Hrvatska
Kud plovi ova barka? Zadrani smijenili trenera koji ih je doveo do prvog mjesta

Kud plovi ova barka? Zadrani smijenili trenera koji ih je doveo do prvog mjesta

Autor: Paulo Sarić

Donosimo obje strane medalje.

'Žuta podmornica' ostala je bez trenera. Vijest je to koja je tijekom dana na prilično nesvakidašnji način objavljena na Facebook stranicama zadarskog prvoligaša. Nakon izvrsnog početka sezone u koju su krenuli s osam pobjeda i samo jednim, tijesnim, porazom na gostovanju u Đakovu, uslijedila je mini-serija lošijih rezultata koja je započela sredinom prosinca kada je nakon produžetka bodove iz Jazina odnio Agrodalm. Zagrebačka je momčad iskoristila probleme s osobnim pogreškama Franka Kaštropila i posljedični deficit domaće ekipe pod obručima i zasluženo odnijela bodove iz Zadra.

Bio je to, pokazat će se, početak kraja priče koja je puno obećavala na početku sezone. Ubrzo je KK Jazine Arbanasi napustio najbolji igrač 'Podmorničara' Mirza Sarajlija koji je karijeru nastavio u Drugoj ABA ligi nakon čega je uslijedio gostujući poraz u derbiju kod Dubrave.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Božićna pauza nije donijela ništa dobrog zadarskom klubu koji je u međuvremenu ostao i bez Emilija Banića, a slijedio je težak obračun s KK Zadar u kupu kojeg je hrvatski abaligaš očekivano uvjerljivo riješio u svoju korist. Da 'ruže više ne cvatu' zorno je pokazao igrački kadar s kojim su Jazine istrčale na megdan „starijem bratu“ i činjenica da je zbog skraćene rotacije posada 'Žute podmornice' bila prisilno pomlađena pa je 27 minuta dobio 16-godišnji kadet Petar Petković.

Mladiću uistinu vrijedno iskustvo, no i jasan pokazatelj problema u donedavnom lideru Prve muške lige.

Nakon jučerašnjeg poraza od Pule 1981 u kojem su Zadrani nastupili bez Franka Kaštropila čelništvo kluba donijelo je odluku o prekidu suradnje s trenerom Lukom Bujasom koju su nesvakidašnjim jezikom objavili na društvenim mrežama kluba.


'Otkaz', kako su sami naveli, izazvao je burne komentare upućenih i onih manje upućenih. Redom negativne.

U poslijepodnevnim satima došlo je pojašnjenje čitave situacije od strane trenera Bujasa koji se javnosti obratio priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti.

S obzirom na status koji je objavio moj dosadašnji poslodavac KK Jazine Arbanasi na svojoj službenoj Facebook stranici osjećam se dužnim da javnosti, prije svega ljubiteljima i navijačima kluba, kažem svoju stranu priče. 

Na funkciji prvog trenera KK Jazine Arbanasi radio sam godinu i dva mjeseca u kojima je bilo i lijepih i manje lijepih trenutaka: od ispadanja iz HT Premijer lige do manje-više dobrih rezultata ove sezone gdje smo unatoč tri poraza bili jesenski prvaci. Bilo je fenomenalnih pobjeda, isto toliko teških poraza, ali sve u svemu ne žalim za vremenom provedenim u klubu jer sam stekao iznimno iskustvo i upoznao nekolicinu dobrih ljudi s kojima ću i dalje ostati u kontaktu.

Ljudima iz kluba sam priopćio da imam ponudu iz inozemstva koju želim prihvatiti. Moram naglasiti da moja odluka o odlasku iz kluba nema veze s trenutnom situacijom, koja nije obećavajuća. 

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kao bivši djelatnik kluba preuzimam na sebe dio odgovornosti za loše, ali i za dobre rezultate, međutim ne smatram da sam jedini krivac za trenutnu situaciju. Dao sam sve od sebe da nađem adekvatna pojačanja na tržištu, međutim slobodnih igrača nije bilo puno, dok su oni koji su i bili slobodni radije i za manju plaću birali odlaske u inozemstvo ili klubove koji se natječu u višem rangu.

U svakom sam trenutku dao svoj maksimum, koliko sam u uvjetima kojim sam radio mogao dati. Možda to nekada nije bilo dovoljno, ali je bilo od srca i s težnjom da klub napreduje.

Okarakterizirati me na društvenim mrežama kao glavni problem za „katastrofalne“ rezultate i za stanje u klubu - nije ni fer niti korektno. Također, napisati da sam dobio otkaz, umjesto da sam odstupio s mjesta glavnog trenera radi bolje ponude, ne smatram korektnim. Na početku sezone sam ljudima u klubu rekao da težim odlasku u inozemstvo te su od samog početka ovosezonske suradnje odgovorni to i znali.

Bez obzira na sve, KK Jazine Arbanasi želim sve najbolje u daljnjem djelovanju te se nadam da će ostvariti ciljeve koji su zacrtani.

Za kraj želim reći da mi nije namjera komunicirati preko medija, ali nakon što sam pročitao objavu na Facebook stranici kluba osjećao sam se javno prozvanim i povrijeđenim.

S poštovanjem,

Luka Bujas

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Činjenica je da su dva od četiri „teška poraza“ došla u posljednjih dvadesetak sekundi utakmica, a jučerašnji je upisan bez donedavno startnog centra i s ozlijeđenom zamjenom Brunom Španjom.

Tko zna, možda u upravi Jazina smatraju da su preko KK Zadar trebali ostvariti plasman na završni turnir kupa i ponoviti uspjeh koji je prošle sezone ostvario gradski rival KK Sonik Puntamika ili su u mladom Bujasu vidjeli GM-a američkog tipa koji će biti 'Katica za sve'?

Rezultati u nastavku sezone pokazat će jesu li donijeli ispravnu odluku.