Hrvatska
Žorić hvalio Grgurevićev karakter, Nazor otkrio prave razloge odlaska Vaughna

Žorić hvalio Grgurevićev karakter, Nazor otkrio prave razloge odlaska Vaughna

Autor: Paulo Sarić

Na jednom od posljednjih treninga došlo je do 'kačenja' Vaughna i Bašića. Je li to razlog odlaska američkog razigravača uoči ključne utakmice regionalne sezone?

Iako kulise i nisu bile reprezentativne, a ni igra na parketu, čast izuzecima, nije bila na najvišoj razini, jučer smo na Višnjiku gledali pravi dalmatinski derbi. Čvrsta i borbena utakmica bila je otvorena sve do trideset i neke minute kada je povukao Mario Little i s osam uzastopnih poena odvojio svoju momčad na dvoznamenkastu prednost, da bi priču nešto kasnije zaključio Luka Žorić. Splićani su zahvaljujući kombinaciji mladosti i iskustva dugo vremena prijetili abaligaškom suparniku i pokazali da, unatoč brojnim problemima koji su ih zadesili ove sezone, itekako imaju što pokazati u nastavku prvenstva.

- Čestitao bih ekipi Zadra na pobjedi. Bila je ovo jako neizvjesna utakmica koja je mogla otići na obje strane. Dugo smo se borili, međutim na kraju se vidio nedostatak koncentracije, ali i energije što je rezultiralo s par glupih pogrešaka, pogotovo u obrani. A to momčadi poput Zadra sigurno koriste – kazao je mladi bek gostujućeg sastava Bruno Rebić.

Pružili su Splićani dobar otpor favoriziranom suparniku, a uspjeh je tim veći imajući u vidu s koliko su mladih igrača došli u Donatov grad.

- Istina, ali mi uvijek težimo pobjedi. Mi smo KK Split i gdje god dođemo cilj nam je dobiti. Pobjeda je uvijek prva – dodao je Rebić.

S razmišljanjima svog mladog kolege slaže se i jedan od najiskusnijih na parketu Luka Žorić. Visoki je Zadranin 'dizelaški' ušao u utakmicu, no kada je jednom upalio motore više ih nije gasio.

- Bila je to zanimljiva košarkaška predstava. Čestitao bih ekipi Splita, ali i njihovom treneru Anti Grgureviću. Drago mi je što je upravo on postao trener jer sam ga jako cijenio kao igrača i cijenim ga kao trenera i osobu te mu želim svu sreću. Mislim da je prenio dio svog karaktera na momčad koja se bori te ima glavu i rep – izjavio je nakon trinaestog ovosezonskog trijumfa u hrvatskom prvenstvu najbolji igrač Zadra i dodao – nije nam bilo lako, no na kraju smo pobijedili. Pred nama je jedna od najbitnijih utakmica sezone i moramo se okrenuti tom susretu.

FOTO: Ivica Čavka (KK Split)

Brojne pohvale na račun borbenosti i igre gostiju treneru Grgureviću na kraju nisu puno značile. Kako sam kaže, utakmicu treba i pobijediti, a to je teško napraviti kada Zadar na domaćem terenu zabije skoro 90 poena.

- Ima dosta toga čime nisam zadovoljan. Na tome ću raditi i neću odustati. Bilo je dobrih intervala, no uvijek treba težiti boljem. Dobro smo se držali, da bi na koncu su napravili nekoliko početničkih grešaka koje si u Zadru ne smijemo dozvoliti. Koliko god konačni rezultat govorio da je to bila neizvjesna utakmica, mislim da je pitanje pobjednika ipak bilo riješeno dosta ranije – rekao je Grgurević i za kraj poželio svu sreću Zadranima u sutrašnjem dvoboju protiv Igokee – Anti i cijeloj ekipi želim da uđu hrabro. Znam da smo igrali dva dana prije, ali s naše strane želimo da se sve završi na najbolji mogući način, kako za Zadar tako i za hrvatsku košarku.

Bilo je jasno da je domaćinima u glavi Igokea. Koliko god se trudili živjeti u trenutku Nazorovim je momcima u podsvijesti bila činjenica da u nedjelju odlučuju o svojoj regionalnoj sudbini. S takvim pritiskom nije lako igrati.

- Očekivali smo tvrdu utakmicu i bili smo fokusirani na to. Imali smo dobru napadačku večer, međutim nedostajalo nam je oštrine što se tiče prodora i igre na obruč. Najveći pokazatelj toga je skoro duplo veći broj slobodnih bacanja Splita. Na kraju smo imali luksuz da dobijemo utakmicu, no to sigurno nećemo moći ostvariti sutra ako ne budemo imali potrebnu oštrinu u defenzivi – upozorio je na uočene nedostatke trener KK Zadar Ante Nazor i nastavio – u oko bodu izgubljene lopte od kojih su neke bile predane direktno u ruke protivnika, a druge ničim izazvane bačene u aut. Bilo je tu i psihološke barijere, premda nije bilo razloga za to. Osjećao se grč koji se osjeća čitavu sezonu. Nastojao sam opustiti momčad koliko je god to bilo moguće. Trebamo se opustiti i igrati, jedino tako ćemo iznijeti sezonu.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Odlazak Kwamea Vaughna rijetke je iznenadio, no tajming odlaska, samo tri dana prije okršaja u Laktašima, je dosta čudan.

- To je ozlijeđen igrač i nikako ga nismo uspjeli revitalizirati. Imali smo dogovor i s njim i s agentom da je krajnji rok utakmica s Igokeom koja nam je utakmica sezone. Zbog toga je i počeo trenirati i raditi pet-na-pet, međutim kazao je da jednostavno ne može biti na sto posto te smo se razišli, što je jedino logično rješenje – kazao je 40-godišnji Splićanin.

Pročula se priča da se na jednom od svojih posljednjih treninga u zadarskom dresu Vaughn zakačio s Lovrom Bašićem. Je li to razlog odlaska?

- Zakačili su se u srijedu navečer, ali već je tada tijekom dana znao da odlazi – otkrio je trener Zadra.

Teško je ne primijetiti određene kontradiktornosti u izjavama. Naime, u četvrtak ujutro je Vaughn još uvijek bio nedovoljno oporavljen, a u srijedu navečer je znao da ide kući?! No, i to je odlika profesionalnog kluba koji ne želi iznositi prljavo rublje u javnost.

Nekoliko minuta prije kraja susreta, kada je pitanje pobjednika praktički već bilo riješeno, domaći se trener okrenuo prema Kristijanu Krajini s kojim je duže vremena pričao.

- Ove godine imamo velikih problema s ozljedama, te je i on je jedan od rekonvalescenata. Uložili smo silan trud i moram pohvaliti našu liječničku službu koja je s toliko strpljenja pristupila svim igračima. No, težak je put povratka jer je dugo bio van stroja. Rekao sam mu da nam treba, da se mora vratiti i da će to uspjeti jedino ako ide sto posto – zaključio je Nazor.

Zadrani su danas otputovali prema Bosni i Hercegovini gdje sutra s početkom u 17 sati igraju utakmicu s Igokeom koja će odlučiti tko će ostati u ABA ligi, a tko ići u dodatne kvalifikacije.

Rezultati by SofaScore