Hrvatska
Regija
Nazor kao Bajaga! Traži utakmicu 'ni na nebu ni na zemlji' i što manje oscilacija

Nazor kao Bajaga! Traži utakmicu 'ni na nebu ni na zemlji' i što manje oscilacija

Autor: Paulo Sarić

Zadarski se navijači nadaju da im u subotu hladan znoj neće kliziti niz vrat.

Dva lica boga Janusa. Tim bi se izrazom najbolje mogle opisati igre KK Zadar viđene u protekle dvije utakmice u glavnim gradovima Srbije i Hrvatske. Dok je lice prikazano u Beogradu bilo mladenačko, puno žara, strasti i energije, zagrebačko je bilo – staračko. Mlako, sporo… Nedovoljno za otpor Velićevim 'Vukovima'.

Kako je Luka Božić priznao nakon utakmice, Zadrani su bili poletjeli nakon pobjede nad Partizanom te ih je derbi protiv Cibone spustio na zemlju. Možda i na vrijeme, znajući da ih sutra očekuje bitno gostovanje u Novom Mestu. Iako je sezona još mlada te vremena za popravak i dalje ima i više nego dovoljno, poraz od Krke vratio bi Nazorove momke korak ili dva unazad i stavio dodatan pritisak na njihova leđa pred nastavak sezone.

- Nezgodan protivnik [koji] jako dobro igra u svojoj dvorani. Puno su efikasniji na domaćem parketu gdje imaju dodatnu energiju, dodatnu čvrstinu i raspoloženost. Kao što sam rekao na početku, u utakmicu trebamo kao da nam je zadnja. Svaki susret moramo tako pripremati. [Moramo] ući agresivno, u napadu ići na njihove slabije točke i biti agresivni i u obrani i u kontranapadu – rekao je u najavi sutrašnjeg ogleda trener KK Zadar Ante Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Krka je jedna od tri momčadi koje u prvih pet kola ABA lige imaju najmanje napadačkih skokova. Dobar dio uzroka krije se u taktici i zatvaranju protivničke tranzicije, što je podatak koji Dalmatincima ne ide na ruku.

- Ako nemamo opciju kontranapada trebamo biti puno odlučniji u pozicijskoj igri gdje trebamo imati jake kretnje i isprovocirati svoju prednost. Sigurno će je biti. Trebamo vjerovati u pobjedu i [na put] poći maksimalno koncentrirani, ali u istu ruku biti i relaksirani kako ne bismo s grčem ušli u utakmicu. Nastojat ćemo dominirati u skoku i trčanju te nametnuti svoju igru – dodao je splitski stručnjak.

Slovenski je doprvak u novu sezonu ušao sa sličnim kosturom momčadi koja je početkom travnja u Čačku iznenađujuće izborila plasman u prvi rang regionalnog natjecanja. U odnosu na prošlosezonsku ekipu od bitnijih su igrača otišli tek Žiga Dimec i Maj Kovačević, a došao je iskusni kvartet Jure Balažić-Jure Lalić-Blaž Makhovic-Luka Lapornik koji je Petrovljevoj momčadi donio potrebnu stabilnost. Stoga domaće pobjede protiv Mornara i Partizana i ne trebaju toliko čuditi…

- Krka je izbalansirana i čvrsta momčad koja ima postavljen sistem. Imaju dva igrača na lopti koji diktiraju tempo, to su Bratož i Marinelli. Vanjska linija im je vrlo agresivna, a tu je i Lapornik, igrač s možda i najvećom energijom [u suparničkim redovima] koji je podjednako dobar u oba smjera. Jure Lalić im pruža sigurnost i stabilnost pod obručima… Teško je reći odakle prijeti opasnost jer, npr. kad je Đapa na 'petici' sposoban je vezati pet trica. Možda je on najveća opasnost... – izjavio je 39-godišnji strateg hrvatskog abaligaša i nastavio – analizirali smo [protivnika] i u susret ne smijemo ući tako da s nekoga kalkuliramo, a nekoga više zatvaramo jer bi to moglo biti pogubno.


FOTO: KK Partizan NIS

U proteklih desetak dana otkad se splitski stručnjak po drugi puta vratio na klupu KK Zadar, dalmatinski je sastav odigrao dvije dijametralno suprotne utakmice. Dok je partija u Beogradu bila vrlo dobra, iznenađujuće dobra, ona zagrebačka je dala dojam da se ekipa, kao što je i sam trener rekao na konferenciji za medije, vratila na staro.

- Činjenica je da su oscilacije velike. Usporedite te dvije utakmice, to je, što se kaže, „nebo i zemlja“. Ali nije to stvar samo Zadra, već i Partizana i Cibone. Vidjeli ste u kakvom je stanju bio Partizan i što se sve događalo, a poslije toga i Cibona koja je u dobrom ritmu i pobijedila je Olimpiju na gostujućem terenu, odnosno Cedevitu na domaćem. [Bilo je tu] svega pomalo... Naša je zadaća da oscilacije snizimo na najnižu moguću mjeru, da budemo stabilna momčad koja oscilira plus/minus deset posto. To nije lako [postići] kada dođeš 'iz neba pa u rebra', ali kako ste i sami rekli na počeku, sezona je duga i mislim da nam je jedino preostalo da to stabiliziramo.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Može li se to napraviti s postojećim igračkim kadrom, bez novih pojačanja?

- Vjerujem da može. Vjerujem u ovu momčad koja je popunjena. Mislim da su, što sam i na početku rekao, potrebni 'klik', energija te entuzijazam i nadam se da ćemo to i ostvariti – za kraj je rekao Nazor još jednom ponovivši da prošle dvije utakmice nisu pravo lice Zadra.

Stoga u Novom Mestu ne treba očekivati ni lagani trijumf niti uvjerljiv poraz. Već žestoku borbu do samoga kraja. A tko će se okititi pobjedom saznat ćemo u subotu od 19 sati…