Hrvatska
Regija
VIDEO: Što veže Jugoplastiku i Zadar? Nazor 'smijenio' Čanka i pohvalio Pipana

VIDEO: Što veže Jugoplastiku i Zadar? Nazor 'smijenio' Čanka i pohvalio Pipana

Autor: Paulo Sarić

Zadar je sinoć odigrao – dalmatinski!

Promjena trenera i povratak Ante Nazora na klupu KK Zadar ulijevali su nadu da hrvatska momčad može prekinuti loš niz i pružiti solidan otpor ozljedama desetkovanom Partizanu, no malo je bilo onih koji bi prije početka susreta stavili ruku u vatru da će se Zadar iz Beograda vratiti s pobjedom. Malo bi ih bilo u pravu. Zadrani su od samog početka pokazali neko drugo lice u odnosu na ono koje smo vidjeli na početku sezone i na koncu zasluženo došli do uvjerljivog trijumfa.

- Čestitao bih svojim igračima koji su iznijeli ovu pobjedu. Čestitke i mom stručnom stožeru jer ja sam tek prije dva dana preuzeo ovu momčad. Ekipa je spremna i samo je trebalo pronaći motivaciju i kemiju. Ovo je najbolje moguće što se moglo dogoditi kako bi se momčad psihološki digla i zato nam je ova pobjeda vrlo važna. Ne moram ni kazati da Zadar nije dobio Partizana u Beogradu, čini mi se od 2004. godine. To je jako veliki period i zato mi je drago što je moja ekipa, baš bih rekao odigrala dalmatinski – rekao je na konferenciji za medije povratnik na klupu Zadra i nastavio - [moram] pohvaliti ambijent u Beogradu. Predivan košarkaški ambijent, predivan dekor… Mogu kazati da smo večeras zaista uživali.

Od povratka Ante Nazora na klupu Zadra prošla su samo tri dana tijekom kojih je momčad odradila tek nekoliko treninga. No, kako je i sam kazao na predstavljaju glavni je cilj bio „vratiti momke u školske klupe“ i poboljšati psihologiju i kemiju.

- Pripremio sam ekipu da moramo tražiti svoju šansu. Kroz zadnje dvije utakmice [Partizana] u Novom Mestu i Baru osjetio se pad nakon sjajnog starta gdje je Partizan igrao svemirski. Pretpostavljao sam da će ići u bok Zvezdi i Budućnosti nakon što su onako išamarali Cedevitu. Osjetili smo taj pad, motivirali smo se i moram kazati da smo očekivali otvorenu utakmicu. Kao sportaši moramo vjerovati u pobjedu i nadam se da sam to prenio i na svoje igrače – dodao je 39-godišnji Splićanin.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Veliku je pozornost izazvala rečenica da je Zadar sinoć „odigrao dalmatinski“. Za to je, bez daljnjega, zaslužan dišpet, ali i minuli rad prošlog hrvatskog abaligaša Aleša Pipana.

- Vi ste mladi, vi ne znate kako su ovdje Jugoplastika i Zadar dolazi davno prije. Možda dok ste vi još niste ni rodili. Ja sam malo stariji pa znam – kroz šalu je rekao trener Zadra i odgovorio – bio je potreban klik i povjerenje u trenera, a oni najbolje dolaze kroz pobjede. Vjerovao sam u momčad i rekao da vrijede puno više nego što mjesto na tablici sugerira. Moram pohvaliti svog prethodnika Pipana. Ekipa je zaista spremna. Nedostajalo je samo malo motivacije i kemije da se dogodi neka pobjeda i da to krene u željenom smjeru.

Za razliku od Nazora koji je dobro raspoložen izašao pred novinare, domaći je trener Nenad Čanak utučen izišao pred 'sedmu silu'. Razumljivo, znajući da je njegova momčad upisala peti uzastopni poraz. Stoga je Čanak napravio moralan potez i – podnio ostavku.

- Teško je u ovom momentu. Pozdravio sam se s igračima i smatram da sam jedini odgovoran za ovu situaciju. [Imamo] pet uzastopnih poraza… Meni je neshvatljivo da na domaćem terenu gubimo 20 razlike od ekipe koja do sada nikoga nije pobijedila. Teško je nešto promijeniti preko noći. Kao netko tko prije svega voli Partizan smatram da je bolje da dođe netko drugi tko će pokušati izvući maksimum iz ove momčadi koja sigurno ima kvalitetu i ovo sigurno nije njezino realno stanje – započeo je svoje obraćanje novinarima domaći trener.


Partizan ima mladu momčad za koju se očekivalo da će svoj potencijal ostvariti tek na duže staze pa je novinare zanimalo zašto se rođeni Zagrepčanin odlučio na ostavku.

- Zato što ne vidim reakciju u odnosu na utakmice prije ove. Vrijeme ide i što ranije presiječem kako bih pomogao Partizanu [to bolje]. Mislim da je sada pravi trenutak. Nakon poraza u Novom Mestu i korektne partije protiv ASVEL-a nisam očekivao da ćemo na ovo ličiti pred svojim navijačima. Nemam što drugo uraditi. Dao sam svoj maksimum znanja, rada i volje, no u ovom momentu to nije dovoljno za ono što Partizan želi i ovo je normalan potez – pojasnio je 42-godišnji stručnjak.

Upitan je li prije početka susreta očekivao ovakav rasplet Čanak je dodao:

- Naravno da nisam. Bio sam uvjeren da će Zadar biti prekretnica imajući u vidu partije [koje su pružali] do sada. Međutim danas smo pokazali poražavajuću sliku i smatram da je potrebna šok-terapija i novi čovjek koji će stvari postaviti na svoje mjesto.

'Crno-bijeli' su na početku sezone prikazali dosta dobre partije što su najbolje demonstrirali pobjedom protiv Cedevite u Zagrebu. U međuvremenu su zbog ozljede izgubili svog najboljeg igrača Radu Zagorca, no Čanak nije tražio alibi.

- Da znam kako je došlo do ovoga, sigurno bih to spriječio. Ne znam kako je došlo i nisam spriječio… Ne želim ulaziti u lažne priče, lažne demagogije i traženje alibija. Rezultat je jedino mjerilo. Kada Partizan izgubi pet utakmica za redom i to od ekipa koje, pričam otvoreno i bez ikakvog uvijanja, nisu njegove kvalitete -  ne znam što drugo napraviti. Mogu ja sada pričati da smo mladi, da nije igrao ovaj, da nije igrao onaj… ali to je sve šuplja priča – zaključio je Čanak pokazavši brojnim alibi-trenerima kako se preuzima odgovornost nakon serije poraza.