Hrvatska
Regija
Novca ima, a dugovi se ne plaćaju… Čekajući odštetu za Wrotena Zadar ukida besplatne pretplate djeci

Novca ima, a dugovi se ne plaćaju… Čekajući odštetu za Wrotena Zadar ukida besplatne pretplate djeci

Autor: Paulo Sarić

Iako i osam puta skuplje od onih najvećeg rivala Cibone, u zadarskom su klubu uvjereni da su godišnje ulaznice – nikad isplativije.

KK Zadar jučer je krenuo s prodajom godišnjih ulaznica za nadolazeću sezonu. Prema prvim, neslužbenim, informacijama tijekom nedjelje je prodano 66 pretplata, a pravi se 'boom' očekuje u narednim danima, početkom radnog tjedna. Znajući kakav je Zadar grad, na prodaju bi mogla pozitivno utjecati uvjerljiva subotnja pobjeda u pripremnoj utakmici protiv KK Split, ali još više i 'teaser' objavljen na društvenim mrežama momčadi s Višnjika, koji otkriva da je iskusni Luka Žorić iz prvih redova gledao utakmicu svog prošlosezonskog kluba.

Cijene godišnjih ulaznica kreću se od 400 kuna za tribine, pa do 500 kuna za prsten i sva tri teleskopa. Zanimljivo, to je 200 kuna skuplje od najpovoljnijih karata za utakmice trostrukog prvaka Europe KK Split i čak osam puta skuplje od hrvatskog prvaka Cibone.

Članovi kluba 'Žute' će u nadolazećoj sezoni moći pogledati za 250 ili 200 kuna, ako su uz to učenici, studenti ili dioničari, dok se domaće utakmice momčadi iz Savske mogu posjetiti za 100 kuna koliko iznosi pretplata za žuti sektor, odnosno samo 50 kuna uz prijavu na studentski portal X-ica.

No, to je i zakon tržišta. Brojke iz prošle sezone govore da je Zadar gledaniji nego - Cibona i Split zajedno.

Sve vodi k tome da je godišnja karta više nego ikad isplativija. Liga se prebacila na trokružni sustav, posljedica čega je šest domaćih utakmica više. Kada se zbroje svi susreti HT Premijer lige i ABA lige, te četvrtfinale, polufinale i finale prvenstva dolazimo do podatka da cijena godišnje pretplate od 400 kuna znači da pojedinačna ulaznica košta 12 kuna. Mislim da je to i više nego isplativo – rekao je direktor zadarskog abaligaša Željko Žilavec i dodao – pripremili smo i mali poklon za sve kupce godišnjih pretplata. Radi se o navijačkim majicama.


FOTO: Ponovno u istom dresu? (KK Zadar)

Protekle sezone smo bili svjedoci da službene brojke govore da je za pojedinu utakmicu prodano tri, tri i pol tisuće karata, a na tribinama bi se pojavilo dvostruko više gledatelja. Razlika je bila i više nego očigledna, a kako bi se tome stalo na kraj 'novitada' je ukidanje besplatnih godišnjih ulaznica za polaznike škola košarke koje se nisu uvijek koristile na način na koji je to bilo zamišljeno.

Treba pojasniti da nitko neće biti zakinut i da je klubu, prije svega, stalo do toga da omladinski pogon bilo koje škole košarke dolazi na utakmice. Međutim, bili smo svjedoci svega što je išlo uz godišnje karte prijašnjih sezona. Po mojim saznanjima najmanje je djece dolazilo na utakmice – otkrio je direktor KK Zadar, svjestan težine problema i financijske štete koju je klub trpio – gdje su završavale karte i kako? Bilo je različitih glasina, što potvrđenih što nepotvrđenih. Kako bismo sve to izbjegli, s ciljem što je moguće veće transparentnosti i popularizacije košarke odlučili smo da je najbolji način da se situacija riješi taj da se svaka škola košarke službenim mailom najavi u klub 48 sati prije odigravanja utakmice.

Djeca, stoga, neće biti zakinuta. Tek pokoji 'muktaroš'.

Za djecu ćemo osigurati dnevne karte koje će ih čekati na blagajni, na ime trenera koji će biti nositelj organizacije. Čekat će ih i mjesta na tribinama koja neće ići u slobodnu prodaju što se tiče godišnjih karata, već će se čuvati za naše male navijače. Bit će nam drago da dođu u što je moguće većem broju.


FOTO: Polaznici škole košarke i nadolazeće će sezone moći besplatno na utakmice (Šime Zelić, Basketball.hr)

Poučeni iskustvom iz prošle sezone kada je nedostatak homogenosti unutar svlačionice umalo skupo koštao Dalmatince, glavna polazišna točka pri slaganju momčadi bio je karakter igrača. Zbog toga su se pojedinci čekali nešto duže nego se namjeravalo. Jedan od njih je i Dominic Gilbert, simpatični Australac koji je svojim radnim navikama brzo kupio sve u zadarskom klubu.

Dominic mi je izmamio osmjeh na lice, kako svojim naglaskom tako i željom da u par godina nauči hrvatski jezik. To je pokazatelj karaktera radi kojeg smo se i potruditi dovesti ga. Radi se o velikom radniku i upornom čovjeku. Izuzetno me veseli što igrači naglašavaju da je atmosfera na pripremama vesela i puna energije, da se dobro radi i da je momčad kliknula između sebe. Nadam se da će tako ostati i da će biti još i bolje – kazao je čelni čovjek KK Zadar koji se osvrnuo na američka pojačanja Bryona Allena i Jamesa Farra lijepo i vrlo komunikativno izgledaju. Rekao bih i normalno. A to je jako bitno. Jedno je ekipa, a drugo je klapa. Klapa može napraviti puno više od ekipe. Svi u klubu se trudimo da tako i bude. Mislim da smo našli karakterne igrače koji razmišljaju isto kao mi i to nam daje nadu da ćemo ove godine izgledati puno složnije te igrati bržu i bolju košarku.

Iako će na koncu ispasti da je KK Zadar, za svoje kriterije, relativno rano složio kostur momčadi, imajući na umu da se čeka još jedno, udarno, pojačanje pod koševima, prije samo nekoliko tjedana izgledalo je da stvari idu nizbrdo.

„Kočnice“ je otpustio rasplet situacije s nesuđenim NBA pojačanjem Tonyjem Wrotenom koji je umjesto u Zadar potpisao za poljski Anwil.

FOTO: Umjesto Wrotena stigao je Allen (Basketball Champions League)

Zadrani su situaciju prijavili FIBA-i te čekaju rasplet priče. Kako smo već pisali, da stvar nije u potpunosti čista potvrđuje i nesvakidašnja klauzula u ugovoru između momčadi Igora Miličića i američkog razigravača koja kazuje da je angažman nevažeći pokaže li se da je Wroten ranije potpisao pravovaljani ugovor s drugim klubom.

Sve pravne stvari koje je klub trebao poduzeti su poduzete i u ovom trenutku možemo samo čekati povratnu informaciju. Bez obzira na činjenice, uvijek postoji određena mogućnost da će ishod niti negativan po nas, ali mi smo čvrsto uvjereni, a s tim smo razlogom angažirali i odvjetnika, da će se sve riješiti pozitivno. Želimo pokazati da se takve stvari ne smiju raditi, neovisno o tome radi li se o KK Zadar ili o Real Madridu. FIBA bi trebala ozbiljno razmotriti našu tužbu te donijeti razumno rješenje, pozitivno po klub.

Amerikanac je odavno završena priča, no Zadrani se nadaju da će na kraju izvući financijsku zadovoljštinu iz čitave situacije.

Tražili smo odštetu za narušeni ugled kluba. Nas Wroten više ne zanima. Ne želimo kvariti atmosferu koja vlada u klubu s osobom takvog karaktera. Možemo pričati o tome je li kriv on ili njegov agent, ali situacija koja se dogodila dovoljno govori i o jednome i o drugome. Ove sezone želimo napraviti iskorak po pitanju karaktera igrača koje dovodimo i mislim da smo na dobrom putu. Bile bi i male šanse da se on vrati, no računamo na odštetu i mislim da je to minimum onoga što možemo očekivati.


FOTO: Iako je svoj novac pošteno zaradio, Ramljak će se morati još malo strpjeti (KK Zadar - Zvonko Kucelin)

Istoga dana kada su Poljaci objavili da je Wroten postao igrač Anwila iz FIBA-e je došla 'čestitka' u vidu zabrane registracije novih igrača radi duga Marku Ramljaku u iznosu od 109.281,06 kuna po tečaju iz kolovoza, čemu Dalmatinci trebaju dodati još 64.212,09 kuna sudskih troškova i troškova odvjetnika.

Novca za 'deblokadu' ima, ali…

Iskreno, mi smo ju već „danas“ mogli skinuti, međutim klub ima i drugih obveza koje želimo na vrijeme riješiti. Nema žurbe, jer ako ne griješim sve do 20. rujna možemo registrirati igrače. Nema žurbe, nema nervoze i sve će biti riješeno na vrijeme.

Zadrani možda bolje od svih u hrvatskoj košarci znaju da ne treba raditi račun bez krčmara, no odlazak Cedevite u Ljubljanu i situacija u najvećim domaćim rivalima Ciboni i Splitu ukazuje na to da se otvara prostor za lov na trofej. Prvi nakon gotovo 12 godina pauze.

Trofej nas zanima svake godine, ali zanima i druge. Nećemo biti preveliki optimisti i nabacivati se izjavama, ali možemo reći da očekujemo najmanje finale. Mislim da je to realno – zaključio je Žilavec.