourg. Narednih se nekoliko minuta igralo koš na koš, a onda je uslijedio povratak Zadra. Inicirali su ga Božić i Mario Little, a ključ je ležao u dalekometnim ubačajima. Nakon što je Malcolm Grant pogodio iza linije 6,75 zatvorivši seriju 2-12, Zadrani su prišli na smo posjed zaostatka (45-43), da bi koju minutu kasnije Krajina položio za 48-48 i vratio stvari na početak.

Kao što je vidljivo iz brojki obje su momčadi težište bacile na napad, što ni ne čudi znajući da se ukupni šut iz igre u tim trenucima kretao na oko 60 posto. Rezultiralo je to brzim promjenama rezultata, a jedan takav blitzkrieg iskoristili su igrači Vicenta Colleta koji su u samo 16 sekundi napravili seriju 9-0 kojom su ponovno izgradili prednost prije odlaska u svlačionice (57-48).

Treća je četvrtina protekla u istom ritmu kao prve dvije. Momčadi su se izmjenjivale u serijama, no jedna je stvar bila konstantna – vodstvo Francuza koje se kretalo od dva do deset koševa razlike. Michael Collins je dvama bacanjima na isteku 28. minute posljednji put odveo svoju momčad na dvoznamenkastu razliku (76-66), no Francuzi su odolijevali zadarskim napadima sve do otvaranja posljednje dionice.

U odlučujućih se deset minuta ušlo s minus devet iz zadarske perspektive (80-71), no već dvije minute kasnije stvari su vraćene gotovo na početak. Petar Marić i Luka Božić ugradili su po četiri, a Bašić i Vuković po dva poena u seriju hrvatskog sastava 2-12 nakon koje je semafor u 35. minuti, po prvi puta na utakmici, pokazivao prednost Zadra (85-86).

Ipak, bilo je to sve od momčadi Aleša Pipana.

Domaćini su u završnici pokazali više koncentracije i kvalitete te su se ubrzo ponovno počeli odmicati. Zadrani su posljednji put priprijetili košem Krajine za 96-92 dvije i pol minute prije kraja nakon čega su stvari u svoje ruke uzeli Youssouoha Fall i Michael Green i serijom 8-0 zaključili utakmicu.

Najefikasniji u francuskoj momčadi koja je imala čak šest dvoznamenkastih igrača bili su Nicholas Lang i Fall s po 18 koševa, a vrijedi istaknuti i Greena koji je svojih 17 poena nadogradio s osam asistencija, dok je najbolji kod Zadra bio Mario Little s 20 koševa, a ne smije se zanemariti ni nova dobra partija Luke Božića koji je ubacio 16 poena čemu je dodao i deset skokova.

Zadar će sutra, s početkom u 15 sati, igrati za peto mjesto na turniru.