Intervjui
Prebrodili smo sve otkaze i nedaće koje su nas snašle

Prebrodili smo sve otkaze i nedaće koje su nas snašle

Autor: Paulo Sarić

Postoji teza da nekoliko reprezentacija degradira samo natjecanje. B divizija bi bila optimalna sa 16 momčadi.

Hrvatska reprezentacija do 20 godina prošli je vikend ispunila svoj cilj i vratila se u A diviziju. Tamo gdje po reputaciji i kvaliteti objektivno i pripada. U Rumunjsku se otišlo samo s jednom željom, a za njezino su se ispunjenje momci predvođeni izbornikom Damirom Rajkovićem trebali sami pobrinuti. Na koncu i jesu, bez puno problema. Sedam pobjeda i jedan poraz, onda kada je po pitanju promocije sve bilo riješeno. Svakako – uspjeh. Nakon povratka u Hrvatsku razgovarali smo s izbornikom U-20 reprezentacije Damirom Rajkovićem koji nam je dao svoj uvid u događanja vezana za najstariju omladinsku selekciju hrvatske košarke.

 - Teza da smo ostvarili rezultat po koji smo išli je sukus svega. Uspjeli smo anulirati sve [negativno] što se događalo kroz pripreme i kroz turnir da bismo došli do ovog rezultata. Od samoga smo početka imali jako puno otkaza i nije se znalo ni tko će se odazvati u U-20 reprezentaciju. Uspjeli smo, u koordinaciji sa selektorom A reprezentacije, dogovoriti da Badžim igra za nas, što je bio pun pogodak. [S druge strane] jedan Mazalin, koji je isto bio pozvan, je tjedan dana prije odlaska na Europsko prvenstvo otkazao nastup. To dovoljno govori o čovjeku koji se takav način odnosi prema reprezentaciji. U Roku smo dobili lidera koji se dokazao kroz cijeli turnir te je zasluženo izabran u najbolju petorku prvenstva. Mislim da su pripreme bile dobro koncipirane i dobro odrađene. Imali smo zamašnjak s turnira u Dubrovniku gdje smo dobili reprezentacije iz A divizije što nam je pokazalo da imamo snagu i dobar koncept igre za ono što nas očekuje – započeo je izbornik Rajković.

foto: FIBA.com

Hrvatska je bila smještena u skupinu D zajedno s Kosovom, Mađarskom, Portugalom, Irskom i Moldavijom. Nipošto košarkaške velesile, no protivnici kojima ipak treba pristupiti ozbiljno. Naši su momci to i uradili, ubilježili svih pet pobjeda i to u prosjeku s 48.6 koševa razlike. Kako je bilo igrati i voditi utakmice u kojima ste nekoliko klasa iznad suparnika?

- U tim je susretima bilo bitno motivirati ekipu da shvati utakmicu ozbiljno. Ne možemo nikoga ni podcijeniti niti precijeniti. To je najpošteniji odnos. Nije tu bilo iživljavanja, kao što rezultatski možda djeluje, nismo se ni jednom protivniku niti u jednom trenutku podsmjehivali. Igrali smo ono što znamo. Najbitnije je bilo da zadržimo ozbiljnost za utakmice koje nas očekuju. Teško je bilo motivirati dečke, ali naglašavali smo da se trebamo postaviti na način da te susrete odigramo kao one utakmice koje dolaze. Tu smo stvarno pokazali karakter da se možemo i prema dobrim i prema lošima odnositi pošteno – kazuje izbornik hrvatske reprezentacije do 20 godina.

Ipak postojala su i mišljenja da nekim momčadima nije mjesto na ovakvom Europskom prvenstvu. S jedne strane imamo Hrvatsku, Gruziju, Rusiju, lani smo imali Crnu Goru i Grčku, dogodine će tu biti Slovenija. A s druge strane, uz svo dužno poštovanje, tu su Kosovo, Moldavija, Malta itd.

- Tamo se komentiralo i pričalo da 5-6 reprezentacija koje su prije bile u C diviziji ne zaslužuju biti na tim prvenstvima jer degradiraju samo natjecanje. To je jedina istina. Ako je napravljena A divizija sa 16 reprezentacija onda bi i B divizija bila optimalna sa 16 momčadi. Pokazalo se da su četvrtfinalisti, tih osam ekipa, zaista ozbiljne reprezentacije. Gruzija je ozbiljan tim, košarkaška nacija koja ima pregršt igrača koji igraju i Euroligi i u NBA-u te ju ne možete podcijeniti i uvijek morate ozbiljno računati na nju.

Hrvatska je uspješno brodila prema tom četvrtfinalu i susretu protiv Gruzije. Odlučujući meč. Jedini u kojem nemate pravo na pogrešan korak. Uvertira mu je bila moćna, pobjeda preko 100 razlike. Nad Moldavijom, ali ipak pobjeda od preko sto razlike. 103 da budemo precizniji.

- Grupa na je davala lakši ulazak prema četvrtfinalu, ali je postojala i jedna bojazan jer nismo imali doraslog protivnika u grupi da vidimo što nas očekuje. Sve se svelo na tri dana, četvrtfinale, polufinale i finale, za koja je trebalo naći i sigurnost i kvalitetu unutar ekipe da ih se odradi. Svi znamo da su četvrtfinalni dvoboji oduvijek bili teški za naše reprezentacije. Oduvijek smo teško prolazili. I ovdje su rezultati pokazali da je psihološki moment bitniji od kvalitete u tim susretima. Mi smo s Gruzijom odigrali tešku utakmicu. Dobili smo ih na mišiće. Na kraju smo imali raspoložene igrače koji su pronašli snagu i timski mir koji smo stalno naglašavali, te smo dobili susret koji je bio presudan.

foto: FIBA.com

Velika i teška pobjeda. Na koncu se pokazala možda i najbitnijom na cijelom turniru. Iako je već dva dana poslije došao prvi odlučujući susret. Polufinale i prilika da se ubiju dvije muhe jednim udarcem. Da se izbori povratak u A diviziju i osigura medalja.

- Intimno smo znali da smo bolji od Britanaca. Oni su momčad koja je dosta nezgodna. Svih pet igrača im praktički igra sve pozicije, te je samo bilo pitanje kada ćemo se mi sa svojom igrom nametnuti i prelomiti utakmicu. Na kraju smo dobili s deset razlike, mada piše svugdje 79-72. No, rezultat je bio 79-69. Vidim da se u svim medijima provlači pogrešan rezultat. U pravome smo trenutku susret okrenuli u naše vode, iskontrolirali smo četvrtu četvrtinu i zasluženo ušli u finale – razlaže ključni dvoboj Damir Rajković.

Na koncu finale nije imalo velik značaj. Koliko god to čudno zvučalo kada se govori o finalu. Jasno da svatko želi pobijediti. Neki kažu da je to sportski. Zapravo je, prvenstveno, ljudski. No, glavni cilj je ispunjen. Osiguran je povratak A diviziju te je utakmica protiv domaćina pred jako dobro popunjenim tribinama zapravo bila nagrada za obje momčadi. Dvoboj u kojemu mogu opušteno odigrati i oprostiti se od rumunjske publike.

- Vezano za finale, postoji žal što nismo uspjeli otići do kraja. Poremetilo nas je puknuće prsta Ljubičića. Kada je on ušao u igru počeli smo dominirati i otišli na deset razlike. No, nakon toga smo pali. U drugome poluvremenu nismo uspjeli parirati Catou, naši su se centri nakrcali prekršajima, pa smo se s bekovima morali vise bazirati na zaustavljanje njega zbog čega smo izgubili agresivnost i pritisak u obrani. Rumunjska je zabila 3-4 trice s osam metara. Tu smo izgubili. Da je Krešo ostao… Radovčić je imao rupturu bedrenog mišića od drugoga kola s Mađarskom. On je pokušavao igrati na svoju odgovornost, šepajući. Finale smo odigrali bez dva igrača i nažalost izgubili – rekao je izbornik Rajković.

foto: HKS

Hrvatska je jako puno rotirala u skupini. Igrali su svi, više-manje s približno izjednačenom minutažom. No, nekoliko je mladića prikazanom igrom odskakalo od konkurencije. Radovčić je do ozljede bio treći po PER-u, Kalajžić je turnir završio među najboljih pet igrača po pitanju asistencija i ukradenih lopti, a Čižmić je odigrao najbolje onda kada je bilo najpotrebnije – u četvrtfinalu. No, jedno se ime ipak isticalo. Kapetan Roko Badžim je davao prijeko potrebni napadački impuls i pokazao se kao predvodnik generacije. Pošto znamo da je u originalnoj zamisli trebao biti dio „kineske“ reprezentacije, je li možda svojim dobrim igrama dao argument više izborniku Petroviću da ga pozove na pripreme seniorske vrste?

- Ne bih išao toliko daleko. To je definitivno na izborniku. Ovim bih mu se putem zahvalio što nam je to omogućio. Bilo je potrebno da se Hrvatska vrati u A diviziju, a bilo je potrebno i da ima igrača takvog kalibra koji ima poene u sebi i koji može napraviti ono što je Badžim i ostvario sa svim ostalim dečkima koji su bili u reprezentaciji – spušta loptu na parket čovjek koji je vratio našu reprezentaciju u A diviziju.

Na koncu, za vas je reprezentativno ljeti završeno. Cilj je ispunjen, reprezentacija je vraćena u A diviziju. No, nove obveze su već iza ugla. Klupska sezona počinje za dva mjeseca, a pripreme su pred vratima. Podsjetimo, izbornik Rajković je ujedno i trener Rajković. Prošle je sezone upravo dobrim vođenjem Škrljeva u A1 ligi zaslužio čast vođenja U-20 reprezentacije. Što sada, kakav je kratkoročan plan?

- Uzet ću desetak dana odmora i odmoriti glavu. No, već neko vrijeme radimo u klubu. Koncept i strukturu momčadi smo već napravili. Ostat će gotovo 80 posto ekipe od prošle sezone. Prvi i osnovni cilj je ostati u ligi. Vidjeli smo raspored i mislim da imamo prostora za mirnu i stabilnu sezonu – zaključio je trener Damir Rajković.