Hrvatska
Regija
U obrani čvrsto kao armirani beton, u napadu pucati bojevim mecima!

U obrani čvrsto kao armirani beton, u napadu pucati bojevim mecima!

Autor: Paulo Sarić

Pjesnikov poučak pred Budućnost: Košarka je kao život. Sastoji se od rada i zabave…

Nakon pobjede protiv Cibone izgledalo je da Zadrani izlaze na prvi put. Plus 31 u Zagrebu ne događa se često, točnije nije se nikada prije dogodilo, a kako je Zadar grad u kojemu su i puno manje iskre dovoljne za zapale košarkaški požar, momčad s Višnjika ponosno je bila na usnama mnogih. No, onda se dogodio taj petak. Crni petak u kojemu je Zadar poražen od Hermesa. Uoči današnjeg regionalnog ogleda s Budućnosti, trener Nazor pokušao je objasniti što se prije nekoliko dana dogodilo u Draženovom domu.

- Dobili smo šamar. Meni to nije iznenađenje jer je i domar u Ciboni znao da neće biti lagana utakmica. Samo dublji poznavatelji košarke mogu zaključiti da nam se to moglo dogoditi i protiv Cibone, a na kraju smo dobili 30 razlike. Nekada su takve utakmice Božji blagoslov da se otkrije pravi karakter pojedinaca i da se vidi tko može, a tko ne može. Mi još uvijek nismo momčad koja je izišla na pravi put i moramo na tome raditi. Neovisno o utakmicama protiv Partizana, Cibone ili Hermesa, koji je, nota vene, ozbiljna ekipa – osvrnuo se zadarski trener na utakmicu s Hermesom i nastavio – ponavljaju nam se kiksevi tipa Zabok. Sada s drugim trenerom, te je malo vjerojatno da je to samo do trenera.

Domaći trener, jasno, nije htio govoriti o imenima, ali je ipak otkrio nešto indikativno…

- Uvijek je 50-50. Bit priče je da postajemo tim. Poanta je da pozitivni dio momčadi povuče na svoju stranu kako negativa ne bi pobijedila. Neki momci su htjeli ostaviti srce na terenu i ginuli su u obrani, ali ako unutar petorke trojica igrača ginu, a dvojica povuku ručnu onda je bolje da se svi povuku u reket i mole Boga. To je život. Moramo doći do točke preokreta u kojoj ćemo svi početi ginuti – smatra 39-godišnji Splićanin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Je li to moguće napraviti?

- Tendencija igrača je da se mijenjaju. Ako ja procijenim da se ne netko ne može mijenjati, taj će ići kući i doći će netko novi, što se i dogodilo na poziciji 'playa' gdje smo imali gospodina koji nije igrao obranu, koji nije igrao timski i koji se uz to još i negativno ponašao – otkrio je razloge odlaska Malcolma Granta trener Zadra.

Hermesa treba što je moguće prije zaboraviti, a greške ispraviti. Tim prije što novi izazovi dolaze već danas. Večeras u dvoranu „Krešimir Ćosić“ stiže aktualni regionalni prvak i euroligaš Budućnost.

- Suludo je trošiti riječi o Budućnosti. To je ekipa pokrivena na svim pozicijama. Analizirajući ih ne možemo detektirati odakle nam prijeti veća opasnost. Ono što je bitno, a što sam rekao i svojim igračima nakon, jest da postoji razlika između stava i garda – na prvu je začudio okupljene domaći trener i učas pojasnio - stav je položaj. U košarci, konkretno, tvoj položaj na terenu. A gard je pristup da napraviš sve da zadržiš taj položaj, a ne da se makneš nakon prvog udarca i protivniku dopustiš poziciju. Ako budemo imali stav da znamo što hoćemo i gard da damo sve od sebe da zadržimo taj položaj, sigurno ćemo doći u šansu da utakmicu okrenemo u svoju korist. Usprkos svim fluktuacijama ove ekipe od briljantnog do katastrofalnog, ako budemo imali pravi pristup doći ćemo u šansu da okrenemo utakmicu u našu korist.

Zadrani će večeras na parket istrčati s novim razigravačem Kwameom Vaughnom koji je prije nekoliko dana stigao u Donatov grad, a u subotu je odradio prvi trening s momčadi.

- Dok smo bili u Zagrebu individualno je radio s trenerom Selinom. Dojam je dobar, radi korektno. Ali trenutno pričamo o manevarskim mecima. Vidjet ćemo kada dođu bojevi – nije htio stavljati preveliki pritisak na svog novog igrača trener Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Bitan moment večerašnjeg susreta bit će kontrola posjeda. Budućnost je, naime, momčad koja gubi najmanje lopti u regionalnoj ligi, dok Zadrani s time znaju imati problema. U petak su, na primjer, protiv Hermesa čak 18 puta predali loptu protivnicima.

- Oni su u formi zadnjih desetak, petnaestak dana. Prošli su put katarze. Imali su i neugodne poraze i nije to baš izgledalo najbolje, ne onako kako su oni htjeli. Izgubljene lopte su također pokazatelj karaktera i garda o kojem sam prije pričao. Nama se protiv Hermesa dogodilo da naši posjedi postanu njihovi, a da sve ničiji odu na njihovu stranu. Tu se oslikava želja… Budućnost je racionalna i balansirana ekipa i naš je zadatak da ju agresivnošću i ekstra naporom istjeramo iz komfor zone – izjavio je hrvatski stručnjak.

Zadar je trenutno na omjeru 3-5 u Jadranskoj ligi, a zanimljivo je primijetiti da je sve tri pobjede ostvario na gostujućem terenu. U svojoj dvorani još nije nikoga pobijedio… Je li vrijeme za promjenu trendova?

- Da nije bilo more problema, ja ne bih bio ovdje s vama. U okviru tih problema jest i to da moja momčad mora početi pobjeđivati doma. To je pokazatelj i psihološke barijere jer ne znam kada se zadnji put dogodilo da su se dobile tri utakmice vani, a da se od početka sezone nikoga nije pobijedilo doma. To je stvar za analizu. Jedna od ključnih stvari koje moramo popraviti je da pokažemo autoritet, čvrstoću i snagu od starta utakmica. Od ekipe moram dobiti da kući budu armirani beton. Ovo je najbolji test koji će nam pokazati jesmo li sposobni jer uskoro će doći utakmice koje se moraju pobijediti – dodao je mladi stručnjak.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Da bi se „test položilo“ potrebno je smanjiti periode loše igre. Zadrani su 'prokockali' nekoliko pobjeda radi crnih rupa koje su pokazali i na tome će se trebati raditi u budućnosti.

- Ja sam isti nakon Cibone i nakon Hermesa jer znam da Lovre nije dao tricu od table nakon tih crnih rupa da bismo možda izgubili utakmicu, jer znam da mi nismo odmah pogodili tricu nakon što je Cibona prešla na zonu, nakon čega su oni izgubili 'pacijencu', da bismo možda izgubili utakmicu. Ja znam da nismo igrali zadnje dvije minute u Beogradu, ali smo dobili Partizana pa su svi rekli vau… To se tada nije vidjelo, ali se sada protiv Hermesa vidjelo. Bez obzira na pobjedu ili poraz to su naši problemi koje moramo riješiti i to je moj posao. Naš najveći problem kao tima, s čime se već mjesec dana hvatamo u koštac, jest defenzivni skok. Naši igrači nemaju naviku zagrađivanja. Nemaju naviku obaveznog dijela. Košarka je ista kao i život. Život se sastoji od rada i zabave, a i sama košarkaška igra se sastoji od rada i od zabave. Ako netko nije svjestan da on mora neki posao obaviti jako da bi se mogao zabavljati, da bi mu se mogla tolerirati neka greška u napadu… - kazao je Nazor i zaključio - to su enormne rupe. Sada interveniramo u smislu da mijenjamo igrače i da dižemo formu pojedinaca, ali i da se neki igrači osvijeste i da krenemo u poželjnom smjeru. Bez obzira na pobjedu ili poraz!

Utakmica se igra večeras s početkom u 18 sati u Krešinom domu.