Intervjui
„Kakvi bismo bili sportaši kada bismo se već predali?“

„Kakvi bismo bili sportaši kada bismo se već predali?“

Autor: Paulo Sarić

Nezavidnoj situaciji unatoč, trener Ribole Kaštela s dozom optimizma gleda prema nastavku sezone.

Nakon blagdanske pauze hrvatska se košarka polako vraća u svoj ustaljeni ritam. Za vikend su na rasporedu utakmice osmine-finala Kupa „Krešimir Ćosić“ u kojemu sudjeluje svih 13 premijerligaša, a tjedan nakon toga nastavlja se HT Premijer liga. Nakon odigranih 11. kola na vrhu poretka očekivano se nalazi Cedevita, dok samo dno zauzima Ribola Kaštela. Razgovarali smo tim povodom s trenerom kaštelanskog sastava Lukom Žitkom, jedinim strategom hrvatskih premijerligaša koji ove sezone nije okusio slast pobjede.

- Igračima sam bio dao tri slobodna dana tijekom blagdana, a prekjučer smo se vratili u puni pogon. Prvenstvenu pauzu smo iskoristili da se posvetimo treninzima i da se dignemo u odnosu na dosadašnji dio sezone te se nadam da ćemo u nastavku lige pružati bolje partije – kazao je u uvodu trener Kaštelana Luka Žitko.

Ribola je prošle sezone suvereno prošla kroz A2 ligu jug i dodatne kvalifikacije, no trenutno se nalazi na samom začelju tablice sa svih deset poraza. Rezultat je to kojemu se u Kaštelima nisu nadali.

- Dosadašnji dio sezone svakako nije bio u skladu s očekivanjima. Nismo gajili iluzije o ne-znam-kakvom rezultatu, nismo mislili da ćemo biti ne-znam-gdje, no ipak smo se nadali boljem učinku. Očekivali smo pobjede na domaćem terenu protiv izravnih konkurenata za ostanak, stoga je ovaj rezultat, deset kola bez pobjede, ipak razočaravajuć. No, što je tu je. Trebamo skupiti glave i dodatno stisnuti na treningu ne bismo li počeli igrati kako vjerujem da možemo – smatra jedan od najmlađih trenera u HT Premijer ligi.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Iako je situacija daleko od idealne, trener Žitko gaji pozitivan stav i smatra da još ništa nije izgubljeno. A kako bi i bilo kada je do kraja ostalo više od pola sezone?

- Moramo vjerovati u sebe. Uvijek je teško kada je momčad u negativnom ritmu. Rad na psihološkom planu je jako zahtjevan kada je ekipa u seriji poraza. Ali, nikad ne znaš kada će ti se otvoriti. Samo jedna pobjeda može biti dovoljna. Osobno sam zadovoljan kako momci rade, kako to izgleda na treninzima. No, s vremenom se uvukao nekakav strah, stvorio se psihološki pritisak na igrače nakon toliko poraza. Ipak, vjerujem da momci vrijede više od sadašnjih rezultata – rekao je Žitko i dodao – mislim da bi bilo realno da imamo nekoliko pobjeda više. Nažalost, to se nije dogodilo. No, sve dok postoji šansa mi ćemo se boriti. Kakvi bismo mi bili sportaši kada bismo rekli da će već sada sve gotovo? Do kraja lige ima još 14 kola. Nije gotovo i neće biti gotovo do zadnjeg kola! Dat ćemo sve od sebe da se dignemo i ostanemo u ligi. U dosadašnjem smo dijelu sezone imali dosta problema, prolazili smo kroz turbulentno razdoblje, stalno nam je netko bio ozlijeđen. Nadam se da je tome kraj.

Ribola je tijekom zimske mini-pauze napravila dvije promjene u rosteru. Klub su napustili Amerikanac Kenneth Rhymes i Petar Živković, a premda se šuškalo i o mogućnosti njegova odlaska u Kaštelima je ostao Aco Mandić. Time je momčad dodatno oslabljena, pa se nameće pitanje o dovođenju zamjena, pojačanja koja bi Kaštelanima makar malo olakšala težak zadatak u nastavku sezone.

- Mi nismo klub koji može dobiti igrače kada poželi, pogotovo one koji rade razliku na terenu. Nismo dovoljno moćni, nemamo financijsku situaciju da napravimo takvo nešto, stoga ne mogu biti konkretan i specifičan, no mislim da bi moglo biti manjih promjena. Trebamo gledati prema budućnosti i vidjeti možemo li se pojačati u okviru naših mogućnosti – zaključio je 36-godišnji trener Kaštela.

Nakon kup-susreta sa Zagrebom u nedjelju točno u podne, Ribola natjecanje u HT Premijer ligi nastavlja domaćom utakmicom protiv Zadra nakon čega ide na gostovanje na Gripe, da bi u 14. kolu u Sokolani ugostila sinjskog Alkara.