Hrvatska
Regija
MZT stiže bez najboljeg strijelca, Nazor pred utakmicu sezone: „Potpisujem pobjedu s pola koša!“

MZT stiže bez najboljeg strijelca, Nazor pred utakmicu sezone: „Potpisujem pobjedu s pola koša!“

Autor: Paulo Sarić

24 regionalna okršaja stanu u 40 minuta košarke.

Šibenik je Zadru došao kao naručen! Takav bi se zaključak mogao izvući iz zadnjih desetak dana u kojima su Nazorovi momci od „pokojnika“ koji je već primio posljednju pomast stigli do – prijema u vojnu službu. Do „pukovnika“, pak, ima još puno bitaka. Poraz od MZT-a uoči Velikog četvrtka razočarao je mnoge u Donatovom gradu te se činilo da će 28 poena minusa koliko su Dalmatinci zaostajali sredinom treće četvrtine ujedno značiti i 'Pjesnikovu' „posljednju večeru“ na klupi hrvatskog abaligaša.

A onda je stiglo hrvatsko prvenstvo i ogled protiv Šibenika.

Teško izborena pobjeda na Baldekinu, praktički poklonjena s mašnicom na vrhu, i nije ohrabrivala pred put u Skoplje, no poslužila je kao injekcija samopouzdanja pred 40 makedonskih minuta, uz ravnomjerno raspoređene minute i trening visokog intenziteta pred utakmicu sezone.

Početak kao repriza okršaja ispod 'Peke' i nije davao nadu, no Zadrani su kada je bilo najpotrebnije reagirali na željeni način i pokazali da vrijede ostanka u prvog razredu regionalne košarke. Visoka petorka je sve preuzimala, Dašić je pokazao zašto ga se svojedobno smatralo jednim od najpotentnijih igrača na prostoru bivše Jugoslavije, Vuković je odigrao novu dobru rolu, Božić razigravao s posta, a Žorić pokazao veteransku smirenost i mirnu ruku s linije penala za najtežu, ali i najslađu pobjedu sezone. Bronhi u zadnji čas.

- Vrijeme je da od početka do kraja pokažemo pravu mušku partiju. Mislim da su sazreli uvjeti za to. Imali smo zgusnut ritam, no to nam je na neki način i dobro došlo da svi uđemo u adekvatnu formu. Računam da će participirati apsolutno svi igrači koji su u 'rosteru', da ćemo dati najbolje od sebe i pobijediti pred našom publikom. Bilo bi suludo razmišljati u nekom drugom smjeru – rekao je Ante Nazor pred dvoboj u koji stane čitava zadarska sezona.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Specijalist za borbu za goli život već je nekoliko puta uspio u svojoj nakani posluživši kao 'džoker zovi' kada stvari zaguste. Spašavao je Nazor veći Zadar i MZT i Cibonu, s više ili manje muke. Dalmatinci se nadaju da je vrijeme da zatvori krug.

- Potpisujem pobjedu i s pola koša razlike. To bi me apsolutno zadovoljilo. Respektiram protivnika i mislim da nam neće biti lako. Najbitnije je da uzmemo ključne momente utakmice. U svakom dvoboju postoji pet-šest ključnih trenutaka i ona momčad koja to 'uzme', ona i pobjeđuje. Možemo naći dosta sličnosti u zadnja dva susreta. U prvoj smo se utakmici na minus 14 raspali, dok smo u drugoj pokazali petlju i energiju.Trebamo biti pozitivni i maksimalno napaljeni svih 40 minuta, a mislim da motivacija neće biti problem kada je ova utakmica u pitanju. Ne zanima me hoće li pobjeda biti uvjerljiva ili neuvjerljiva. Zanima me samo pobjeda –naglasio je 40-godišnji Splićanin. 

Okršaji sa Šibenikom razbudili su Marića, razdrmali Krajinu i potvrdili dobru formu Vukovića. Problema s ozljedama nema te Zadar kompletan kreće u posljednji ovosezonski jadranski boj.

- Rasporedili smo minutažu i svi su zadržali određenu svježinu. Svi smo na sto posto – zaključio je Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

MZT je na put krenuo bez svog ponajboljeg centra i nekadašnjeg MVP-ja srbijanskog prvenstva Andrije Bojića koji je s 24 koša predvodio sve strijelce u Krešinom domu prije desetak dana. No,unatoč hendikepu Makedonci neće biti lagan zalogaj.

- Odigrali smo dva izjednačena i čvrsta meča protiv Zadra, momčadi za koju nastupaju kvalitetni i iskusni košarkaši. Još smo u Skoplju mogli riješiti pitanje povratka u ABA ligu i na najbolji mogući način okruniti ono što smo radili čitavu sezonu, no unatoč porazu dokazali smo da možemo igrati protiv Zadra koje je apsolutni favorit pogledamo li 'roster' dvaju timova – izjavio je u najavi večerašnjeg okršaja strateg makedonskog sastava Đorđi Kočov koji u Dalmaciji neće moći računati na Bojića koji je s 16,2 poena u prosjeku bio najbolji strijelac skopskog sastava u drugom razredu regionalne košarke – u Hrvatsku dolazimo ozbiljno oslabljeni, bez povrijeđenog Andrije Bojića, ali to je ujedno prilika da ostali igrači na tim pozicijama daju svoj maksimum i iskoriste šansu koja im se ukazala. Uz ispravan pristup i poštivanje dogovora vjerujem da možemo ostvariti toliko željenu pobjedu.

Utakmica se igra večeras s početkom u 18 sati u dvorani „Krešimir Ćosić“.