Kolumne
Sklanjaju se od tomahawka, a pogodio ih bumerang

Sklanjaju se od tomahawka, a pogodio ih bumerang

Autor: Branko Tabak

Val nezadovoljstva u Zadru!

Zadar je sinoć trajao 25 minuta i nakon toga nestao s parketa. Mega, koje je uz Krku i Cibonu jedna od onih momčadi s kojom bi se Zadrani trebali nositi u novoj sezoni, je protutnjala pored Nazorove demoralizirane vosjke i slavila s 24 poena razlike.

Izvedba košarkaša Zadra bila je toliko loša da komentator Arena Sport televizije Domagoj Pancirov nije izdržao već je pozvao na promjene. Na prilično korektan način, tijekom posljednjeg time-outa Zadra, spomenuo je ime Danijela Jusupa.

Ne, nije Pancirov, obučen u pancirku, pucao prema Nazoru. Samo se pitao zašto Jusupa nikad nema u zadarskim kombinacijama, a onda otišao u dublji problem hrvatske košarke: 'Zašto se Jusupa ne spominje općenito u Hrvatskoj?'.

Nije ovo priča o Nazoru i Jusupu, jer u Zadru je teško raditi svima. Ovo je priča o stručnosti i nestručnosti. A i Nazor i Jusup spadaju u prvu kategoriju. No, ako se mijenjati nešto mora, a mora se i ako se uprava odluči na smjenu trenera - zašto nikada u zadarskim kombinacijama nema čovjeka koji je 2003. osvojio regionalnu ligu na zadarski pogon, a 2019. prvenstvo BiH sa Širokom na hercegovački, a u međuvremenu usmjerio brojne mlade košarkaše. To je bila poanta reporterskog istupa. Barem smo ju mi tako shvatili. 

No, vratimo se malo na početak ove štorije. Vodstvo KK Zadar je najveću grešku u sastavljanju nove momčadi napravilo kada je nakon postignutog dogovora s Pavlom Marčinkovićem dopustilo da ulica odigra ključnu ulogu u raspletu situacije. Pokleklo se, nije se ni na koji način zaštitilo igrača kojeg su željeli i koji je želio.

Koji je Marčinkovićev grijeh? Rezao je kao igrač Cibone škarama mrežicu nakon što su Cibosi u finalu bili bolji do Zadra. To što je rezao mrežicu i kada je Cibona uzela naslov protiv Cedevite ne uzima mu se kao olakotna okolnost. Niti činjenica da je kao igrač Zadra napadnut u Zagrebu. 

Možda s Marčinkovićem igra ne bi bila ništa bolja, to nikada nećemo znati, ali bi bila bila zdravija atmosfera. Klub bi poslao jasnu poruku ulici, a oni koji su došli (ili su htjeli doći pa nakon ovog slučaja možda i odustali) bi znali da su došli u klub koji će ih štititi od 'bacača tomahawka'. Jer prije negoli su usmjereni prema Nazoru oni su pogodili laso s kojim ga je Nazor privezao Marčinkovića. Trener je na red došao tek nakon poraza od Krke. 

Ne sumnjamo da Stefan Fundić ima podršku uprave i suigrača, ali javnu podršku, nakon zvižduka i uvreda u Gorici od strane dijela navijača Zadra, dobio je samo na ovom portalu i od velike većine ostalih zadarskih navijača s tribina.

Koji je Fundićev grijeh? Srbin je! Može li bit veće opasnosti za klub i grad u cjelini od ovakvog razmišljanja? Može! Ne reagirati na njih! A KK Zadar nije! 

Linija manjeg otpora ovih dana dolazi na naplatu jer iz istog dijela navijačkog tkiva (i ne samo otuda) stižu poruke, skandirane ili napisane, protiv onih koji rukovode klubom i ekipom. 

Bumerang se zabio u Višnjik. Pokazalo se da je oružje koje su sami bacili za Zadrane opasnije od svih tomahawka koji ih sustižu. 

Jutro nakon poraza od Mege Zadrani su imali što za čitati tijekom šetnje i vožnje gradskim ulicama. Baš kao i jutro nakon nakon večeri u kojoj se pročulo da su Marčinković i Zadar dogovorili sve uvjete oko suradnje. Poruke sa zidova, ovaj puta transparenata, pokazuju koliko su zadarski navijači nezadovoljni.

Facebook i ostale društvene mreže degutantno je i otvarati.

I što će sada napraviti vodstvo kluba? Naći Pedra da visi i opet preživjeti ili zaštiti trenera i momčad do susreta s Cibonom, točnije njegovog završetka i preusmjeriti val nezadovoljstva na sebe?

Hoće li gasiti ovaj požar i čekati novi, koji bi mogao brzo doći, ili se odlučiti na rezove, po cijenu ispadanja iz ABA lige. Jer bolje je dobar početak jedne priče, nego još jedan nastavak loše sapunice (s nekoliko dobrih epizoda).  

Imate pravo, ovo bi mogao biti tekst i o Ciboni i Ivanu Veliću i oni su na 0-3. Ne brinite, 'opleli' bi i njega bez obzira na rođendan, ali realno gledajući, momčadi od kojih je Cibona gubila (Mornar, Cedevita Olimpija, FMP) su dvije razine iznad onih od kojih je gubio Zadar (Krka i Mega), a u međusobnom susretu u domaćem prvenstvu Cibona se lako obračunala sa Zadrom.

Možda je privid ovih Ciboninih 0-3 i stvari legnu na svoje mjesto kada raspored donese lakše protivnike, no kod Zadra je nakon poraza od Cibone, Krke i Mege, momčadi iz istog razreda kvalitete, jasno da se radi o velikoj krizi.

U petak 25. listopada Cibona u 4. kolu ABA lige gostuje na Višnjiku. Prilika Zadranima da se stvari izokrenu i Ciboni da pokaže da uvjerljiva pobjeda u HT Premijer ligi nije bila plod slučajnosti. 

Jedno je sigurno. Nakon te utakmice oglasit će se uzbuna većih razmjera. Samo je pitanje gdje. Pod Tornjem ili na Višnjiku? 

Nije zgorega podsjetiti da je lani u ovo vrijeme Ante Nazor preuzeo momčad Zadra nakon javne pobune navijača protiv Aleša Pipana. Sada je Splićanin u istoj situaciji kao i njegov prethodnik. Do sada je uvijek bio najjači kada su svi dizali ruke od njega i njegove momčadi. Hoće li izdržati ovaj puta?