Hrvatska
Šok u Domu Sportova: Cibona anulirala Cedevitinu prednost domaćeg terena!

Šok u Domu Sportova: Cibona anulirala Cedevitinu prednost domaćeg terena!

Autor: Saša Ćirić

Najave iz tabora Cibone kako u finalni dvoboj s Cedevitom ne ulaze s bijelom zastavom nisu bile prazne riječi.

Nakon polufinalnih serija, raspoloženje u taborima zagrebačkih klubova je bilo dijametralno suprotno. Dok su Cibosi, nakon velike nedjeljne partije Luke Žorića i Marka Tomasa na Višnjiku, u finale ušli prepuni samopouzdanja, iz redova Cedevite su dolazile oprezne poruke, s puno respekta prema protivniku. Sasvim sigurno je dobrim dijelom takav stav najbogatijeg domaćeg kluba bio uvjetovan činjenicom da su protiv mnogostruko skromnijeg Splita seriju riješili tek u drugom poluvremenu treće utakmice, ali i činjenicom da od ispadanja iz doigravanja ABA lige traže dobru kemiju u momčadi.

U otvaranju današnjeg susreta malo toga je dalo naslutiti što će se sve dogoditi i na koji način. Otvaranje je proteklo u znaku ispipavanja međusobnog pulsa, a Cedevita je slobodnim bacanjima Demetrisa Nicholsa povela 6-2 nakon minute i pol. Da nisu došli s bijelom zastavom, Cibosi pokazuju u naredne dvije i pol minute, u kojima serijom 8-0 tjeraju domaćeg stratega Juru Zdovca na minutu odmora. Iskusni Roko-Leni Ukić po izlasku na parket pokazuje da još nije za staro željezo, i sa pet koševa vraća prednost na stranu Cedevite (11-10). Ipak, da i svoga veterana u drugoj košarkaškoj mladosti imaju, Vukovi su promptno pokazali - Marko Tomas uzvraća Ukiću istom mjerom i vraća Ciboni +4 (11-15). Slijede dobre minute Amerikanca u redovima Cedevite, Willa Cherrya, koji sa sedam poena pomaže domaćima da na prvi predah idu s tri poena prednosti (24-21).

Druga četvrtina počinje nervozno, s mnogo grešaka na obje strane. Ante Nazor nakon dvije akcije vadi iz igre Luku Žorića i vraća Tomasa, što je kudikamo ubrzalo igru Cibone u oba smjera. Nichols pak radi dva brza prekršaja, te ga Zdovc zamjenjuje Karlom Žganecom. Slijede minute u kojima se momčadi izmjenjuju u vodstvu. Ukić stvara probleme mladom Karlu Uljareviću, a Tomas cijeloj obrani Cedevite. Nakon Ukićevog koša za 29-28 kreće gostujući nalet; Tomas u narednim minutama zabija, skače, asistira, igra obranu, što rezultira serijom 16-2 za visokih +13 (31-44) minutu prije isteka drugog perioda. Domagoj Bošnjak polaganjem pri isteku poluvremena odvodi Cibonu na odmor s +12 (34-46).

Što i kako su u svlačionici dogovarali Zdovc i njegovi pomoćnici Slaven Rimac, Dražen Orešković i Mladen Starčević, sumnjamo da ćemo ikad doznati. Ako su i imali nekakvu ideju kako okrenuti rezultat u svoju korist, igrači to nisu implementirali na parketu. Kako je druga četvrtina završila, tako je treća počela. Žorić i Bošnjak su apsolutno izdominirali parketom u prve tri minute, prvi sa šest a drugi s četiri poena odvode Cibonu na nevjerojatnih +22 (34-46). Prve koševe Cedevite u nastavku postiže Džanan Musa tricom iz tranzicije nakon punih 2:40 igre. Musa već u idućem napadu ponovno postiže tricu, pa lukavi Nazor nema izbora nego presjeći tu mini-seriju domaćih minutom odmora. Utakmica se nakon toga pretvara u revolveraški obračun tricama, u kojem je više sreće imala Cibona - Tomas i Branislav Ratkovica su bili uspješni, dok Musa i Damir Markota u više navrata promašuju. Umornog Ratkovicu (koji je ponovno sjajno razigravao svoje suigrače - 11 asistencija!) Nazor zamjenjuje Uljarevićem, koji izvrsno ispunjava zadatke na terenu predvodeći napad momčadi u plavim dresovima do lagodnog ulaska u posljednjih deset minuta utakmice (52-75).

Igrači Cibone kao da su tada na semaforu počeli gledati isključivo vrijeme, ne i rezultat. Cedevita tricama Filipa Krušlina i Ukića te slobodnim bacanjima Ivana Ramljaka nakon 1:15 u posljednjem periodu smanjuju zaostatak na 15 poena (60-75). Nazor zove time-out, kojim se gosti uspijevaju psihički konsolidirati. Kreće igra mačke i miša, u kojoj Cibona ima samo zadatak održavati pristojnu prednost što duže, dok Cedevita kockarski traži priliku u brzim napadima. Nakon spretnog polaganja Rozića na krasnu asistenciju Ratkovice iza leđa, odnosno s(p)retnog ubačaja Bošnjaka iz samog kuta na tri i pol minute prije kraja je Cibona riješila utakmicu (70-88). Cedevita je u samom finišu dolazila do jednoznamenkastog zaostatka nakon trica Markote, Ukića i Ramljaka, ali vremena za potpuni preokret više nije bilo i gosti su mogli početi slaviti važnu pobjedu u otvaranju finalne serije.

U pobjedi Cibone rezultatom 87-96 najistaknutiji su, po običaju, bili Luka Žorić (24 poena, 11 skokova, 5 asistencija) i Marko Tomas (14 poena, po 5 skokova i asistencija). Kod Cedevite je najefikasniji bio Roko-Leni Ukić (22 poena), a pratio ga je Džanan Musa (16 poena) i svestrani Will Cherry (11 poena, 9 skokova, 6 asistencija).

Druga utakmica serije je na redu u nedjelju, 27. svibnja, s početkom u 20:30.