Hrvatska
Ivan Buva raskinuo ugovor s Bilbaom

Ivan Buva raskinuo ugovor s Bilbaom

Autor: Paulo Sarić

Hoće li bivši igrač Cedevite prije ostalih u Istanbul?

Novopečeni hrvatski reprezentativac jučer je raskinuo ugovor sa španjolskim Bilbaom te bi uskoro trebao potpisati za novi klub, objavljeno je na službenim stranicama njegovog dosadašnjeg poslodavca.

Buva se nedavno pokazao kao uvjerljivo najbolji igrač hrvatske reprezentacije na Kupu Borislava Stankovića u Kini na kojemu su izabranici Aleksandra Petrovića zauzeli drugo mjesto izgubivši u finalu od reprezentacije Njemačke koja se spremala za Univerzijadu na Tajvanu. Tijekom četiri susreta u Kini prosječno je bilježio 20.3 poena i hvatao 6.3 skokova. Izvrsne igre nisu mogle proći ispod radara pa ga je izbornik uvrstio među četvoricu igrača koji su se priključili unaprijed odabranoj jedanaestorici, koja je ubrzo zbog odustajanja Bilana spala na desetoricu, na pripremama za nadolazeće Europsko prvenstvo.

No, kvalitetne predstave jednog od najpodcijenjenijih hrvatskih visokih igrača koji nikada nije dobio priliku u seniorskoj momčadi Cedevite privukle su pozornost i brojnih drugih klubova. Među ostalima i turskog Istanbul BBSK-a za kojeg se već danima špekulira da je zainteresiran za usluge hrvatskog reprezentativca. Navodno je sve i dogovoreno. No, sjetimo se samo situacije s Davidom Blattom i Maccabijem ovoga lipnja.

Visoki Zagrepčanin karijeru je počeo u Cedeviti te je zasigurno najbolji izdanak aktualnog hrvatskog prvaka. Prvu pravu sezonu je odradio na posudbi u Križevcima tijekom koje je u ograničenoj minutaži dao do znanja da se radi o vrlo talentiranom igraču. Ipak, u Cedeviti koja je tih godina lovila rezultat nije dobio priliku pa je iduće sezone zaigrao u samo 12 utakmica iako je imao bolje prosječne brojke od brojnih etabliranih igrača poput Gorana Sutona, Luke Babića i drugih. Odlučio je karijeru nastaviti u Širokom, a hercegovački se klub, kao i mnogo puta do tada, pokazao kao prava postaja za igrače koji žele pokrenuti svoju karijeru. Gotovo 11 koševa i šest skokova u regionalnoj ligi privuklo je pažnju talijanskog Cantua u kojemu je odradio završnicu te i čitavu iduću sezonu. Nakon početnog privikavanja i u Italiji je nastavio s dobrim igrama koje su kulminirale u pretprošloj sezonu u Avellinu gdje je u jakoj konkurenciji bio ponajbolji igrač momčadi. Prošlo je ljeto potpisao trogodišnji ugovor s ACB-ligašem iz Baskije, no nakon samo jedne sezone u kojoj je zabijao 11.7 poena uz 5.2 skoka hrvatski ga je reprezentativac odlučio raskinuti.


Od jučer više nema nikakvih formalnih prepreka transferu u Tursku.