Hrvatska
Nisam padobranac, a ako netko ne shvaća kako se treba igrati za Zadar nek' mu je Bog na pomoći!

Nisam padobranac, a ako netko ne shvaća kako se treba igrati za Zadar nek' mu je Bog na pomoći!

Autor: Paulo Sarić

Little je drugo poluvrijeme u Zagrebu propustio zbog – želučanih problema?

Kada jednoga dana otvorite rječnik i u njemu potražite riječ „nekonzistentnost“ pokraj nje će vjerojatno stajati slika ovogodišnje momčadi KK Zadar. Proteklih tjedan dana u kojima su prvo bili na loptu od pobjede protiv Cedevite, da bi ih isti suparnik samo 72 sata kasnije zamrznuo na minus 39 izvrsno ilustrira dalmatinsku sezonu. Sezonu u kojoj su „u nedjelju“ padali veliki, da bi se „u srijedu“ hladilo na sibirskim temperaturama.

Kako i zašto, pitanja su za dublju analizu, no prije konačnog otkrivanja karata i ulaska u srž problema pred Zadranima je treća utakmica polufinalne serije prvenstva Hrvatske. Sportski gledano još ništa nije izgubljeno. Domaćini se tješe da je i Tottenham u srijedu nadoknadio 0-2 i „sa zvukom sirene“ ušao u finale.

No, čuda se ne događaju svaki dan.

Jedino što možemo očekivati jest da nakon teškog poraza u Zagrebu skupimo glave i da se pred domaćom publikom na pravi način suprotstavimo protivniku koji je dokazao da ima kvalitetu više od nas. Pokazali smo se u dva svjetla. U prvom smo okršaju borbenošću i dobrim defenzivnim pristupom došli do toga da se utakmica može okrenuti u našem smjeru, dok smo u drugom dvoboju pokazali nedopustivu letargičnost – kazao je u najavi sutrašnjeg susreta domaći trener Ante Nazor koji je uvjeren u bolje izdanje svojih momaka pred domaćom publikom – iz kola u kolo, iz utakmice u utakmicu, na samo par dana razlike, pokazali smo karakteristiku da smo ekipa s dva lica. Nakon teških poraza momčad bi se mobilizirala i tako će biti i ovaj put!

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Sam je finiš sezone pa polako dolazi i do zamora materijala. Uza sve probleme s kojima se svakodnevno bore, domaćine mori i pogled na liječnički karton u kojemu je upisano nekoliko upitnika. Jedan od njih stoji kraj imena Petra Marića koji je u srijedu odšepao s terena Draženova doma.

- Vidjet ćemo s liječničkom službom. U điru su i neki virusi, no mislim da su to bolesti od 24 sata i da neće biti problema s odsustvom – nada se 40-godišnji Splićanin.

U uvjerljivom porazu u Zagrebu posebnu je pozornost privukla situacija s Marijom Littleom. Iskusni je Amerikanac nakon samo nekoliko minuta posjednut na klupu, što i nije baš primio s oduševljenjem, nakon čega se više nije vraćao u igru.

- On je na poluvremenu dosta dugo ostao u svlačionici. Imao je želučanih problema. Kako je utakmica otišla u pogrešnom smjeru tako ga više nismo ni uvodili – izjavio je Nazor.

Jesu li „želučani problemi“ tek eufemizam za nešto drugo, saznat ćemo uskoro.

U turbulentnoj sezoni u kojoj su ostanak u ABA ligi izborili tek u dodatnim kvalifikacijama te su na dobrom putu da porazom u polufinalu završe svoj put u i u drugom domaćem natjecanju, Dalmatincima su velike probleme stvarale stvari izvan terena. Iz utakmice u utakmicu postajalo je sve jasnije da odnosi u svlačionici nisu idilični i da „ne pušu svi u isto idro“.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nije se jednom dogodilo da pojedinci nakon što ih se preskoči u napadu smanje intenzitet na drugoj strani terena ili krenu u solo-dionice zanemarujući postulate momčadske igre.

- Teško je kada trener dođe na pola sezone. Postoji more problema. Na neki način ne možeš raditi drastične rezove jer bi te to odvelo u pogrešnom smjeru. Moja je procjena bila da neke stvari moramo tolerirati i progledati kroz prste kako bismo izborili ostanak koji je visio od početka do kraja. Pokazalo se da sam bio u pravu – ponovio je domaći strateg riječi iz Zagreba.

Vidjelo se ga puno toga „češe“, no o imenima nije htio govoriti. Tek je dodao:

- Ako netko nije dovoljno profesionalan, ako netko nije dovoljno angažiran, ako netko nema dovoljno poštovanja prema sebi kao sportašu i ako nema poštovanja prema suigraču kao čovjeku s kojim treba napraviti kvalitetnu suradnju, onda se ni na relaciji trener-igrač ne može napraviti dobar klik. Nisam padobranac, ovo mi je četvrta godina u klubu... Dok ne završi sezona nećemo o imenima, a kad se podvuče crta sjest ću s upravom i neke ćemo stvari raščlaniti.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nazor je osim Zadra vodio Split, Cibonu i MZT. Je li se igdje susreo sa sličnom situacijom?

- Kada bih rekao Sobinu: „Josipe!“, on bi stajao atento, mobilizirao svaki mišić i to prenio na teren. Kada bih se Ivanovu zaderao: „Ive!“, isto tako. Ako netko ne shvaća da se jedino tako može igrati za Zadar, onda nek' je tome Bog na pomoći!

Svima je jasno da unutar momčadi postoje veliki problemi, ali nada umire posljednja.

- To se vidi iz aviona. Ali dok sezona ne završi nemamo pravo podvući crtu, već moramo izvući najbolje što možemo. Uvijek imam vjeru i nikad se ne predajem. Tome ste mogli biti svjedoci i ove sezone. Dosta se puta moglo odustati, ali ja ne odustajem. Doživljavali smo mi i puno gore stvari. I doma, a ne samo na gostujućem terenu. Od igrača zahtijevam da ne odustaju, pa ni sebi ne smijem dopustiti odustajanje. Moram biti primjer – zaključio je Nazor.

Kao na dnu Pandorine kutije, nada je jedino što je Zadranima i ostalo…

Utakmica se igra u subotu u dvorani „Krešimir Ćosić“ s početkom u 19 sati.