Hrvatska
Regija
VIDEO: O jednoj (drugoj) mladosti... Begićeva prijeti, Žorićeva daje nadu Zadranima

VIDEO: O jednoj (drugoj) mladosti... Begićeva prijeti, Žorićeva daje nadu Zadranima

Autor: Paulo Sarić

Utakmica u kojoj se nema pravo na kiks.

Nakon dva uzastopna regionalna poraza, od FMP-a i Cedevite, pred košarkašima Zadra bitna je utakmica za bijeg s dna tablice. Ojačani Lukom Žorićem Zadrani protiv Petrol Olimpije žele doći do pete pobjede u regionalnoj ligi, pobjede koja bi vrijedila dvostruko jer bi bila ostvarena protiv izravnog konkurenta u borbi za ostanak.

- Ovo je jedan od onih susreta se moraju dobiti. I protivnik i mi imamo dva uzastopna poraza, imamo jednak broj bodova, dijelimo zadnje mjesto i trebamo napraviti sve da napravimo korak prema gore. Očekujem tvrdu utakmicu. Koliko će ona biti uspješna ovisit će o našem pristupu, našoj agresivnosti i timskoj igri – rekao je u najavi večerašnjeg dvoboja trener KK Zadar Ante Nazor.

Dolazak iskusnog Luke Žorića veliko je pojačanje Nazorovoj momčadi. O igračkim kvalitetama košarkaša koji je prošle sezone bio najkorisniji igrač i ABA lige i domaćeg prvenstva ne treba trošiti riječi, a njegovo igračko iskustvo i profesionalan pristup svakoj utakmici bit će dodatna vrijednost pred nastavak sezone.

- Jučer smo imali prvi radni dan s njim. Treba naglasiti da on malo manje od deset mjeseci nije bio u trenažnom procesu i jedino što mogu reći je da će biti veliko pojačanje nakon što dosegne sportsku formu. Ne samo kao igrač, već i kao persona na terenu koja nam je potrebna – kazao je 40-godišnji Splićanin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

S druge strane, suspenzija Williama Magarityja koji se u posljednjim mjesecima pokazao kao jako vrijedan igrač poremetila je domaće planove. Visokog Šveđanina neće biti lako nadoknaditi.

- To je potvrda uzrečice da se najlošije stvari događaju najboljim ljudima. Taj momak je po pitanju ponašanja i radne etike bio bez mane što je bilo vidljivo i na terenu. Napravio je velik iskorak u svojoj igri i nije imao oscilacije kakve su sklone 'rookiejima'. Bio je praktički prva opcija na pozicijama četiri i pet i to je veliki hendikep za moju ekipu – priznao je Ante Nazor koji će se možda i prije nego je planirao morati osloniti na Žorića - nastojat ćemo mu otvoriti prostor. Svim raspoloživim snagama nastojat ćemo anulirati hendikep koji nam se dogodio suspenzijom Magarityja.

Riječ-dvije o Olimpiji. Slovenski se prvak nalazi na samom dnu ABA lige s četiri pobjede iz 13 kola, koliko imaju i Krka i Zadar, a svoju je posljednju pobjedu upisao sredinom prosinca kada je slobodnim bacanjima Aleksandra Lazića u posljednjim sekundama svladao momčad iz Novog Mesta.

- Neugodna ekipa. U napadu im je prva opcija 'low post' Begića koji je, premda veteran, dominantan igrač te proživljava drugu mladost. Vidi se da je njegov govor tijela totalno drugačiji nego je bio prije dvije godine u Cedeviti. On je igrač koji radi razliku i rješava situacije na 'low postu', a uz to posjeduje i dobar šut s poludistance. Samim time se otvara prostor drugim igračima, poglavito po pitanju vanjskog šuta. Znaju igrati s tri igrača na perimetru koji su dobri skoreri pa pritiskom i agresivnošću moramo zaustaviti otvorene šuteve od kojih prijeti opasnost. Igraju s deset igrača, imaju veliku energiju i rotaciju te nas ne očekuje nimalo lagan posao.


Dolazak Luke Žorića trebao bi riješiti velik dio problema pod obručima, no ni organizacija igre nije jača strana Zadrana. Projiciranog startnog razigravača Malcolma Granta zamijenio je Kwame Vaughn što je pomoglo na defenzivnom dijelu terena, no teško je oteti se dojmu da je napad Zadra u pravilu najfluidniji s Lovrom Bašićem na parketu.

- Nisam zadovoljan organizacijom igre. Ali tu ne mislim samo na igrače na poziciji 'jedan'. Oni su ti koji postavljaju akcije i sigurno da i oni snose dio odgovornosti, ali ako akcija krene pa ju netko s druge pozicije prekine ishitrenim šutem onda nije problem u organizatoru igre. Mi moramo dobiti kolektivnu svijest da se igrači na svakoj poziciji ponašaju kao organizatori i tako dobiti željeni ritam. U pozicijskom napadu cilj je pronaći gdje je obrana tanka. U prošloj smo utakmici protiv Cedevite, nakon što smo stigli 15 razlike, imali priliku vidjeti da nam je spuštanje lopte na niski post otvorilo velike mogućnosti. Te stvari trebamo bolje prepoznavati. Tu bih stavio fokus na cijelu ekipu i naglasio da se moramo držati timske igre i nesebično davati loptu igračima koji je u boljoj poziciji. Odgovornost na svima nama, pa tako i na meni kao treneru. Svi na Višnjik! – zaključio je Nazor.

Dodajmo ovome da je Tornado odlučio spustiti se iza zapadnog koša odakle je i prošle sezone pratio prvi polufinalni dvoboj doigravanja prvenstva Hrvatske protiv Cibone kako bi bio što bliže događanjima na terenu i dao što bučniju podršku svojim ljubimcima.

Utakmica se igra u petak s početkom u 20 sati u Krešinom domu.