Hrvatska
Regija
Novi dan, nova utakmica. 'Cibosi' ne bježe od uloge favorita u derbiju, Zadrani žele bolje izdanje

Novi dan, nova utakmica. 'Cibosi' ne bježe od uloge favorita u derbiju, Zadrani žele bolje izdanje

Autor: Paulo Sarić

Svi u Draženov dom!

Večeras se igra veliki derbi hrvatske košarke između Cibone i Zadra. Obje momčadi u susret ulaze u pobjedničkom raspoloženju, 'Cibosi' nakon rutinske pobjede nad osječkim 'Brokerima', Zadrani nakon uvjerljivog slavlja protiv Alkara. Ozljeda nema te obje ekipe u kompletnom sastavu ulaze u susret, zanemarujući pritom, činjenicu da gosti još nisu službeno potvrdili dolazak novog razigravača čije se ime već danima naglas spominje 'Kalelargom'.

- Dolazi nam ozbiljan protivnik. Zadnji smo ih put relativno lako dobili u HT Premijer ligi, međutim ovo je sasvim druga priča. Svaka utakmica donosi nešto novo, tako da se nadam da ćemo uz dobru igru na tragu tog zadnjeg ogleda doći do još jedne pobjede. Mislim da smo u dobrom ritmu. Dobro igramo, relativno lako smo dobili Osijeka te puni samopouzdanja i vjere dočekujemo raj susret – rekao je u najavi dvoboja domaći strateg Ivan Velić koji je pozvao sve ljubitelje košarke da u što je moguće većem broju napune Draženov dom - nadam se da će dvorana biti popunjena i zbog samog derbija, ali i zbog humanitarne akcije u kojoj sudjelujemo, da svi zajedno pomognemo ljudima s područja Gline.

FOTO: Cibona - Željko Bakšaj, Goran Laušić i Domagoj Vranar


Ne treba sumnjati da će humanitarni karakter susreta privući još koju stotinu gledatelja više, pa i one košarkaške nenamjernike koji nemaju naviku uživo gledati loptanje pod obručima. Na parketu će moći vidjeti čak četiri hrvatska reprezentativca, mlade Luku Božića i Domagoja Vukovića te iskusne Marina Rozića i Josipa Bilinovca. Potonji je i najbolji asistent svoje momčadi u oba natjecanja, a u Jadranskoj ligi je na prosjecima od 6,7 koševa, 4,3 asistencije i nešto manje od tri skoka po susretu.

- Nadovezao bih se na trenerove riječi. Zadar je iskusna momčad s dobrim 'rosterom'. Imali su malo lošiji ulazak u sezonu, ali dobili su dvije utakmice u ABA ligi i sigurno će na krilima njih tražiti svoju šansu. Kao što je i trener rekao, u domaćem smo ih prvenstvu lako pobijedili, no mislim da se ne treba previše obazirati na prošlost. Svaka je utakmica novi izazov i nadam se da ćemo pravim pristupom obraniti domaći teren. Igramo na svom parketu i ne treba bježati od toga da smo favoriti – dodao je iskusni Bilinovac.

FOTO: HKS - Marin Sušić

Zadnji dvoboj večerašnjih protivnika igran je prije tri tjedna na istom mjestu, a Cibona ga je uvjerljivo dobila kontroliravši igru od prve do posljednje minute te je u jednom trenutku imala i velikih 28 razlike. Stoga je glavni cilj Zadrana odlučnije i agresivnije ući u utakmicu i pokušati ne ponoviti greške otprije tri tjedna.

- Pred nama je najveći derbi hrvatske košarke. Svaki susret Zadra i Cibone poseban je izazov. Moramo se maksimalno fokusirati na utakmicu i nikako nam se ne smije ponoviti izdanje iz prvenstva Hrvatske gdje smo odigrali dosta slabo, prije svega što se tiče agresivnosti u obrani i napadu. Cibona je u odličnoj formi te je jako nezgodan domaćin koji u svaki dvoboj ulazi s iznimnom energijom. Na to moramo biti spremni i odgovoriti jednakom mjerom – izjavio je centar Zadra Kristijan Krajina.

Utakmica se igra u Košarkaškom centru „Dražen Petrović“ s početkom u 18 sati, a sav će prihod od prodanih ulaznica ići siromašnim građanima glinskoga kraja.