Hrvatska
Regija
Zadarski recept za trijumf koji život znači - ponoviti Budućnost! SF ili realnost za ostanak u ligi?

Zadarski recept za trijumf koji život znači - ponoviti Budućnost! SF ili realnost za ostanak u ligi?

Autor: Paulo Sarić

U momčad se vraća Mario Little koji je 'odležao' suspenziju, no u sastavu ponovno neće biti Kwamea Vaughna,

Sve se svelo na 80 minuta. Sav trud, rad i znoj koji su košarkaši Zadra uložili od početka priprema sredinom kolovoza do izražaja će doći u posljednja dva kola ABA lige u kojima ćemo dobiti rasplet regionalnog natjecanja. U atipičnoj sezoni u kojoj su Zadrani četiri od sedam ostvarenih pobjeda upisali na gostujućem terenu (Partizan, Krka, Cibona i Mega Bemax), a doma svladali tek Igokeu, Petrol Olimpiju i Cibonu, pred svojim će navijačima tražiti osmi trijumf kojim bi i matematički izbjegli posljednje mjesto i osigurali, u najgorem slučaju dodatne kvalifikacije, a u najboljem – izravni ostanak među jadranskom elitom. Postoji, doduše, mogućnost da Dalmatinci i s dva poraza izbjegnu posljednje mjesto, no sve dok se konci drže u svojim rukama ne valja se uzdati u druge.

- Još je rano za kalkulacije vezano uz ostale momčadi. Ovisimo sami o sebi, a dok god ovisimo sami o sebi moramo vjerovati da možemo pobijediti jakog protivnika kakav je Crvena zvezda. O njima ne treba trošiti riječi, dovoljno je reći da su na svim pozicijama pokriveni s dva kvalitetna rješenja i da su davno osigurali prvu poziciju i time sebe istaknuli kao glavnu momčad u regiji. Potrebna nam je izuzetna sportska drskost, dobra priprema utakmice te zajedništvo koje smo dokazali na gostovanju protiv favorizirane Budućnosti. Slijedi nam novi zahtjevan protivnik, ovaj put pred domaćom publikom i nadam se da ćemo se predstaviti u najboljem svijetlu – izjavio je u najavi sutrašnjeg dvoboja trener KK Zadar Ante Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Zvezda je vjerojatno najbolja momčad regije što potvrđuje i sam pogled na tablicu. Samo jedan poraz, gostujući kod Cedevite, i 19 pobjeda dovoljno govore o snazi momčadi Milana Tomića. No, na domaćem parketu Zadar nije bez šansi. Tim više što Beograđani dolaze bez imperativa. Najgore što im se može dogoditi jest kakva ozljeda pred samu završnicu sezone.

- Ako budemo stajali na terenu kao što smo stajali zadnju utakmicu, ako budemo imali dodatnu sportsku drskost da odigramo agresivnu obranu i mirnoću da sačuvamo loptu i ako budemo igrali jedan za drugoga nadam se da ćemo doći u šansu da utakmica ode u našem smjeru. Misliti o bilo čemu drugom osim o maksimalnoj borbenosti, fokusiranosti i motiviranosti je iluzorno i unutar toga trebamo tražiti svoju priliku – smatra 40-godišnji stručnjak.

Najava slična onoj uoči puta u Podgoricu. A tamo je Zadar punih 38 minuta bio ravnopravan euroligaškoj Budućnosti. Uz igru kakvu su pokazali u Podgorici ništa nije nemoguće…

- Napravili smo kvalitativan iskorak u igri i trebamo biti pozitivni i nadati se dobrom ishodu čitave abaligaške sezone.

U glavnom gradu Crne Gore nije bilo Marija Littlea koji je u međuvremenu odradio suspenziju te se početkom tjedna priključio momčadi. Iskusni će Amerikanac u subotu u potrazi za iskupljenjem istrčati na parket Višnjika.

- Odlučili smo da moramo svim raspoloživim sredstvima ići na tako jakog protivnika. Prekjučer sam razgovarao s njim i djelovao mi je da je shvatio poruku, da je shvatio da mora biti profesionalac i maksimalno se podrediti ekipi. Sigurno je da u momčad treba ući na mala vrata i žrtvovati se na ekipu. Ali ne samo on, već svatko na svojoj poziciji, posebno u defenzivnom, radnom i skakačkom dijelu. Imamo određen talent da se možemo suprotstaviti Zvezdi – kazao je rođeni Splićanin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Problem, pak, stvara ozljeda Vaughna. Na pleća američkog razigravača stavljen je teret da Zadrane 'odvede' do ostanka među regionalnom elitom, no njegova leđa, slikovito i figurativno, to nisu izdržala. Po svemu sudeći, 28-godišnjak iz Kalifornije u Donatov grad je došao rovit.

- Kwame Vaughn još uvijek vuče ozljedu leđa i na njega ne možemo računati. Ali, u zadnjoj smo utakmici dokazali da i onako oslabljeni, ako smo mobilizirani i maksimalno usmjereni ka cilju, možemo tražiti svoju šansu.

Pri tome će veliku ulogu imati i podrška s tribina. S obzirom na situaciju u kojoj se klub nalazi i veliko ime s druge strane, mogla bi se tražiti i karta više.

- Utakmica Zadra i Crvene zvezde je stari klasik na ovim prostorima i naša će publika to sigurno prepoznati. Taj dodatni impuls nam treba kako bismo maksimalno mobilizirali svoje snage. Nadam se konačnoj identifikacije ekipe s tribinama, nadam se da će momčad izići borbena i u okviru toga ćemo tražiti svoju šansu – zaključio je Nazor.

Rezultati by SofaScore