Hrvatska
Nazor traži „gadni“ Zadar i igru na rubu incidenta za prvu domaću pobjedu u ABA ligi

Nazor traži „gadni“ Zadar i igru na rubu incidenta za prvu domaću pobjedu u ABA ligi

Autor: Paulo Sarić

Ključ trijumfa leži u maksimalnoj individualnoj odgovornosti, timskoj obrani i laganim poenima u napadu.

Iako je od početka sezone prošlo tek nešto više od dva mjeseca pred košarkašima Zadra je možda i ključni period, barem što se tiče regionalne lige. Zadrane u naredna dva kola očekuju dvije utakmice na domaćem terenu protiv Igokee i FMP-a, momčadi koje bi valjalo pobijediti kako bi se Božić dočekao u dobrom raspoloženju. Prvi izazov na rasporedu je već sutra kada u Krešin dom dolazi Igokea.

- Bilo bi suludo očekivati išta osim pobjede. Činjenica da u ABA ligi nismo slavili pred svojim navijačima dovoljno govori sama za sebe. Prvenstveno moramo pokazati da smo ljuti na to, da mrzimo poraz doma i da se želimo identificirati s navijačima i ljudima koji vole klub i to prenijeti na teren. To je veće od same utakmice – da se pristupi sa strašću, voljom, željom, agresivnošću i borbenošću – rekao je u najavi utakmice domaći trener Ante Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Igokea je u posljednjih pet kola upisala dvije pobjede, jednako kao i Zadar, a na Višnjik dolazi nakon domaćeg poraza od Partizana u kojem ih je ekipa Andree Trinchierija nadskakala pod oba obruča. Skok će biti izuzetno bitan i u sutrašnjem susretu.

- Radi se iskusnoj momčadi koja se nadigrava. Tome u prilog ide i činjenica da jednako dobro igraju i doma i u gostima. Igraju na velik broj poena i prvi zadatak je da im ne dopustimo da se razigraju. U našoj im dvorani ne smije biti ugodno te od starta trebamo nametnuti ritam koji ćemo držati cijelu utakmicu. Mlađi smo i trebamo više skakati, više trčati i biti agresivniji u obrani. Ako to bude tako, utakmica će sigurno otići u našu korist što nam je u ovom trenutku od presudnog značaja – dodao je splitski strateg i kazao pokoju riječ o sutrašnjem suparniku - na poziciji 'jedan' imaju Adamovića i Lafayettea. Adamović je prvi 'play' i igra s ogromnim samopouzdanjem. Na poziciji dva su Vuk Radivojević i Anđušić, da ne govorim o visokim igračima koji imaju karakteristike bekova poput našeg Zubčića ili Save Lešića. Tu su još i skakač Williams i Lorbek koji je etablirano ime… Glupo je bilo koga apostrofirati jer su to ljudi koji znaju igrati i koji mogu biti vrlo opasni ako uđu u ritam.

Ipak, recept za pobjedu je znan.

- Prijeko je potrebno da svih pet naših igrača nametne agresivni ritam, ne na granici faula nego incidenta, a onda će i sudački ritam biti tome naklonjen. Ključ je u maksimalnoj individualnoj odgovornosti, timskoj obrani i laganim poenima u napadu – smatra trener Zadra koji bi na raspolaganju mogao imati kompletnu momčad - nadam se da će svi biti zdravi. Imali smo male probleme s Perom Marićem koji nije bio u Beogradu i sad je na granici da se vrati.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Posebnu pažnju privlači podatak da Zadrani još uvijek nemaju domaću pobjedu u ABA ligi. Nakon deset odigranih kola. Bodove su iz Dalmacije nosili redom Cedevita, Mornar, Mega Bemax i Budućnost. Je li došlo vrijeme za prvi trijumf pred svojim navijačima?

- Krajnje je vrijeme. Ovo je, što se kaže, 'deadline'. Problem je ne samo psihološka barijera na domaćem terenu, već i to što smo u nekim utakmicama u kojima smo imali kvalitetniji 'roster', poput dvoboja protiv Zaboka i Hermesa, pokazali određenu nestabilnost. Ključ je da se težište ekipe prenese na one koji imaju voljni moment, jer ako se dogodi da oni koji mlako uđu u utakmicu povuku ostale onda to ode u pogrešnom smjeru što smo bili svjedoci već nekoliko puta ove sezone. Trebamo tražiti pet fajtera koji će viškom borbenosti pokriti sve svoje nedostatke, a to je zadaća prvenstveno mene kao trenera. Trebamo igrati na rubu incidenta, pretrčati protivnika i nadskakati ga. Pokazali smo da kad tako igramo da smo vrlo „gadni“. Mislim da igrači imaju dovoljnu svijest da to prepoznaju. Bilo kakva kalkulacija može nas odvesti na pogrešan put. Dosta pričam s igračima, pa me neki od njih čudno gledaju. A onda im pokažem video pa priznaju. Dosta toga je pitanje svijesti koja mora biti kolektivna – zaključio je Nazor.

Utakmica se igra u petak s počekom u 20 sati u dvorani „Krešimir Ćosić“, a ulaznice se mogu kupiti od 10 sati na blagajni Višnjika.