Hrvatska
Stari zapovjednik i zvučna posada predvode 'Žutu podmornicu' u novu sezonu

Stari zapovjednik i zvučna posada predvode 'Žutu podmornicu' u novu sezonu

Autor: Paulo Sarić

Ekipa za sada radi odlično, a glavni nam je cilj postići što je moguće bolji rezultat.

Lani su prvi put u svojoj povijesti ušli u elitni razred hrvatske košarke i odmah su najavili da imaju velike ambicije. Ipak, godinu dana kasnije vratili su se tamo odakle su i krenuli. Doduše, za razliku od sezone 2016./17. kada su se u A2 ligi jug natjecali protiv suparnika iz Dalmacije, KK Jazine Arbanasi u nadolazećoj će sezoni odmjeravati snage s protivnicima iz čitave Hrvatske. Veći izazov, ali i veća prilika za napredak mladih igrača.

'Žuta podmornica' prije nekoliko dana u svoje je redove vratila iskusnog Franka Kaštropila i dovela vinkovačkog snajpera Dina Peraicu, a novost je da u nadolazeću sezonu kreće i sa svojim najboljim skakačem u HT Premijer ligi Juricom Dražovićem.

- Novost je da smo se dogovorili s Jurom Dražovićem kojeg smo uspjeli prijaviti za natjecanje. Međutim, njegove privatne obveze ne dozvoljavaju mu da se priključi momčadi u punom ritmu u desetom mjesecu – otkrio je novitadu trener Jazina Luka Bujas i nastavio - napravili smo respektabilan 'roster' za drugi rang natjecanja, pogotovo sada kada smo vratili Kaštropila i potpisali Peraicu. Imamo osam ili devet igrača koji mogu igrati na premijerligaškoj razini. Na playmakeru imamo iskusnog Jakova Vladovića o kojemu ne treba ni pričati jer svi znamo tko je, od prošle sezone tu su Gulam i Kaštropil. Doveli smo i Prestona [Bungeija] koji je pokazao da će biti pravo pojačanje na krilnim pozicijama, ali i Bruna Španju koji do sada nije dobio pravu priliku, ali mislim da on može puno više nego pokazuju brojke i situacija koju je dosad imao u klubovima u kojima je igrao. Ovo bi i za njega trebala biti afirmacijska sezona u kojoj bi trebao pokazati svoj potencijal.

FOTO: ABA liga - KK Zadar

Moćna gomilica respektabilnih imena, bez sumnje. No zadarski je prvoligaš u sličnoj situaciji bio i u završnici prošle sezone pa svejedno nije uspio izboriti ostanak u HT Premijer ligi. Za stvoriti momčad trebat će vremena, a svjestan je toga i trener Bujas.

- Kao što sam rekao, po imenima imamo respektabilnu ekipu, no sad je pitanje koliko ćemo se u sljedećem periodu uspjeti ukomponirati kako bismo napravili rezultat kojemu težimo. Kasnili smo s pripremama… A, za razliku od nekih momčadi koje su otvoreno rekle da napadaju HT Premijer ligu poput Dubrovnika i Pule kasnimo i s pripremnim utakmicama. Odigrali smo samo dvije provjere prije početka prvenstva, a kasno su nam se priključila i dvojica bitnih igrača - Kaštropil i Peraica.

O udarnim igračima nema smisla previše govoriti. Kvalitete i stil igre Jakova Vladovića znaju svi, pa čovjek je lani igrao ABA ligu, a i Kaštropil je poznato ime svim ljubiteljima košarke. Stoga ponešto o onim manje eksponiranim.

- Peraica je šuter koji do sada nije igrao u jačim hrvatskim ligama, ali je kroz A2 ligu istok gdje je bio na prosjecima od 30 poena pokazao da može igrati na višoj razini. U donekle sličnoj situaciji je i Emilio [Banić] koji nije toliko poznat široj košarkaškoj javnosti, no kroz pripreme je pokazao da će biti član petorke i da će nam puno pomoći u novoj sezoni – smatra 32-godišnji Zadranin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

'Žuta podmornica' prvu je pripremnu utakmicu odigrala prošlog vikenda protiv premijerligaša Alkara i odmah došla do uvjerljive pobjede. Dobar znak pred početak sezone?

- U Sinju je to izgledalo jako dobro, ali moram naglasiti da je Alkar igrao bez dvojice vrlo bitnih pojedinaca. Nisu im nastupili Amerikanac Joshua Jalen Brown i centar Hrvoje Vučić tako da to nije bila baš realna slika. Nama je to bila prva pripremna utakmica, a oni su već bili izmoreni jer su dan ranije igrali u Širokom bez dva vrlo bitna igrača. Međutim, ono što sam tamo mogao vidjeti je da ćemo sigurno igrati lijepu, brzu i poletnu košarku – kazao je mladi zadarski strateg.

Na otvaranju sezone Jazine dočekuju Pulu 1981, jednog od najvećih pretendenata na ulazak u viši rang.

- Pogledali smo snimku njihove pripremne utakmice sa Sonikom u Zadru igrane prije dva tjedna, ali nemamo sve željene informacije. Doduše, možda smo mi njima veća nepoznanica nego oni nama pošto smo se kasno skupili. Pula je ambiciozna ekipa koja je duže od nas na okupu i koja će se boriti za sam vrh tablice, no mi igramo na domaćem parketu na kojem nikome ne priznamo da je favorit i dat ćemo sve od sebe da prvenstvo otvorimo pobjedom. Najveća opasnost nam prijeti od kvarteta Andabaka-Jelenković-Šimović-Hortman. Potonji se malo kasnije priključio momčadi, ali je zasigurno dobar igrač – zaključio je Bujas.

Utakmica se igra u nedjelju u Jazinama, s početkom u 18:30 sati.