Hrvatska
Regija
VIDEO: Košarka se igra 40 minuta, a Apić nam je radio što je htio

VIDEO: Košarka se igra 40 minuta, a Apić nam je radio što je htio

Autor: Paulo Sarić

Zadrani su protivniku dopustili previše otvorenih šuteva i previše laganih koševa, a kad se na to dodaju izgubljene lopte rezultat je teško mogao biti drugačiji.

Sinoćnje otvaranje ligaškog dijela regionalne sezone u nekim je dijelovima podsjetilo na lanjsku utakmicu protiv FMP-a u Beogradu, ali i na lijepi broj gostujućih utakmica KK Zadar. Hrvatski se sastav jedan dio susreta dobro držao, da bi u nastavku pokleknuo i upisao (uvjerljiv) poraz. Puno puta viđen film.

- Košarka se igra 40 minuta, a mi to večeras nismo napravili. Dosta dugo smo bili u igri, iako smo u prvom poluvremenu igrali lošu obranu na Apiću koji je s našim centrima radio što je htio. U drugom smo dijelu riješili taj problem, ali smo domaćim igračima dopustili previše laganih koševa, previše otvorenih šuteva, a imali smo i previše izgubljenih lopti. Ako izgubiš toliko lopti, toliko kontra napada ne odigraš kako bi trebalo teško ćeš pobijediti na gostujućem terenu. No, što je tu je. Trebamo se što prije oporaviti, naučiti na greškama, popraviti našu i igru i u sljedećim utakmicama odigrati puno, puno bolje – izjavio je trener Zadra Aleš Pipan nakon utakmice.

FOTO: KK FMP

O jučerašnjoj predstavi startnog razigravača dalmatinskog sastava Malcolma Granta teško je nešto kategorično napisati. Zadrani su u periodu dok je iskusni Amerikanac bio na parketu imali problema i u obrani i u napadu i upadali u rezultatski minus, no upravo je on s devet koševa u nekoliko minuta treće četvrtine nakratko odbio prvi nalet domaćina. A onda je dobio upitnu četvrtu osobnu i ubrzo potom tehničku radi simuliranja te je ostatak susreta morao provesti na klupi.

- Znate kakva je ABA liga i ja ne smijem komentirati suđenje – zaustio je slovenski stručnjak i zaustavivši se na vrijeme prije nego kaže nešto što bi ga olakšalo za koju stotinu eura. No, s lica mu se jasno moglo iščitati da nije zadovoljan sudačkom odlukom koja je njegovu momčad lišila pomoći startnog razigravača koji je taman u tim trenucima počeo vraćati povjerenje koje mu je dao trener Pipan.

- Tada je počeo igrati i domaćini bi imali više problema. To je sada vaša stvar da napišete – dodao je iskusni Slovenac.


Srbijanske je novinare zanimalo i zašto je Zadar u Beograd došao samo s deset igrača.

- Imam još jednog ozlijeđenog Amerikanca. Mario Little ima problema sa stražnjom ložom i zadnjih 11 dana nije trenirao s ekipom te još uvijek nije sto posto fit. On nam je 11. igrač, a sad ćemo dovest Glena Davisa koji će biti 12. To je to što imamo na 'rosteru'. Drugo nemamo i s tim ćemo igračima probati izboriti ciljeve koje smo si zadali, a to je ostanak u ABA ligi – pojasnio je Pipan koji nije htio raditi usporedbe između ove i prošlosezonske ekipe Zadra - prošle godine na nisam bio tu. Svaka ekipa ima svoj karakter, svoje prednosti i mane i teško mi je komentirati lanjsku ekipu kada nisam bio tu.

Za razliku od slovenskog stručnjaka, domaći je trener Vladimir Jovanović imao puno više razloga za zadovoljstvo. Razumljivo, s obzirom na to da je njegova momčad nakon preokreta došla do pobjede kojom je na željeni način otvorila sezonu.

- Puno nam znači da smo na ovaj način krenuli u novi izdanje ABA lige. Sigurno će nam biti lakše pripremati druge utakmice nakon što smo pobijedili prvu. Prenervozno smo ušli u susret i neke stvari nismo radili na najbolji mogući način, onako kako je dogovoreno. Donekle razumijem svoju ekipu. Znate i sami da je ovo promijenjen tim u odnosu na prošlu sezonu i da su podijeljene nove uloge i novi zadaci. U takvoj situaciji nikada nije lako igrati prvu utakmicu, pogotovo ne na domaćem terenu. Zbog toga je moje zadovoljstvo još veće. Energijom koju smo uložili i odnosom prema dresu čije boje branimo došli smo do pobjede. Pretrčali smo momčad Zadra i izgubili manje lopti, iako su oni bolje skakali, i to je presudilo pobjednika – kazao je Jovanović.

FOTO: KK FMP

FMP je, slično kao i Zadar, jučer bio oslabljen neigranjem nekolicine igrača. Domaćinima su nedostajali Ammanuel Diressa, Stefan Lazarević i Aleksa Uskoković. Dok je potonji još uvijek poletaraca, za prvu dvojicu se očekuje da će imati bitnu ulogu u beogradskoj momčadi.

- Najbitnije nam je zdravlje igrača i nećemo žuriti s njihovim povratkom. Imaju adekvatan tretman i kada budu spremni uključit ćemo ih u trenažni proces. Uskoković će se vratiti za mjesec dana, Lazarević do Nove godine, a za Diressu ćemo vidjeti. Svaki nam igrač puni znači… Vrijeme nam je jedini saveznik i nadam se da ćemo iz tjedna u tjedan biti [sve] bolji - zaključio je Jovanović.

Zadar u idućem kolu u subotu u 17 sati dočekuje Cedevitu, dok FMP gostuje kod Mega Bemaxa.