Europa i Svijet
FOTO: Hrvati predvode europske reprezentacije u misiji odlaska na Eurobasket. Tko su oni?

FOTO: Hrvati predvode europske reprezentacije u misiji odlaska na Eurobasket. Tko su oni?

Autor: Saša Ćirić

Daleko od očiju, daleko od srca.

Oprostite što vam prekopavamo po još uvijek svježim ranama, ali zbilja se u ovom tekstu nećemo niti na koji način obrušiti na aktualno vodstvo HKS-a, uključujući i izbornika seniorske reprezentacije, ali i igrače.

Ovo je tekst o onima koji su svoj kruh odlučili zaraditi u tuđini, na teži način.

Za početak, kratko pojašnjenje naslova. Kvalifikacije za paradu interkontinentalne reprezentativne košarke su (napokon) završile, a momčadi koje su poodavno eliminirane iz istih su prionule zamjenskom zadatku - paklu pretkvalifikacija za Eurobasket 2021. Dovršeni su prvi i drugi krug, kroz koje su četiri selekcije izravno izborile sudjelovanje u glavnom kvalifikacijskom ždrijebu - Austrija, Švedska, Makedonija i Belgija. Preostalih osam momčadi će koncem kolovoza u trećem krugu pretkvalifikacija dati još četiri sudionika tog ždrijeba. To su redom: Bjelorusija, Cipar, Danska, Velika Britanija, Island, Kosovo, Portugal i dobro nam znana Rumunjska, kojima će se u tom trećem krugu pridružiti eliminirani iz prvog kruga (Albanija, Luksemburg, Slovačka i Švicarska). Da ne kompliciramo, ovako će izgledati skupine trećeg kruga košarkaškog čistilišta Europe:

Foto: fiba.basketball

Upravo je Belgija našeg Darija Gjergje prošla svoju skupinu najuvjerljivije, bez poraza i s četiri pobjede. Čovjek koji je godinama bio u kombinacijama za mjesto izbornika hrvatske reprezentacije (uz kratku avanturu pomaganja Velimiru Perasoviću na Eurobasketu 2015.) je napokon pokleknuo pred savezom svog drugog doma i tijekom ljeta pristao na vođenje belgijske reprezentacije. Rezultati su odmah vidljivi, a ne sumnjamo da će Belgija biti tvrd orah i reprezentacijama iz višeg razreda europske košarke. 

Reprezentacija Belgije - Foto: fiba.basketball

Nešto je drugačija situacija Damira Mulaomerovića. Belgija, za razliku od Kosova, ima dobru košarkašku tradiciju. Naravno, ne zato jer su prirodno talentiraniji, već zbog pukih geopolitičkih i ekonomskih razloga. Upravo zato je Mulaomerović imao slabiju startnu poziciju, te je kroz rad u Prištini malo-pomalo hvatao konce i upoznavao se s ovim mladim, tek stvorenim europskim košarkaškim subjektom. U prvom projektu s reprezentacijom Kosova je u drugoj fazi pretkvalifikacija za protivnike dobio nimalo ugodne Makedonce (koji su, ako ste zaboravili, igrali u polufinalu kontinentalnog natjecanja prije manje od deset godina) i Rumunje. Bez obzira na nepovoljnu konstelaciju planeta, Mula je u svakoj od četiri utakmice skupo prodao svoju kožu. S ukupnom koš-razlikom od -22 (odnosno, 5.5 poena minusa u prosjeku) je pokazao da će mladi Kosovari uskoro igrati ozbiljnu ulogu na košarkaškoj karti Europe. U drugom krugu će odmjeriti snage s Luksemburgom i Velikom Britanijom. Neće im biti lako, ali s konstatnim razvojem kojeg doslovno pokazuju iz utakmice u utakmicu sasvim sigurno imaju pravo na optimizam.

Damir Mulaomerović se dobro snalazi na klupi Kosova - Foto: fiba.basketball

Treća, ne i najmanje važna, reprezentacija čije ćemo rezultate pratiti krajičkom oka jest ona Slovačke. Dojučerašnjeg izbornika Ivana Rudeža zamijenit će prvi Hrvat s NBA prstenom, Žan Tabak. Mladi Slovaci su u prvom krugu pretkvalifikacija zapeli u skupini s Makedonijom i Švicarskom, pa će popularni Jozo u svojim prvim službenim utakmicama imati vatreno krštenje. Dok bi u susretima s Ciprom mogao do pozitivnog omjera, teško će ga ostvariti protiv favorizirane Rumunjske. 

Što i koliko može Žan Tabak na klupi Slovačke? - Foto: euroleague.net

Komentar za kraj? Hrvatski treneri imaju svoju vrijednost na međunarodnoj razini. Uz ljude navedene u ovom tekstu, ne smijemo zaboraviti ni Tihomira Bujana, Igora Miličića, Jeronima Šarina ili Luku Bujasa, da samo navedemo neke od najpoznatijih. Još uvijek proizvodimo kvalitetno ljudstvo, pa se pitamo je li stvarno sve izgubljeno ili ipak ima nade za našu košarku?