Hrvatska
U kakvom će sastavu istrčati Zadar i gdje će biti Tornado?

U kakvom će sastavu istrčati Zadar i gdje će biti Tornado?

Autor: Paulo Sarić

Sutra je TA utakmica!

Sutra ćemo saznati i posljednjeg finalista prvenstva Hrvatske u košarci. Obje su polufinalne serije zasad izjednačene, sve su momčadi slavile pred vlastitom publikom, a hoće li se taj trend nastaviti vidjet ćemo danas u Zagrebu od 20 i sutra u Zadru od 18 sati.

- Prve dvije utakmice su pokazale da Cibona u ovom trenutku i u stanju u kakvom se mi nalazimo s ozljedama, koliko se god to nekima neće svidjeti, ima veću rotaciju i izrazitu kvalitetu u Luki Žoriću i Marku Tomasu. Morat ćemo uložiti ogromnu energiju i, rekao bih, jedno ludilo koje ćemo, pretpostavljam, imati s obzirom na podršku navijača. Čeka nas teška i tvrda utakmica. Želja za ulaskom u finale je ogromna i bio bi to pravi desert za kraj sezone. Igrači su svjesni uloga i uvjeren sam da će svi '120' posto – rekao je u najavi utakmice domaći strateg Aramis Naglić.

Cibona se u prvom susretu držala u egalu gotovo 35 minuta, no na kraju je pokleknula pred Zadranima koji su na krilima glasne publike, unatoč problemima s ozljedama, došli do pobjede. Pod Tornjem smo vidjeli suprotnu priču. Gosti su utakmicu držali otvorenom sve do sredine treće četvrtine kada se ponovno 'otvorio' šut Cibosa koji su na krilima čak 17 trica izjednačili seriju.

- U Zagrebu smo pokazali da se možemo nositi s njima. Napravili smo velik broj 'greškica' koje bih pripisao velikoj minutaži pojedinaca i skraćenoj rotaciji. U nedjelju igramo na domaćem terenu i morat ćemo skupiti glave. Sutra je ta utakmica! – dodao je visoki Riječanin.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Najbitnije pitanje za sve domaće ljubitelje košarke vezano je za stanje Mislava Brzoje i Jakova Vladovića. Vanjski je dvojac Zadra praktički propustio obje dosadašnje utakmice, zna li se da je Vladović na terenu proveo tek pet minuta prvog dvoboja.

- Još uvijek su u fazi rehabilitacije. Brzoja je u nešto boljem stanju od Jakova, no sve do zadnjeg časa nećemo znati sastav u kojem ćemo nastupiti. Možda na večerašnjem treningu… - zagonetan je bio Naglić.

Prvi je ogled obilježila izvrsna partije Luke Žorića koji je s 31 poenom natrpao zadarski koš, no u drugom je susretu hrvatski reprezentativac bio 'uštopan' nanijevši puno manje štete dalmatinskom sastavu. Posljedica je to taktičkih varijanti koje su Zagrepčanima davali dosta prostora iza linije 6,75 metara.

- Plan nije bio toliko riskirati vanjski šut. Naravno, kada zatvaraš Žoru može doći do toga. Bili smo malo klimavi i spori u vraćanju te smo im dali previše prostora. Oni su otvorili utakmicu s 2-3 lagana šuta i na tome gradili igru, iako smo i mi dobro otvorili susret. Sutra ćemo malo drugačije braniti, a napravili smo male preinake i na ofenzivnoj strani terena. Svaka utakmica nosi neke nove stvari i nove ideje, ali momčad je već deset mjeseci zajedno i nema mjesta za velike izmjene – kazao je trener Zadra i nastavio - manje-više sve se zna. Učinit ćemo sve da dođemo do pobjede. Finale bih želio posvetiti navijačima koji nas prate cijelu godinu. Zaslužili su ga jednako kao i mi.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Upravo su navijači odigrali veliku ulogu u prošlotjednom ogledu Zadra i Cibone. Tornado se nakon poluvremena spustio s tribine na teleskop iza zapadnog koša i napravio atmosferu od koje se 'Vukovima' skratila ruka što je bilo razvidno iz postotka šuta u drugom poluvremenu. Zadrom se posljednjih dana proširila priča da domaći navijači istu stvar planiraju napraviti i u nedjelju kako bi s pozicije što bliže terenu dali podršku svojoj momčadi. Ipak, navodno je došlo do određenih organizacijskih problema pa se karte za „obiteljski VIP“, sektor iza  zapadnog koša, više ne prodaju.

-To nije u mojoj domeni. Znam koliko i vi, samo ono što sam pročitao po portalima. Volio bih da nam i Tornado i „jug“ budu puni i da budu što bliže terenu jer to znači fantastičnu atmosferu u dvorani koja će nam svakako trebati – izjavio je srebrni olimpijac.

Kao i sve utakmice s hamletovskom dilemom i sutrašnji susret sa sobom nosi i povećan pritisak. Zadranima to budi loša sjećanja i povratak u dane Kupa „Krešimir Ćosić“ otprije tri mjeseca.

- Postoji određeni pritisak, ali ne onakav kakav je bio u Kupu. U nj smo ušli iz fantastičnog momenta u kojemu smo pružali najbolje partije u sezoni, ali i bili, ruku na srce, u najboljem sastavu. Uspoređujući momčadi, tada smo bili puno čvršći i bolji. Imali smo dva Amera koji imaju visoku kvalitetu, ali i širu rotaciju na poziciji razigravača. Dobra izdanja na parketu i atmosfera oko momčadi prenijeli su se u imperativ osvajanja Kupa. Sada toga nema. Očekivanja u Zadru su, jasno, uvijek prisutna, no sada smo svi puno realniji. U susret ćemo ući pravi i u potpunosti fokusirani – zaključio je Naglić.

Utakmica se igra u nedjelju u Krešinom domu, s početkom u 18 sati.