Europa i Svijet
VIDEO: Sjajni Nurkić i Lillard potopili Lakerse

VIDEO: Sjajni Nurkić i Lillard potopili Lakerse

Biši igrač Cedevite i Zadra briljira u NBA ligi.

Iako su noćas na rasporedu bile samo dvije utakmice, uzbuđenja nije nedostajalo. U reprizi prošlogodišnjeg finala Zapada Warriorsi su u drugom poluvremenu razbili Spurse, dok je u Portlandu utakmica odlučena samo sedam desetinki prije kraja.

SAN ANTONIO – GOLDEN STATE  92 – 112

Domaćin je uraganski krenuo u utakmicu i nakon serije 14-0 poveo sa velikih 31-12. No Warriosi u posljednje dvije minute prve četvrtine serijom 12-2 smanjuju razliku na podnošljivih -9. Sredinom druge četvrtine Spursi imaju +16, no gosti se novom 12-2 serijom vraćaju u utakmicu. Warriorsi odličnom trećom četvrtinom stižu do prednosti, da bi u posljednjoj dionici pregazili Spurse i na kraju bez ikakvih problema slavili sa 20 koševa razlike. Utakmicu je odlučio mnogo bolji šut Warriorsa, pogotovo za tricu koju su šutirali odličnih 14/28 (Spursi skromnih 7/24). Najefikasniji u redovima aktualnih prvaka bio je Klay Thompson (27k uz 5trica), a vrlo dobre partije pružili su i Kevin Durant (24k, 8s, 5a, 3bl), Steph Curry (21k, 8s, 4a, 3uk.l) te Draymond Green (16k, 5s, 7a). Kada je situacija poput ove da su raspoložena sva četiri all-star igrača Warriorsa, oni su gotovo nepobjedivi. Kod poraženog domaćina daleko najbolji LaMarcus Aldridge (24k, 10s, 2uk.l, 2bl), no osim mladog Kylea Andersona (16k, 7s, 4a, 2uk.l) nije imao dovoljno raspoloženih suigrača da duže od 30 minuta pruže otpor sjajnim Warriorsima. Spursi su tako upisali četvrti poraz u nizu i na skoru su od 4-4, dok prvaci polako hvataju zalet te su nakon 5 pobjeda u posljednjih 6 susreta na skoru 6-3.


PORTLAND – LA LAKERS  113 – 110

Početak ove utakmice ničim nije upućivao na dramu koja je uslijedila. Blazersi su prvu četvrtinu zatvorili serijom 13-2 za veliku prednost 41-25. Lakersi su izgledali razbijeno, no ubrzo su se konsolidirali i poluvrijeme završili sa samo -4. Sredinom treće četvrtine Lakersi rade 10-0 seriju i stižu i do vodstva. Do kraja utakmice u sjajnom ritmu momčadi su se izmjenjivale u vodstvu. U posljednju minutu ušlo se sa prednošću Lakersa 107-106. Damian Lillard polaganjem vraća prednost domaćinima, da bi nakon promašaja Lakersa Jusuf Nurkić pogodio oba slobodna bacanja za 110-107.  Samo 16 sekundi prije kraja Kentavious Caldwell-Pope ubacuje tricu za izjednačenje. Izjednačenje, no ne i produžetak jer je Lillard u sjajnoj solo akciji ubacio tricu za pobjedu Blazersa samo sedam desetinki prije kraja susreta. Blazerse su do pobjede vodili sjajni Lillard (32k, 6k, 5a), Nurkić (28k, 5s, 5a, 3uk.l) i CJ McCollum (22k, 5a). Lakerse je koštao brutalno loš šut za tricu (samo 4/18), a u njihovim redovima najbolji su bili centar Brook Lopez (27k, 3s) i rookie Kyle Kuzma (22k, 3s). Drugi izbor drafta Lonzo Ball ostao je bez koša u 28 minuta igre. Loša vijest za Lakerse je i lom ruke odličnog krila Larrya Nancea Jr čiji će izostanak dodatno oslabiti njihovu poroznu obranu. Lakersi su ovim porazom pali na skor 3-5, dok su Blazersi na 5-4.

Današnji nastup Hrvata:

Ivica Zubac ponovo je bio u sastavu Lakersa, no trener Luke Walton ponovo mu nije dao ni sekunde. Iako nije Hrvat, svakao bi trebalo izdvojiti nastup bivšeg igrača Cedevite i BiH reprezentativca Jusufa Nurkića koji je u pobjedi nad Lakersima igrao 29 minuta i za to je vrijeme ubacio 28 koševa (12/20 iz igre, 4/4 slobodna bacanja), uz 5 skokova, 5 asistencija i 3 ukradene lopte.


Najbolji igrač dana:

Nakon što mu je jučer u Salt Lake Cityu centar Jazza Rudy Gobert blokirao šut za pobjedu, večeras se Damian Lillard iskupio, kako sjajnom tricom za pobjedu, tako i sjajnim nastupom u kojem je u 39 minuta postigao 32 koša (8/18 iz igre, 2/6 trica, 14/14 sl.bacanja), uz 6 skokova i 5 asistencija te je zaslužio naš epitet igrača dana.