Hrvatska
Nakon Vaughna - Dašić… Nove nevolje za Zadrane pred dalmatinski derbi i utakmicu sezone

Nakon Vaughna - Dašić… Nove nevolje za Zadrane pred dalmatinski derbi i utakmicu sezone

Autor: Paulo Sarić

Kad se igra sa Splitom 'gripe' su uvijek problem…

Toplo-hladno. Toplo-hladno. Tim bi se riječima najbolje opisala igra košarkaša Zadra ove sezone. Nakon 'toplog' perioda u Podgorici gdje su igrači Ante Nazora bili nedaleko od novog velikog iznenađenja na strani, uslijedila su 'hlađenja' na Višnjiku i u Osijeku. I dok su pobjedu protiv Crvene zvezde očekivali samo najveći sanjari, trijumf u srcu Slavonije brojni su uzimali zdravo za gotovo. No, domaćini su na koncu mudro odigrali svoje karte i zasluženo slavili, pritom upisavši prvu pobjedu protiv Zadra u svojoj povijesti.

- Ostali smo gdje smo bili i prije prošlog kola, na diobi prvog mjesta s Cibonom. Istina-Bog razdrmao nas je poraz u Osijeku koji je bio neočekivan i gdje smo djelovali jako dezorijentirano – osvrnuo se na epizodu s Drave trener KK Zadar Ante Nazor.

Slijedi dvostruki vikend-program: Split u hrvatskoj te Igokea u regionalnoj ligi. Splićani u Krešin dom dolaze nakon gostujuće pobjede protiv Heliosa do koje ih je vodio iskusni dvojac Kedžo-Marčinković još jednom potvrdivši da su nezamjenjivi kotačići odnedavno Grgurevićeva stroja. S obzirom na volatilnost zadarskih igara teško je prognozirati ishod, no jedno je sigurno – večerašnji će dvoboj biti priprema za nedjeljni susret u Laktašima gdje je ulog izravni ostanak među regionalnom elitom.

- Želimo pokazati napredak i karakter na domaćem terenu te želimo da to bude uvertira za utakmicu s Igokeom koja nam je praktički utakmica sezone. U pripremi ne možemo dijeliti ova dva ogleda, već ih gledati kao jednu cjelinu i nastojati napredovati u igri te se što je moguće bolje pripremiti za tu utakmicu poslije koja nam je ključna – dodao je 40-godišnji trener.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Susreti Zadra i Splita još uvijek nose posebnu čar, barem u glavama „košarkaških dinosaura“. Slavna povijest, više ili manje siva sadašnjost i brojni problemi s ozljedama ove sezone. No, derbi je i dalje derbi.

- O Splitu neću trošiti puno riječi. Imali su velike ambicije na početku sezone, no imali su dosta pehova. Jednako tako, u tom kontekstu možemo gledati i sebe. Promjenom trenera su se konsolidirali. Neki mladi igrači su iskočili, pokazali su napredak i na strani i na domaćem terenu te nas ne očekuje nimalo lagan zadatak. S obzirom na stanje kakvo je u obje momčadi ne bih želio da se utakmica bagatelizira jer je za mene, ali i za mnoge ljude koji godinama prate dalmatinsku košarku, to istinski derbi. Pozivam navijače da na taj način isprate dvoboj.

Problemi s bolestima i ozljedama nikako da zaobiđu Zadrane. Doći će i prvi turisti, a trener Nazor neće imati kompletnu momčad na okupu. Novi glavobolje zadaje Vladimir Dašić.

- Imamo problema s gripom. Dašić je ostao prikovan za krevet i čisto sumnjam da ćemo ga koristiti. Nastojat ćemo ga pripremiti za nedjelju – otkrio je splitski strateg na zadarskoj klupi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Pobjeda protiv Igokee 'prebrisala' bi puno toga lošega i u konačnici dala prolaznu ocjenu regionalnoj sezoni. Koliko se u takvoj situaciji teško skoncentrirati za dalmatinski derbi?

- Mada imamo jedan dan između i put koji nije toliko dug, teško je. Možda bi cijeli tim nekih stručnjaka mogao polučiti bolji odgovor nego ja.

Termin susreta je nezgodan, niti dva dana prije utakmice sezone. Za razliku od Osijeka koji je iskoristio pravilnik kako bi ostvario prednost, Splićani su bili spremni izići u susret bratu po oružju. No, negdje je zapelo...

- Mi smo nastojali odgoditi utakmicu. Ante Grgurević, moj prijatelj, bi prvi napravio sve da se susret odgodi. Sa strane oba kluba pokazana je dobra volja, međutim jednostavno nismo mogli.

FOTO: Ivica Čavka (KK Split)

Razlog? Isti onaj zbog kojeg je Zadar prošle sezone igrao četiri ili pet uzastopnih domaćin utakmica u ABA ligi u ponedjeljak navečer: TV prava.

Nedjeljna pobjeda 'Brokera' dala je priliku Ciboni da se uoči finiša domaće sezone odvoji na čelu tablice. No, na tom su joj se putu prepriječili Josip Sesar i njegova Gorica. Abaligaši su u posljednjih šest utakmica hrvatskog prvenstva upisali samo jednu pobjedu koja nije plod međusobnog susreta. Obrnuti dan… Kao da svi izbjegavaju prvo mjesto?

- Zadnju smo utakmicu igrali loše no, bit ću brutalno iskren, dojam je da to nikog ne zanima. Pred vama sam mnogo puta rekao da me sram, ali gledajući percepciju javnosti to kao da nikog ne interesira. Cibona dan nakon izgubi od Gorice, već drugi put u sezoni, a to kao da nikoga ne zanima... Možda bi ljudi koji to vode trebali na neki drugi način, a ne na umjetan, napraviti da to nekoga uistinu interesira – zaključio je Nazor.

Teško je poreći da je u pravu. No, pitanje je kako to postići? Prije nego se dođe do tog odgovora odigrat će se još mnogo utakmica u Krešinom domu... Prva od njih večeras protiv Splita, s početkom u 20 sati.

Rezultati by SofaScore