Hrvatska
FOTO/VIDEO: Smijeh, suze i šampanjac. Pogledajte kako su Zadrani proslavili ispunjenje sna

FOTO/VIDEO: Smijeh, suze i šampanjac. Pogledajte kako su Zadrani proslavili ispunjenje sna

Autor: Paulo Sarić

Emocije domaćina i viteštvo gostiju obilježili su treću utakmicu finala doigravanja za ulazak u HT Premijer ligu.

Bilo je tu svega. I smijeha, i suza i šampanjca. Potonjeg još i najmanje, ali o tome nešto kasnije… Košarkaši Sonik Puntamike u subotu su pred nekoliko stotina gledatelja u Jazinama izborili povratak u elitni razred hrvatske košarke nakon punih sedam godina. Scenarij teško da je mogao biti bolji. 'Hram košarke', 45 minuta borbe za svaku loptu i odluka u posljednjem napadu. U trenucima kada je izgledalo da ćemo gledati i drugi produžetak na tricu se digao Josip Ceranja – i pogodio. Kao kap, na oduševljenje svih okupljenih, toliko željenih prave momčadske igre kakvu su ove sezone mogli gledati (samo) u Jazinama.

Možda je činjenica da je upravo Ceranja bio igrač odluke utoliko simbolična pošto je upravo njegova ozljeda prošlog proljeća u Dubrovniku poljuljala nade Zadrana da će plasmanom u Prvu mušku ligu zaokružiti sezonu iz snova, sezonu u kojoj su kao jedini trećeligaš u povijesti izborili plasman na završni turnir Kupa „Krešimir Ćosić“ svladavši snažnu Goricu. Istu onu koja će za koji dan sa šeste pozicije krenuti u doigravanje hrvatskog prvenstva.

'Cekijeva' je ozljeda bila jedan od ključnih faktora zašto su 'Soniksi' tek administrativnim putem izborili plasman u Prvu mušku ligu. Krajem kolovoza, kada su pripreme već trebale biti u punom jeku. Bila je to, pokazat će se, mudra odluka HKS-a. 'Zeleni' su odmah prionuli poslu i potpisali iskusnog Tea Petanija, a ubrzo su se priključili Marko Atelj i Benjamin Bučaj. 'Utekao' je tek Mario Špaleta… Zbog kasnijeg početka priprema trebalo je vremena da stvari sjednu na svoje mjesto, no kako je sezona odmicala tako je postajalo sve jasnije da Puntamičani imaju što tražiti u prvoj ligi.

FOTO: Marko Dimić

O povratku u elitni rang nije se pričalo. Barem ne naglas. „Ako se nešto otvori, eventualno…“ No, i tu je naglasak bio na borbi. Na putovanju, ne na cilju. A upravo je 'borba' ključna riječ Sonikove sezone. Visoki tempo i presing preko cijelog terena još su i sekundarni u čitavoj priči, iako su upravo oni taktički lomili suparnike. Bitno je zajedništvo, međusobna podrška i 'bacanje na glavu' za svaku loptu.

Ako ne vjerujete, niste gledali.

Nažalost, malo je onih koji jesu. Jazine su većim dijelom sezone zjapile prazne, uz pokoju stotinu zaljubljenika u loptanje pod obručima koji su dolazili na utakmice. I imali što vidjeti. Zanemarimo pritom kup utakmicu protiv Cibone, tamo 'Zeleni' ionako nisu imali što tražiti. Uspjeli su tek dati materijal za kviz-pitanje o profesionalnoj karijeri Roka Prkačina koja je započela upravo u Krešinom kupu u Jazinama, blokadom od strane Benjamina Bučaja…

Svi oni koji su proteklih mjeseci prolazili muku gledajući utakmice Zadra na Višnjiku u subotu su došli na svoje i vidjeli momčad koja u praksu provodi ono što Ante Nazor mjesecima propovijeda. Sonik je taj koji igra agresivno i borbeno. Sonik se postavlja autoritativno. Zahvaljujući upravo takvom pristupu, uz neizostavnu dozu kvalitete, Puntamičani su se vratili među hrvatsku elitu preskočivši Dubravu koja je čitavu sezonu pružala kvalitetne partije koje su kulminirale proteklog tjedna kada su momci s istoka Zagreba pokazali da i oni zaslužuju mjesto u HT Premijer ligi.

- Ne bi bilo nezasluženo ni da je Dubrava pobijedila. Dečki su jako dobro odigrali te im ovim putem čestitam i želim svu sreću u nastavku borbe za HT Premijer ligu. Mislim da imaju kvalitetu i da mogu ostvariti cilj – priznao je nakon utakmice domaći trener Šime Kraljević.


Njegova se momčad ponovno vratila s dvoznamenkastog zaostatka. Gosti su u jednom trenutku imali 12 poena prednosti, no kao i nebrojeno puta do sada to se pokazalo nedovoljnom zalihom za zadarski stroj.

- Na poluvremenu je bilo minus sedam te smo se dogovorili da ćemo zaigrati zonski presing zahvaljujući kojem smo u pet minuta preokrenuli rezultat i otišli na sedam poena viška. Vladala je velika nervoza, i sami ste svjedoci koliko je bilo promašenih zicera i slobodnih bacanja, pa nismo uspjeli prelomiti utakmicu. Na kraju je presudilo zadarsko srce.

Mogao je Sonik i ranije riješiti pitanje pobjednika, no ovako je možda i slađe.

- Prije početka utakmice rekao sam igračima da vjeruju u pobjedu i da ostave sve na parketu jer će im se vratiti. Cijelu smo sezonu krvavo radili. Momci koji uz košarku imaju svoje poslove nisu propustili niti jedan jedini trening – naglasio je Kraljević i zaključio – skidam im kapu do poda. Učinili su me boljim trenerom. Hvala im!

FOTO: Marko Dimić

Upravo je rad uz košarku bitan dio mozaika zadarske bajke. Teo Petani, bivši mladi reprezentativac, iskusni internacionalac i nekada omiljeni kapetan 'Građana' sada je pravnik. Njegov kolega Dino Palčić bavi se iznajmljivanjem apartmana. Čak i sam trener Kraljević radi u osnovnoj školi kao profesor.

Kao nekada kada je Mate Mrva iz automehaničarske radionice rušio protivnike.

Dok su jedni slavili, drugi su, pak, tugovali. Dubrava je bila na korak od raja, no Zagrepčani, koji su na trenutke izgledali kao prava premijerligaška momčad, svoju će šansu ipak morati tražiti „na popravnom“ protiv 'Analitičara' kojima bi se moglo dogoditi da u sezoni u kojoj su srušili Zadra ispadnu iz lige.

- Prekrasna utakmica. Čestitam Sonik Puntamici na zasluženoj pobjedi i plasmanu u HT Premijer ligu. Pobijedili su tricom u zadnjim sekundama, šutom preko ruke. Mislim da smo svoju šansu propustili u prvom poluvremenu kada smo promašili sedam-osam zicera. Da smo to zabili, otišli bismo na puno veću razliku i utakmica bi možda otišla u drugom smjeru – izjavio je gostujući trener Darko Krunić za službene stranice KK Dubrava pohvalivši ambijent – izvrsna atmosfera. Drago mi je da su i Zadrani došli u većem broju u Jazine. Okrećemo se dodatnim kvalifikacijama s Hermes Analiticom gdje ćemo pokušati napraviti sve da ih prođemo. Oni imaju malo više iskustva, a mislim da mi imamo dužu klupu.


Na kraju smo uz ovacije i dugotrajan pljesak čitave dvorane, kojemu su se sportski priključili i košarkaši Dubrave, na parketu vidjeli smijeh, suze i šampanjac. Smijeh pobjednika koji su otpozdravili svim četirima tribinama i suze 'Il presidentea' Mirka Jošića kojeg su svladale emocije nakon ulaska u HT Premijer ligu.

Šampanjca je bilo najmanje. Zadrani su na parketu ostavili sve, pa nije ostalo snage za otvoriti bocu…