Hrvatska
Regija
Što možemo očekivati od Williama Magarityja?

Što možemo očekivati od Williama Magarityja?

Autor: Paulo Sarić

Novo bi pojačanje trebalo debitirati u nedjelju protiv Mornara.

Nakon nekoliko mjeseci čekanja novi je centar konačno 'sletio' u Zadar. Radi se o 25-godišnjem Šveđaninu američkog podrijetla Williamu Magarityju koji bi u redovima dalmatinske momčadi trebao zamijeniti nesuđeno NBA pojačanje Glena Davisa.

- Radi se o momku koji je završio koledž i koji je igrao u švedskoj ligi čekavši jedan ovakav poziv. Nije to igrač koji nam već sada može donijeti prevagu. Da budem iskren, takvog igrača u našem budžetu nismo mogli ni pronaći, pa smo se odlučili za talentiranog Williama. Nadam se da će se prilagoditi i da će ga igrači prihvatiti. Spreman je, u formi je, i nadam se da će nam donijeti potrebnu širinu i kvalitetu – rekao je sportski direktor zadarskog kluba Branimir Longin dodavši da se Zadar zaštitio brojnim klauzulama u ugovoru.

Prema prvim informacijama trogodišnji je ugovor potpisan po shemi 1+1+1 s time da igrač nakon svake sezone ima pravo napustiti momčad uz adekvatnu odštetu. Koliku, iz zadarskog abaligaša nisu željeli otkriti.

- Klub je zaštićen i sve imamo crno na bijelo. U tom pravcu radimo i razmišljamo – odgovorio je prvi operativac hrvatskog abaligaša Željko Žilavec na ponovljeno pitanje o iznosu odštete.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Magarity se košarkom počeo baviti u ranoj dobi, a već sa 17 godina preselio je u Italiju gdje je dvije sezone nastupao za Angelico Biellu. Nakon jednogodišnje posudbe u Eco Oebro odlučio se okušati u sveučilišnoj košarci, da bi mu prvi klub nakon povratka u Europu bio švedski Södertälje.

- Način na koji mi je klub pristupio bio je zaista respektabilan. Čim sam saznao da dolazim u Zadar bio sam sretan jer sam znao o kakvom se klubu radi. Bilo mi je bitno da dolazim u sredinu koja ima povijest pobjeđivanja. Vrlo sam uzbuđen što ću igrati za Zadar – kazao je novi centar dalmatinskog kluba i otkrio koji će broj nositi - na sveučilištu sam nosio broj 22, a u Švedskoj broj 23, no kako su oba zauzeta uzet ću osmicu koju mi je otac nosio dok je igrao.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Nije tajna da Zadrani na početku sezone imaju problema pod obručima, a Magartiy bi trebao pomoći riješiti makar dio njih. Radi se o snažnom igraču mekane ruke koji je kroz četiri sezone sveučilišne karijere tricu gađao s 30 posto uspješnosti i koji se ponosi svojom igrom u obrani.

- Opisao bih se kao 'stretch' četvorku i peticu jer mogu igrati na obje pozicije. Donosim energiju bilo kao član prve petorke bilo kao igrač s klupe. Ponosim se svojom obranom i igrom na otvorenom terenu, a mogu i pogoditi tricu i šuteve s poludistance te igrati ispod koša. Rekao bih da sam 'all-around' igrač, ali imam još puno stvari za popraviti kao i svaki košarkaš. Mislim da me moj atleticizam i IQ odvajaju od konkurencije. Ipak, najveći naglasak stavljam na obranu – predstavio se zadarskoj publici visoki Šveđanin koji je u Donatov grad došao s curom i roditeljima.

Zadovoljan dolaskom Williama Magarityja bio je i trener Aleš Pipan.

- Nadam se da će se novi igrač što je moguće prije priključiti ekipi. Igrat će već protiv Mornara. Nadam se da će se brzo uklopiti i da će što je moguće brže shvatiti koja je njegova uloga u momčadi i što se od njega očekuje. Dobro će nam doći jedan igrač više u rotaciji, pogotovo ispod koša gdje smo u ovoj situaciji najtanji – izjavio je Pipan.

Magarity se danas priključio treninzima, a svoj bi debi u zadarskom dresu trebao imati u nedjelju protiv Mornara.