Hrvatska
Zašto je teret pritiska slomio iskusne Zadrane, a nije mladog Karla Uljarevića?

Zašto je teret pritiska slomio iskusne Zadrane, a nije mladog Karla Uljarevića?

Autor: Paulo Sarić

U momčadskoj pobjedi svi su igrači jednako vrijedni. Neki su, samo, ipak, vrjedniji…

Cibona je u sinoćnjem polufinalu Kupa „Krešimir Ćosić“ uvjerljivo svladala Zadar i izborila finale. Bila je to momčadska pobjeda, izvrsnom Žoriću unatoč, kako to obično biva kada jedna ekipa taktički i obrambeno nadmudri drugu. Pritisak? Svakako, ima i tu nešto. No, jučer on nije presudio.

- Znali smo da nas čeka vrela atmosfera i da će biti puna dvorana. Sa Zadranima smo imali negativan skor, no nervoza je bila na njihovoj strani. Dali smo sve od sebe, kontrolirali smo utakmicu te smo na kraju pobijedili – rekao je jedan od junaka Cibone Karlo Uljarević i dodao - volim igrati pred što više ljude i kada postoji pritisak.

Toliko o pritisku.

Svima s iti malo iskustva je bilo jasno da Cibona danima pili naopako i da se sprema za kup. Zagrepčani posljednjih tjedana uistinu nisu dobro izgledali, no takve su igre više posljedica stanja izvan terena nego na njemu. Profesionalizam može postojati samo do neke granice. No, kada je motiv pravi, a jučer svakako jest bio, Cibona je i dalje dobra momčad s nekoliko vrlo dobrih pojedinaca. I vrlo dobrim trenerom.

- Čestitao bih svojim momcima jer je utakmica bila i psihološki i taktički i kondicijski zahtjevna. Dokazali smo da smo u sva tri segmenta bolji od Zadra kojemu čestitam na dobrom meču. Čestitam i na cijelom ambijentu i dekoru. Bio je užitak igrati. Imali smo nekoliko slabih točki, prvenstveno u vidu izgubljenih lopti i skoka, no sve smo istrpjeli, digli se na razinu više i izdržali do samoga kraja – kazao je Ante Nazor koji se nakon novinarskog upita osvrnuo na svog ponajboljeg igrača Luku Žorićaon je ipak MVP Jadranske lige. Neki to ne respektiraju, no to je činjenica sama za sebe. No, ne bih htio apostrofirati bilo kojeg pojedinca. Gledatelji često ne vide obrambeni doprinos Marka Tomasa koji je igrao obranu na euroligaškoj razini, kao ni Karla Uljarevića koji je odigrao defenzivno izvrsno na Knowlesu. Ne bih nikoga posebno apostrofirao. Od Žorića do Ljubičića svaki je moj igrač jednako vrijedan – rekao je gostujući strateg i poentirao – ovo nam je bila najbolja utakmice ove sezone!

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Ponovio je Nazor i rečeno nakon četvrtfinala da hrvatskoj košarci treba više terena poput zadarskog. Možda joj malo više treba trenera poput njega.

Zadrani su, s druge strane, bili poprilično utučeni. Vidjelo se to i na publici koja je prije kraja izišla iz dvorane pokazujući i na treneru Nagliću kojega je poraz pogodio. Jedino je iskusni kapetan Šime Špralja pokušavao mobilizirati svoju momčadi i pogledati prema budućnosti.

- Moram čestitati Ciboni koja je u svim segmentima bila bolja od nas. Danas nismo bili pravi. Dobar dio sezone igrali smo iznad svojih mogućnost, a zadnjih smo nekoliko tjedana padali s formom te je kup je u ovom trenutku bio previše za nas. Podlegli smo pritisku, no to je sport. Žao mi je zbog trenera, suigrača i navijača koji nas prate – prilično je defetistički krenuo zadarski kapetan i onda unio dozu samoohrabrenja u svoje riječi - ovo je ista ekipa koja je pobjeđivala prije i sada moramo oprati loš dojam. Moramo pokazati da smo momčad i da ovo nije naša prava slika. Još se jednom zahvaljujem svim navijačima na podršci.

Sve što je rekao zapravo se da sumirati u dvije rečenice.

- Pritisak je bio prevelik i nismo uspjeli izdržati. Nismo izgledali kao ekipa, sve što smo napravili dobro, napravili smo individualno.

Trebat će dobro razmisliti zašto je tome tako.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Poraz je posebno teško pao strategu Zadrana Aramisu Nagliću. Osjetilo se to i u glasu riječkog trenera, a potvrdu je dobilo i u riječima.

- Ne sjećam se kad mi je bilo teže nego večeras. Očekivanja su bila ogromna, a mislim da su nam u konačnici i donijela ovo što se dogodilo. Pogođen sam. Ne samo zbog momčadi, već i zbog okoline koja je preeuforično proglasila da samo pobjednici. Mislim da je to glavni razlog ovog poraza. Cibona je došla neopterećena. Stalno sam govorio da imaju individualnu kvalitetu što su i pokazali večeras. Žorić je izvukao utakmicu do kraja, tamo gdje inače pada se dignuo, odigrali su izvrnu obranu te im večeras nismo uspjeli parirati – izjavio je trener Zadra Aramis Naglić nakon utakmice.

Bilo je puno pitanja koja su se mogla postaviti sinoć, počevši od razloga očitog pada forme Luke Božića, preko male minutaže Filipa Kraljevića pa do izostanka iste za Lovru Bašića. No, možda ih je bilo bolje ostaviti za neku drugu priliku i hladnu glavu.

- Oni su se stiskali u reketu i ostavljali nam otvorene šuteve. Očekivali su da ćemo biti nervozni. I bili smo. Plan je bio da napadnemo reket, no oni su se u potpunosti skupili pa nismo uspjeli napraviti igru. To nam je nedostajalo – prepoznao je uzroke nedostatka dubine u igri nekadašnji olimpijac koji je, kao i njegov kolega s druge strane prije dvije godine uzroke lošeg izdanja svoje momčadi vidio i u pritisku gotovo ispunjene dvorane - opterećenje se osjetilo kod svih igrača, U pojedinim smo se trenucima izvlačili na agresiju pojedinaca, no tako se ne može igrati 40 minuta i osjetilo se da to nije to.

A zašto nije pitanje je koje se godinama provlači kroz zadarsku, ali i reprezentativnu košarku. Obje momčadi, naime, u pravilu pokleknu kada se digne euforija i stvori pritisak. Kada nađemo odgovor na to pitanje svima će nam biti bolje.